Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Miho Zrnić Marinović još mjesec dana u istražnom zatvoru

18.02.2011. 23:00
Miho Zrnić Marinović još mjesec  dana u istražnom zatvoru


Zrniću Marinoviću istražni je zatvor produljen zbog sumnje da bi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo, izjavio je jedan od njegovih odvjetnika Mate Matić


Zagrebački Županijski sud jučer poslijepodne je za još mjesec dana produljio istražni zatvor zadarskom poduzetniku Mihi Zrniću Marinoviću, vlasniku tvrtke “Odlagalište sirovina” koji je pod istragom zbog poslovanja s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čiji je bivši direktor Vinko Mladineo jedan od osumnjičenih u slučaju Fimi media.
Zrniću Marinoviću istražni je zatvor produljen zbog sumnje da bi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo, izjavio je Hini jedan od njegovih odvjetnika Mate Matić.
Zadarski poduzetnik, poznat kao “dalmatinski kralj otpada”, uhićen je prije mjesec dana u Zadru, nakon čega je prevezen u Zagreb i ispitan u sjedištu USKOK-a.
Njegova tvrtka, koja ima podružnice u Zagrebu, Hvaru i Vranjicu javnosti je postala poznata po sanaciji bazena lužine tvornice glinice u Obrovcu vrijednoj 80 milijuna kuna, zatim čišćenju u šibenskim tvornicama lakih metala, elektroda i ferolegura (TLM i TEF) te sanaciji azbestnog otpada u Vranjicu. Te poslove Zrnić Marinović sklapao je s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, zbog čega su nekadašnjeg direktora Mladinea ekološke udruge prozivale za namještanje poslova zadarskom poduzetniku.
Od uhićenja Mladinea u slučaju Fimi media, u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje državnog novca preko marketinške agencije, USKOK istražuje i poslovanje Fonda.
Po pisanju medija, Fond je pod ravnanjem Mladinea Zrnićevu tvrtku angažirao na poslovima vrijednim više od 300 milijuna kuna, a 2006. je tvrtka “Odlagalište sirovina” imala prihode od 20-ak milijuna kuna.
Mladineo se u istražnom zatvoru u Remetincu nalazi od studenoga prošle godine, kada je osumnjičen da je s tvrtkom Fimi media Nevenke Jurak zaključivao ugovore kojima se izvlačio novac iz Fonda, pri čemu je Fond navodno oštećen za više od pet milijuna kuna.
Prije Mladineova uhićenja za izvlačenje novca iz javnih poduzeća i ministarstava USKOK je osumnjičio 15-ak osoba, među kojima je i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, sada pritvoren u Austriji. Nakon nekoliko proširenja istrage šteta je procijenjena na više od 80 milijuna kuna.