Dr. Nives Rittig-Beljak s Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu jučer je u Gradskoj loži održala predavanje pod nazivom “Hrana i turizam”. Na samom početku predavanja kazala je da je hrana fundamentalna i univerzalna tema koja se, iako se o njoj svakodnevno razmišlja, nije uspjela uklopiti u etnologiju. Tek šezdesetih godina o hrani se počinje govoriti i pisati u udžbenicima iz povijesti.
– Etnologija je mlada znanost nastala u 19. stoljeću koja počiva na muzejskim predmetima. Hrani nije bilo mjesto u etnologiji jer je po svom sastavu potrošna, ne ostavlja trag za sobom u povijesti te ne može dobiti kataloški broj. Kao takva nije standardni muzejski izložak. Ona se pojede, teško, ju je sačuvati i ne može biti u stalnom postavu muzeja. U današnje vrijeme hrana ipak dobiva svoje mjesto u etnologiji. U Švicarskoj je tako otvoren muzej posvećen hrani, kazala je Rittig-Beljak, dodavši da je upravo u Zagrebu postavljena izložba naziva “Cvijet hrane u Hrvatskoj”.
Hrana je apsolutno najfotogeničnija u etnologiji i antropologiji.
– Za izložbu smo odabrali kulinarske gozbe jer ih je najlakše prikazati. Nismo se složili s kronologijom naseljavanja naroda na ovom području, već smo stavili naglasak na stanovnike koji su prehrambene navike i nove recepte prenosili na iduće generacije, pojasnila je Rittig-Beljak.
Cijela izložba je osmišljena kao priča jer, kako je istaknula predavačica, jedino na taj način čovjek najlakše pamti njen sadržaj. Na početku izložbe prikazani su neandertalci i njihova kuhinja. Riječ je o ljudima koji su jeli rukama, a izložba završava fast-foodom, odnosno hranom koja se, također, jede rukama. Preko jela čovjek može pročitati i upoznati razvoj civilizacije.
– O rimskoj gozbi materijale smo pronašli u spisima koji se čuvaju u Trogiru. Rimski stol predstavlja najveći doseg gastronomije u cijeloj civilizaciji. Rim je kupovao grčke robove koji su znali kuhati tako da su se mogli razmahati u kulinarstvu. U današnje vrijeme ono što bi svakako trebali uzeti iz grčkog stila kuhanja je malo začina koji hrani daje finoću i vrsnoću, odnosno jednostavnost, napomenula je predavačica dodavši da je trenutačno u svijetu hrana u trendu te bi to svakako trebalo iskoristiti u turizmu.
– Ekskluzivnost u hrani je naša velika šansa u turističkoj ponudi koju bi trebalo iskoristiti. No u praksi je to vrlo teško. Etnolozi su u nekoliko navrata pokušali prodrijeti u svijest nadležnih, no lobiji su vrlo jaki. Ponekad bi trebali bezobrazno prodrijeti i ukazati na važne činjenice kad je hrana u pitanju. U Mađarskoj su nas naučili da kad etnolog postane ministar, tek se tada svašta dobrog može napraviti, kazala je Rittig-Beljak. Turistički radnici ne bi trebali razmišljati o nadolazećoj sezoni i o onome što ona donosi na način da se gostu ponudi “što Bog da”.
Kulinarski turizam
Godine 1995. stvoren je novi pojam – kulinarski turizam – gost preko hrane može upoznati sredinu i njenu kulturu. Postoje nekoliko tipova turista. Zbiljski gastroturist posjećuje restorane gdje može upoznati svakodnevnu i autentičnu hranu mjesta gdje ljetuje. Eksperimentalni gastroturist jede isključivo u modernim restoranima s inovativnom kuhinjom. Konzervativni ili rekreativni gastronomski turist ljetuje u apartmanu gdje može kuhati i kupovati namirnice na tržnici, a uz to cijeni domaću kuhinju. Posljednji je turist koji bježi od svakodnevnog života, jede domaću hranu i pije otvorena vina u konobama, zaključila je Rittig-Beljak.
najnovije
najčitanije
Zadar
DHMZ
Danas promjenjivo oblačno, u Gorskom kotaru susnježica i snijeg
Zadar
(NE)OZBILJNA PROCJENA
Biloglav: Jedan dokument vrtimo iz godine u godinu
Županija
BROJKE
U ožujku nastavljen trend rasta zaposlenih u županiji
Županija
NEPRAVOMOĆNO
Kapović: USKOK me silom htio osuditi, ali nisu imali ni dokaza, ni svjedoka
Hrvatska
tiktok
Bidenova kampanja i dalje koristi TikTok iako mu vlada istovremeno prijeti zabranom
Zadar
ryanair
NOVA AKCIJA Iz Zadra letite u više od 30 europskih destinacija za 13 eura!
Hrvatska
TEŠKA NESREĆA
VIDEO Autobus kod Krvavice sletio s Jadranske magistrale u provaliju, vozač prevezen u bolnicu
Zadar
MELADA
ĐIR PO KVARTU (9) Stanovnici Melade ukazuju i na negativnosti: ‘Kao da sam na Lučkom…’
Zadar
Sunset Sports Media Festival
Talijanska nogometna legenda Alessandro Del Piero stiže u Zadar!
Zadar
HEP JAVLJA