Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Spoznati prednosti i opasnosti interneta

18.02.2011. 23:00
Spoznati prednosti i opasnosti interneta


Djecu je potrebno naučiti kako kada prime elektroničku poštu, svaka nije za otvaranje i gledanje. Komuniciranje s nepoznatim ljudima nije poželjno, a pogotovo dogovaranje sastanaka s takvim osobama, kazala je Kulaš dodajući kako roditelji trebaju znati što djeca rade na internetu te s njima ići na primjerene stranice


Ovim predavanjem cilj nam je pokazati prednosti interneta i kako ga na  sigurniji i bolji način koristiti,  posebno djeca koja su  izložena raznim rizicima preko interneta, kazala je Marina  Kulaš, suradnik u učenju s  portala učitelji.hr na predavanju “Sigurniji internet za  djecu” održanom sinoć u Multimedijalnoj dvorani Gradske  knjižnice Zadar.
Predavanje je bilo namIjenjeno roditeljima i nastavnicima, a mogli su saznati  kako se ponašati s djecom i  kontrolirati što rade na internetu, na način da pričaju i  surađuju s njima te ih upućuju  na korisne stranice primjerene njihovom uzrastu.
– Djecu je potrebno naučiti  kako kada prime elektroničku  poštu, svaka nije za otvaranje  i gledanje. Komuniciranje s  nepoznatim ljudima nije  poželjno, a pogotovo dogovaranje sastanaka s takvim  osobama, kazala je Kulaš dodajući kako roditelji trebaju  znati što djeca rade na internetu te s njima ići na primjerene stranice, a ukoliko  dođe do neželjene situacije  djeca trebaju znati da se mogu  obratiti roditeljima ili nastavnicima.
Kako je istaknula u predavanju, kada napustimo svoj  dom uključujemo obrambene  sustave, dok kada smo na  internetu osjećamo sigurnost  iz svog doma. Na internetu se  može doći u dodir sa strancima te je potrebno jednako  tako uključiti obrambene sustave.
– Postoji roditeljska zaštita  koja se može uključiti te kontrolirati stranice koje djeca  smiju posjećivati i provjeravati vrijeme koje su proveli na  internetu. Ti sustavi postoje  na Windows 7 i Visti, a  postoje programi koji se mogu instalirati i za starije verzije Windowsa te se može  nadgledati i kontrolirati rad  djece, kazala je Kulaš.
Društvene mreže nisu  preporučljive mlađoj djeci,  no oni se ipak njima služe.  Putem tih mreža djeca otkrivaju svoje podatke i potrebno ih je uputiti kako nije  preporučljivo ostavljati ih na  internetu. Marina Kulaš dugo se bavi ovom problematikom, a u svojoj školi  provela je i anketu u kojoj je  jedno od pitanja bilo – Da li  ste se susreli s osobom koju  ste upoznali na internetu?
– Jedno dijete odgovorilo je  potvrdno, što je previše za  tako mali broj anketiranih.  Znači ima ih puno koji bi se  rado susreli s osobom koju  poznaju samo preko interneta, kazala je Kulaš.