Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Stigao 470 za London 2012.

18.02.2011. 23:00
Stigao 470 za London 2012.


Uglavnom veselu  Romanu Župan inače se u  prostorijama Jedriličarskog  kluba Uskok prije čuje nego  vidi, no jučer to nije bio slučaj.  Enia Ninčević i inače je tiha,  tako da nedostatak njenog glasa nije bio iznenađenje. Djevojke i njihov trener imali su  jučer pune ruke posla. Stigla je  nova jedrilica klase 470, ispod  čekića kako bi se reklo, brod s  kojim će jedini hrvatski ženski  dvosjed pokušati ispuniti normu za Olimpijske igre 2012.  godine. Novi brod stigao je čak  s Novog Zelanda, iz tvornice  McKay, putovao je više od  mjesec dana do Zadra, taman  na vrijeme za novu sezonu.
– Ovo je prvi put da smo  dobile skroz novi brod, kupljen isključivo za nas. Naši  dosadašnji brodovi su naravno  bili dobri, međutim uvijek su  bili barem malo korišteni, tako da će ovaj ljepotan prvi put  zajedriti s nama i to je poseban  osjećaj. – ne krije zadovoljstvo  kormilarka Enia Ninčević.
Novi brod jučer je uspješno  ocarinjen, tako da su se u  Uskoku mogli baciti na posao  oko jedrilice kojoj Ninčević i  Župan zasad još nisu dale  ime, to je ipak nešto što će  pomno odabrati kako bi im  donijelo sreću za London.
– Bez obzira što se svi brodovi neke klase lijevaju u istim  kalupima ipak među njima  ima nekih sitnih razlika od  proizvođača do proizvođača.  Mi smo nekako vjerni novozelandskom McKayu, jer smo  se uvjerili u njegovu kvalitetu.  Na svaki brod, bez obzira što  je riječ o istoj klasi, treba i  vremena da se naviknete, da  vam “legne”, tako da je dobro  da je brod došao sad, dobro  smo to tempirali. McKay nema veliku proizvodnju, tako  nije jednostavno ni dobiti  brod, treba ga na vrijeme naručiti, mi smo to napravili još  početkom prošle jeseni. – objašnjava trener Karlo Krpeljević.
Pred jedriličarima olimpijskih klasa još je malo vremena  za pripreme. U ožujku će dobar test za hrvatske jedriličare  biti Split Olympic Sailing  Week, nakon čega će se olimpijska karavana iz raznih krajeva svijeta sliti početkom  travnja u Palma de Mallorcu,  na Trofej princeze Sofije, prvu  ovogodišnju europsku regatu  Svjetskog kupa.
 


Mihovil Fantela u Španjolskoj na pripremama


 Najteži zadatak od sedam zadarskih potencijalnih olimpijaca u jedrenju  ima najmlađi, Mihovil Fantela (Sv. Krševan). Dok su Šime Fantela i Igor  Marenić (Sv. Krševan) u klasi 470, Pavle Kostov i Petar Cupać (Uskok) u  49er-u i Enia Ninčević i Romana Župan (Uskok) u ženskom 470 već  dokazali kvalitetu, Mihovil Fantela mora ne samo ispuniti olimpijsku normu,  već treba pobijediti i Splićanina Luku Mratovića, koji je na dasci RS:X  nastupio već na OI, u Kini 2008. U Hrvatskoj su daskaši još rijetka vrsta,  nemamo ni iskusnih trenera, tako da je najbolji put suradnja sa stranim  sparing partnerima. Mihovil Fantela stoga će u španjolskom Cadizu trenirati  oko mjesec dana, kako bi se što bolje pripremio za glavnu sezonu.