Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vodovodizacija Debeljaka 6,7 milijuna kuna

18.02.2011. 23:00
Vodovodizacija Debeljaka 6,7 milijuna kuna


Crpna stanica Tustica i glavni cjevovod do Donjeg Podvršja koštao je 3 milijuna kuna, a gradnja glavne mreže u duljini od 4.800 metara kroz samo mjesto 3,4 milijuna kuna. Radove su financirale Hrvatske vode uz potporu Ministarstva mora i infrastrukture te Zadarske županije, navodi Martinac dodajući kako je Općina Sukošan za ispitivanje i popravak postojećeg cjevovoda uložila oko 300.000 kuna


San generacija Debeljačana od ponedjeljka napokon postaje stvarnost. Zadarski Vodovod započinje zaprimati zahtjeve za  odobrenje priključka na vodovodnu mrežu u Debeljaku,  selu u zaleđu Sukošana. Voda  iz vodovodnih slavina namijenjena je za gotovo 300 domaćinstava od Gornjeg Podvršja do Dubrave i Gaja, odnosno 1.050 Debeljačana.
Voda iz hidranta
– Debeljački glavni vodoopskrbni cjevovod i vodovodna  mreža u potpunosti je prošla  tehnički pregled te su predani  Vodovodu Zadar, rekao je  načelnik Ante Martinac dodajući kako cjelokupna investicija  vodovodizacije Debeljaka iznosi oko 6,7 milijuna kuna.
Na donjem pravcu se napravila crpna stanica Tustica i vodosprema prema naselju Debeljak spojena na magistralni cjevovod Zadar – Šibenik, izgrađen  za vrijeme Domovinskog rata.
– Crpna stanica Tustica i  glavni cjevovod do Donjeg  Podvršja koštao je 3 milijuna  kuna, a gradnja glavne mreže u  duljini od 4.800 metara kroz  samo mjesto 3,4 milijuna kuna.  Radove su financirale Hrvatske vode uz potporu Ministarstva mora i infrastrukture te  Zadarske županije, navodi  Martinac dodajući kako je  Općina Sukošan za ispitivanje i  popravak postojećeg cjevovoda uložila oko 300.000 kuna.
– U ovom projektu ne smiju  se nikako zaboraviti ni mještani  Debeljaka koji su u predvečerje  Domovinskog rata 1988. godine  pod vodstvom Viktora Jeraka,  Ive Ročka, Ante Jeraka Špace,  Rajka Raspovića i drugih u tadašnjoj Mjesnoj zajednici prikupljali novčana sredstva i dragovoljno radili na izgradnji mjesne vodovodne mreže, podsjetio  je donačelnik Davor Smolić  Ročak iz Debeljaka.
Iako kažu da  cesta znači život, ni  bez vode nema  života. Mještani se  s vodom iz hidranta  opskrbljuju oko tri  godine nakon izgradnje PC Tustica i cjevovoda  Tustica-Donje Podvršje.
– Koliko nam znači voda već je  postalo nepotrebno isticati. Ovo  je veliki događaj za Debeljak,  nedopustivo je da ljudi u 21.  stoljeću nemaju vodu. Ovakvi se  projekti mogu ostvariti samo dobrom suradnjom Vlade, Županije, lokalne zajednice i Vodovoda Zadar, naglasio je Martinac zahvaljujući pritom Debeljačanima na iskazanoj velikoj  razini strpljivosti u čekanju vode.
Priključak pet tisuća  kuna
Istina, važno je živjeti, ali  važno je i kvalitetno živjeti.  Ovo je zaista veliki događaj za  jedno malo mjesto koje je tek  nepuna dva kilometra zračne  linije udaljeno od mora i  općinskog središta.
– Gradsku vodu trebaju dobiti i Gorica i Glavica. Dakako i sukošanski zaseoci Vrljica i Goleša koji će vodu  dobiti iz Debeljaka od  Peljušićevih za što postoje sve  dozvole, istaknuo je Martinac.
Vodovod d.o.o. Zadar pri  priključku vode naplaćuje isključivo troškove utrošenog  materijala, rada i prijevoza po  pojedinom priključku. Cijena  ovisi o vrsti i količini  ugrađenog materijala i razlikuje se od slučaja do slučaja.  Uz cijenu priključka svaka lokalna jedinica određuje naknadu za priključenje, rečeno  nam je u Vodovodu.
– Priključak vode doći će,  doznajemo od mještana pred  trgovinom i mjesnim kafićem  na SC Debeljak, oko 5.000  kuna. Vodovod naplaćuje oko  4.000 kuna a Općina točno  1.000 kuna.
Na području Zadarske  županije ulažu se stotine milijuna kuna u gradnju vodovodne mreže. Nažalost,  sva domaćinstva neće moći  dobiti priključak za vodu jer  kuće izgrađene nakon 1968.  godine, nisu obuhvaćene  ratnom obnovom i ratnom  štetom, nemaju građevinsku  dozvolu ili rješenje o uvjetima građenja. Zbog takvih propisa događa se nepravda, a nemoćan je i zadarski Vodovod. Zadarska  županija uputila je službeni  zahtjev Uredu za zakonodavstvo da se izmijeni sporni  članak 34. Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji  propisuje da sve uvjete treba  zadovoljiti za dobivanje priključaka na komunalnu infrastrukturu.
– Voda je jedan od osnovnih  uvjeta za život. Pravo na vodu  imamo svi, ustvrdio je Ante  Martinac dodajući kako će  općinska uprava učiniti sve da  svi Debeljačani dobiju vodu.