Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Za farme do 675 tisuća eura

18.02.2011. 23:00
Za farme do 675 tisuća eura


Među novostima je poticanje držanja mliječnih koza i ovaca, kao i izgradnja bioplinskih postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora – gnojiva i drugog organskog otpada


Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je  novi krug natječaja  za sredstva iz pretpristupnog  fonda IPARD, koji će biti  otvoren do 28. veljače, iako  se očekuje da će zainteresiranima koji se u ovom krugu ne stignu prijaviti, prilika  biti pružena u drugoj polovici godine.
 Natječaj je otvoren za dvije  mjere iz ovog programa –  Mjeru 101 (Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva u  svrhu restrukturiranja i dostizanja standarda Zajednice) i Mjeru 103 (Ulaganja u  preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda u  svrhu restrukturiranja tih aktivnosti i dostizanja standarda Zajednice). Upravna direkcija IPARD programa za  Hrvatsku je, inače, Uprava  za ruralni razvoj Ministarstva  poljoprivrede, dok je za operativnu provedbu IPARD  programa zadužena Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom  razvoju.
Prema riječima Marina  Kukoča, načelnika Uprave  za ruralni razvoj, korisnici  Mjere 101 mogu biti poljoprivredna gospodarstva  (OPG, obrt, trgovačko  društvo ili zadruga – registrirani za bavljenje poljoprivredom), upisana u Upisnik  poljoprivrednih gospodarstava, kao i obveznici PDV-a, u  stopostotnom privatnom  vlasništvu (država ili lokalna  samouprava eventualno mogu imati do 25 posto vlasništva). Kod Mjere 103 su  pak mogući korisnici samo  obrti, trgovačka društva i zadruge koji su obveznici  PDV-a.
Kroz Mjeru 101 se, uz  ostalo, po novom potiče ulaganje u izgradnju, rekonstrukciju te opremanje objekata za držanje krava, ali i  mliječnih ovaca i mliječnih  koza, kao i krava dojilja, a u  novosti se ubraja i poticanje  ulaganja u opremanje i izgradnju bioplinskih postrojenja za proizvodnju energije  iz obnovljivih izvora (gnojiva  i drugog organskog otpada)  na farmi. Potpore se mogu  dobiti i za uređenje objekata  za držanje krava, krmača i  tovljenika, peradi (tov pilića i  uzgoj nesilica teških linija)  kao i objekata za držanje  kokoši nesilica. Isto tako se  sufinancira uređenje i gradnja skladišnih kapaciteta za  stajski gnoj uključujući opremu te sustave za obradu  otpadnih voda. U segmentu  voća i povrća se, uz ostalo,  novac može dobiti za podizanje novih nasada stolnog  grožđa, kao i njihovu obnovu. Što se tiče vinskog  grožđa i maslina, sredstva se  mogu dobiti samo za obnovu  postojećih nasada. Kod Mjere 103 se pak mahom sufinanciraju ulaganja u dostizanje EU standarda u  zaštiti okoliša, kao i ulaganja  koja su nužna za usklađivanje s IPPC Direktivom.
Potpora kod Mjere 101  iznosi 50 posto ulaganja, no  može se dobiti i do 75 posto  ovisno o posebnim uvjetima  poput kategorije mladog poljoprivrednika (do 40 godina) ili primjerice brdsko-planinskog područja. Korisnik  po jednoj prijavi može tražiti  potporu za izdatke koji nisu  manji od 13 tisuća i 500 eura  (100 tisuća kuna) i nisu veći  od 900 tisuća eura (6 milijuna i 570 tisuća kuna) s tim  da u sektoru jaja mogu biti  do 2 milijuna eura. Kod Mjere 103 potpora pak iznosi do  50 posto iznosa ukupno dopuštenih ulaganja s time da  po jednoj prijavi podnositelj  može tražiti potporu za prihvatljive izdatke od 33 tisuće i  800 eura (250 tisuća kuna)  do maksimalno 3 milijuna  eura (21,9 milijuna kuna).  Pritom je za ulaganja u vinarstvu donja granica ipak  nešto niža – 13 tisuća i 500  eura (100 tisuća kuna), a kod  maslinarstva je niža gornja  granica – izdaci moraju biti  manji od pola milijuna eura,  odnosno 3 milijuna i 650  tisuća kuna. Dopušteno je  maksimalno pet prihvatljivih  ulaganja po korisniku.