Za stoljeće Hajduka ovjekovječen Ivan Pikunić

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Fotografija za pamćenje u Sv. Filipu i Jakovu

U organizaciji filipjanske Torcide a pod pokroviteljstvom Općine i Turističke zajednice Sv. Filip i Jakov popularni majstor milenijske fotografije Strikoman iz Vodica jučer je na filipjanskoj rivi grandiozno ovjekovječio svoju 225. milenijsku fotografiju "Ultramaratonac Ivan Pikunić". U povodu stotog rođendana Hajduka iz Splita filipjanski Baćo Ivan Pikunić uspješno je proteklog vikenda od rodnog Sv. Filip i Jakova do Poljuda otrčao povijesni ultramaraton nazvan "150 kilometara za 100 godina". Na ulazu u prepuni poljudski stadion oko 40.000 ljudi je ustalo na noge i 7,8 minuta neprekidno skandiralo Ivanovo ime, neponovljivo.

-  Na uskom prostoru Glavnog gata u slova 'Hajduk' hvalevrijedno se smjestilo oko 300 sudionika u bijelim majicama. Istovremeno je u portu na 14  brodicama uz goreće bengalke ispisano "FiJ", kratica od Filip i Jakov.

Strikoman  je fotografiju na ponos Ivana Pikunića, Filipjakova i Hajduka "okinuo" s više od 20 metara visine s krana Tome Bušljete dizalice iz Zadra.

- Bio je to spoj ljubavi i entuzijazma prema svome maratoncu Ivanu Pikuniću i splitskom Hajduku, zadovoljno će autor Strikoman koji je neprikosnovenom darovitošću uma i emocija "okom" svoje kamere na rivi otkrio vidljive i nevidljive emocije Filipjanaca, torcidaša, hajdukovca i svih drugih koji štuju Ivana i Hajduka, sport i bijelu boju, te posebice neodoljive ljepote Sv. Filip i Jakova.

Na rivi su strpljivo i s puno ljubavi i entuzijazma statirala djeca i tete iz Dječjeg vrtića Cvit, osmoškolci, srednjoškolci, studenti, radnici, umirovljenici, Filipjanci oba spola i svih uzrasnih doba, torcidaši i hajdukovci. Bilo bi ih i mnogo više da su mogli stati u pomno spremljenu scenu.

Milenijskom fotografijom i njenom jučerašnjom tematikom Šime Strikoman dokazuje kolika je ljudska potreba pripadanja i ljepota druženja sa sličnima u njihovim karakteristikama, željama, potrebama i ljubavima koja u spoju s ljudima predstavljaju vrijednosti za ugodne, lijepe i nezaboravne ljudske doživljaje.

-  Neposrednost i prisnost mojih sumještana, torcidaša i hajdukovaca, Strikomanovog objektiva i događanja bude dubinu i snagu čovjekova duha, ljudskog osjećaja, čovječjeg u čovjeku, vidno dirnut govorio je 23-godišnji profesionalni vojnik i maratonac Ivan Pukinić, filipjanski Baćo, zahvaljujući se još jednom svim sudionicima te organizatorima i dobronamjernim sponzorima koji su omogućili ultramaraton "150 kilometara za 100 godina" i 225. milenijsku fotografiju "Ultramaratonac Ivan Pikunić".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno