Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar baletni centar Hrvatske

18.02.2011. 23:00
Zadar baletni centar Hrvatske


Na spektaklu koji će  se 15. travnja održati u dvorani  Krešimira Ćosića očekuju se ne  samo zadarski posjetitelji, već i  gosti iz Šibenika, Splita i Rijeke.  Ljubiteljima baleta neće biti problem potegnuti i nekoliko stotina  kilometara kako bi uživo pogledali  vjerojatno najpoznatiji svjetski bijeli balet, najavljeno je na  jučerašnjoj novinskoj konferenciji  održanoj jučer u Muzeju Antičkog  stakla.
 Direktor turističke zajednice  Ivo Dunatov je istaknuo da s gostovanjem Carskog ruskog baleta  žele poručiti da se okreću i prema  drugim tržištima koja do sad nisu  bila dovoljno zastupljena na  našem području:
– Želimo dovesti goste iz svih  zemalja bivšeg SSSR-a koje su  nam itekako interesantne. To je veliko tržište i želimo njihovim gostima otvoriti vrata  našeg grada i naše regije, pojasnio  je Dunatov, izražavajući zadovoljstvo podrškom onog dijela grada  koji i inače pokušava nametnuti  umjetnost kao nešto što je važno i  nezaobilazno:
– Svjestan sam da ima jako puno  mladih kojima je ovakva umjetnost ljubav i životni smisao i u  ovom trenutku na visokim europskim školama ima naših mladih  sugrađana koji su balet odabrali  kao životni poziv. Ovaj događaj  pokazuje svu širinu i nesputanost  ove sredine jer su nam gosti Carski  ruski balet. Netko bi rekao da je  možda pomalo i riskantno dovesti  jednu takvu atrakciju, no mi smo,  kao i ovaj grad, otvoreni prema  svim mogućim aspektima umjetnosti lijepog i jedini kriterij jest da  to bude vrhunski doživljaj i da u  pitanju budu vrhunski umjetnici,  zaključio je Dunatov.
Direktor Turističke zajednice  grada Zadra Zvonko Šupe dodao  je da nije bilo previše razmišljanja  nakon što je pristigla ponuda za  Labuđe jezero, budući da je to  program koji se u Zadru ne događa često. Dvoranu Krešimira  Ćosića odabrali su zbog velikog  broja gostujućih umjetnika, ali i  zbog toga što može primiti velik  broj posjetitelja:
– Program iziskuje troškove, pa  nam je namjera da se s prilagođenom cijenom ulaznice privuče što veći broj posjetitelja, kazao je Šupe. Ona će iznositi oko  osamdeset kuna, što je, kada su  uzme u obzir da cijelo gostovanje  Carskog ruskog baleta stoji dvjesto tisuća kuna, simbolična cijena.  Ono je inače ispalo i nešto povoljnije nego što bi inače došlo,  budući da će Carski ruski balet  odraditi još nekoliko gostovanja u  regiji, točnije u Zagrebu i Varaždinu, pojašnjeno je na konferenciji.
Nena Jurišić iz udruge Gesta  iskoristila je priliku da pozove sve  voditelje plesnih radionica da animiraju svoje polaznike kako bi se  odazvali u što većem broju. Sanja  Petrovski nadodala je da je do  sada svaki balet u HNK Zadar bio  rasprodan u potpunosti:
– Ako tamo stane sedamsto ljudi, tada će na Višnjik doći barem  još toliko. A i vjerujem da će svi  koji su već gledali Labuđe jezero  doći opet, jer uvijek postoje razlike u izvedbi i tehnika plesača je  svaki put sve bolja, pojasnila je  Petrovski.