Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Božidar Kalmeta danas svjedok na suđenju za Fimi mediju

Autor: Boris Pavelić

18.02.2013. 23:00
Božidar Kalmeta danas svjedok na suđenju za Fimi mediju

Foto: Zvonko KUCELIN



Miomir Žužul, prvi ministar vanjskih poslova u vladi Ive Sanadera, te Ivan Šuker, višegodišnji Sanaderov ministar financija, nisu jučer svjedočili na suđenju HDZ-u, Ivi Sanaderu i ostalima za izvlačenje državnoga i privatnog novca preko Fimi medije, jer je ročište odgođeno zbog bolesti jedne od triju sutkinja koje vode postupak.
Suđenje bi trebalo biti nastavljeno danas, a trebao bi svjedočiti naročito zanimljivi svjedok, Sanaderov ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta. Više svjedoka tužiteljstva, među kojima i nekoliko bivših direktora javnih poduzeća, Kalmetu je opisivalo kao čovjeka uključenog u lanac Fimi medije. Prema tim svjedočenjima, Kalmeta je direktore odvodio na upoznavanje s Mladenom Barišićem u zagrebački restoran “Baltazar”, gdje je Barišić od njih zahtijevao da marketinške poslove svojih tvrtki povjere Fimi mediji Nevenke Jurak. Malo je, međutim, vjerojatno da će Sanaderovi branitelji, koji su Kalmetu pozvali za svjedoka, inzistirati u toj Kalmetinoj ulozi. Vjerojatnije je da će ga ispitivati po već ustaljenome obrascu kojim ispituju članove predsjedništva HDZ-a u Sanaderovo vrijeme: postavljati mu općenita pitanja o ustroju i načinu funkcioniranja predsjedništva HDZ-a, s očitom namjerom da rasterete Sanadera, pa što veći dio odgovornosti prebace na glavnog tajnika Ivana Jarnjaka i rizničara HDZ-a Mladena Barišića. Bit će, međutim, zanimljivo pratiti kako će Kalmetu ispitivati tužiteljica Željka Mostečak.
Miomir Žužul i Ivan Šuker ne spominju se kao izravno uključeni u krug odgovornih za aferu Fimi media, pa se može očekivati da će obojica – Žužul naročito – što više budu mogli svjedočiti Sanaderu u korist. No nakon što je njihovo svjedočenje jučer odgođeno, tek treba odrediti kada će se ta dvojica bivših dužnosnika opet pojaviti na stolici za svjedoke na hrvatskome suđenju desetljeća.