Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Prvo zadarsko natjecanje u solo plesu

Autor: Krešimir Bukvić

18.02.2013. 23:00
Prvo zadarsko natjecanje u solo plesu


Ocjenjivat će se klasičan balet, suvremen ples, breakdance, hip-hop i džez, a natjecatelji će biti podijeljeni u dobne skupine od 7 do 12 godina, od 13 do 16 godina i od 17 do 25 godina


Voditeljica zadarske Baletne udruge Pirueta, Vinka Zekić, plesna pedagoginja i profesionalna balerina s diplomom državne talijanske akademije za klasičan i moderan balet Accademia Nazionale di Danza u Rimu u svibnju organizira prvo zadarsko natjecanje u solo plesu – Solo art. Plesne vještine imat će prilike demonstrirati sva zainteresirana djeca i mladi u dobi od 7 do 25 godina, a stručna komisija ocjenjivat će njihove solo točke u pet kategorija: klasičan balet, suvremen ples, breakdance, hip-hop i džez.
Plesni potencijal zadarske djece
– Na organiziranje ove manifestacije sam se odlučila svjesna koliko plesnog potencijala imaju zadarska djeca. U ovih nekoliko godina od kada vodim Baletni centar Pirueta kroz moju je plesnu dvoranu prošlo i prolazi jako puno nadarenih plesačica i plesača koji u cilju svog profesionalnog usavršavanja jednostavno trebaju dodatan motiv – plesno natjecanje. Trebaju priliku da pokažu sve ono što su naučili i kroz nagrade i priznanja za svoj rad postanu svjesni što i kako mogu. Kao plesni pedagog i balerina znam koliko pobjeda na nekakvom plesnom natjecanju može biti motivirajuća za daljnji rad i temelj za eventualno profesionalno usavršavanje. I zbog toga Solo art – prvo zadarsko natjecanje u solo plesu kako bi mali i mladi zadarski plesači dobili priliku da samostalno pokažu što znaju, da lišeni grupnog plesa u prvi plan stave svoje vještine, svoju plesnu osobnost. Zadar ima puno raznoraznih plesnih smotri, no ovo je prvi put da se organizira natjecanje, prvi puta da u fokus dolazi pojedinac plesačica ili plesač, naglašava Vinka.
Njena je želja da osim natjecanja, događanje bude demonstracija plesnih vještina zadarskih polaznika plesnih škola, da se svi skupa dobro zabavimo i vidimo što se to tijekom godine radilo po gradskim plesnim dvoranama.
– Kroz ovo natjecanje nastojimo djecu potaknuti da se koncentriraju na autodisciplinu, da budu više angažirani, ambiciozni prema tome što rade, da se ne osjećaju izgubljeni u masi, u grupi. Činjenica je da se uglavnom forsiraji grupni nastupi pa pojedinci koji imaju talenta i žele napredovati nemaju motivacije i perspektive, nemaju gdje pokazati što mogu. U mom baletnom centru već od prve godine forsiramo individualizam, curice nastojimo potaknuti da se što više individualno usavršavaju jer se nekako događa da se ta njihova najmlađa dob najčešće preskoči po pitanju isticanja iz mase. Djeca koja žele više izgube se u grupi pa se nažalost događa da se zasite plesa i prije nego li su zapravo počeli ozbiljno raditi na sebi. Htjela sam se stoga zapravo vratiti tom talentiranom djetetu, toj maloj, mladoj osobi koja će danas, sutra pokazati kako se razvijala ta umjetnička ličnost u njoj/njemu, dodaje Vinka.
Audicija za natjecanje će se održati 20. travnja u prostorijama Baletnog centra Pirueta, a natjecanje će uslijediti oko mjesec dana kasnije u HNK Zadar.
Stručna komisija
– Plan nam je zvati i plesače izvan Zadra, u kontaktu smo s nekoliko udruga, čekamo njihove odgovore. Malo smo skeptični jer djeca nisu naviknula na ovakav stil manifestacije – solo nastupe pa će Solo art na neki način biti probno događanje ove vrste. Rekla bih da probijamo led, gledamo jesu li djeca željna takvih manifestacija, ističe Vinka.
Natjecanje će biti podijeljeno na nekoliko kategorija, ovisno o vrsti plesa i dobi djece. Već spomenuto, ocjenjivat će se klasičan balet, suvremen ples, breakdance, hip-hop i džez, a natjecatelji će biti podijeljeni u dobne skupine od 7 do 12 godina, 13 do 16 godina i od 17 do 25 godina. Stručnu komisiju će sačinjavati profesionalni plesni pedagozi, treneri i koreografi, predstavnici svih udruga iz kojih će dolaziti natjecatelji. U svakoj će se kategoriji dodjeljivati po dvije nagrade, prvo i drugo mjesto, kako za vrstu plesa, tako i za svaku dobnu skupinu, a svi će sudionici dobiti i zahvalnicu za sudjelovanje. Novčane nagrade su još uvijek upitne, ovisno o pomoći gradskih institucija i eventualnih sponzora.
– Ovo je izuzetna prilika da krenemo s jednom novim projektom u gradu. Imamo više od 10 plesnih škola pa Zadar u Dalmaciji slovi za jedan od najvećih centara za ples. Neke su procjene da se u gradu više od 1.000 djece bavi plesom plus djeca po školama, pa je šteta ne motivirati ih da ustraju u svojim željama, u svojoj ljubavi za plesom, u čemu će ovo natjecanje, sigurna sam, doprinijeti, zaključuje Vinka.


Polaznica Piruete Lucija Šušić najbolji mladi plesni talent Hrvatske




Na prošlogodišnjem hrvatskom plesnom natjecanju Treps u Zagrebu, mlada polaznica plesne škole Pirueta Lucija Šušić osvojila je prestižnu nagradu – najbolji mladi talent godine. U koreografiji Vinke Zekić i Jasmine Ključanin Lucija je otplesala Rajsku pticu, plasiravši se na prvo mjesto. U komisiji je bio i poznati hrvatski baletni pedagog Vinko Bogdanić koji je mladoj zadarskoj balerini poručio da svoj talent treba što prije usavršiti i ići na školovanje u neki od svjetskih baletnih centara. Lucija se plesom bavi od najranijeg djetinjstva, a klasičnim se baletom ozbiljnije počela baviti zadnje dvije godine u Pirueti.
– Najviše mi se sviđa klasičan balet, taj osjećaj slobode i prilika da se kroz pokret izrazim, prenesem svoje osjećaje, zapravo sebe publici, naglašava Lucija.
Iako talentirana, Lucija nije s velikim očekivanjima krenula na natjecanje u Zagreb, svjesna da će svoje plesne vještine morati odmjeriti s više od 70 što grupa, što pojedinaca. No njen ju je talent i dakako ustrajnost u vježbanju na koje ide pet puta tjedno, a ponekad čak i vikendom, dovelo na poziciju koju danas s ponosom nosi – najbolji mladi plesni talent Hrvatske.