Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Uskoro radovi na vodovodnoj mreži na Silbi

Autor: Anamarija Bilan

18.02.2013. 23:00
Uskoro radovi na vodovodnoj mreži na Silbi


Nedavno smo bili na Silbi gdje smo utvrdili gdje nastaju najveći gubici vode i što bi trebalo popraviti. Napravili smo troškovnik radova i očekujemo da bi u ožujku trebali početi sanaciju, rekonstrukciju i dogradnju mjesne vodovodne mreže, rekao je Ivan Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka


Nakon velike prošloljetne suše koja je na većini zadarskih otoka gotovo izazvala paniku, ove godine situacija bi trebala biti bolja, jer su se u gradskoj upravi pobrinuli da imaju dovoljno sredstava za plaćanje vodonosca. Osim toga, nadaju se da će zbog obilnih oborina gusterne biti pune, pa će biti i manje potrebe za kupnjom vode.
Dotrajala mreža, gubitak voda
 – Nedavno smo bili na Silbi i utvrdili smo gdje nastaju najveći gubici vode i što bi trebalo popraviti. Napravili smo troškovnik radova i očekujemo da bi u ožujku trebali početi sanaciju, rekonstrukciju i dogradnju mjesne vodovodne mreže, rekao je Ivan Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvoj otoka Grada Zadra dodajući kako bi po troškovniku radovi trebali koštati 250-ak tisuća kuna. Kazao je da su na Silbi bili i predstavnici UNDP-a koji su, također zainteresirani za ulaganje u otok, odnosno da bi oni trebali pomoći sanaciju jedne vodospreme.
 – Silba trenutačno ima četiri vodospreme koje napuni vodonosac, a potom se ta voda lokalnom, odnosno mjesnom mrežom distribuira do pojedinih kuća. Ta je mreža, međutim, zbog dotrajalosti propusna i gubi se mnogo vode tako da ćemo je popraviti, ali i nadograditi, odnosno postaviti 400-tinjak metara nove mreže, kazao je Katić.
Dodao je da na Premudi postoji vojna vodosprema i da trenutačno pregovaraju s Agencijom za upravljanje državnom imovinom da se Gradu dade pravo služnosti nad njom, čime bi se poboljšala situacija s vodom i na tom zadarskom otoku.
Pročelnik je rekao da bi ovih dana trebali otići i do Hrvatskih voda u Split gdje bi trebali uzeti dokumentaciju o vodoistražnim radovima koje su Hrvatske vode radile na Olibu, Silbi i Molatu. Naime, kako je pojasnio, Hrvatske su vode prije devet godina radile bušotine vode na tim otocima, ali Grad nema podatke kakva je ta voda, je li pitka ili ne, koliko je nađeno i slično.
Velike investicije na čekanju
 – Podatke nema ni zadarski Vodovod, pa ćemo direktor Matak i ja otići u Split po njih. Nadamo se da će i oni sudjelovati i pomoći nam u uređenju vodovoda na otocima, rekao je Katić. Istaknuo je da su ishodili građevinske dozvole za mjesne vodovodne mreže na Silbi, Olibu i Premudi, te da je u proračunu ostalo još 500-tinjak tisuća kuna za poboljšanje vodoopskrbe. Dio od ovih sredstava trebalo bi se utrošiti na produženje i popravak vodovodne mjesne mreže i u Velom Ižu, gdje bi trebali mjesnu mrežu približiti još većem broju kućanstava.
 – Ove smo godine prvo željeli urediti situaciju na Silbi i Velom Ižu, jer su to dva mjesta s najvećom potrebom za vodom, gdje vodonosac najviše dolazi i gdje imamo, posebno tijekom ljeta, najviše korisnika. Upravo zbog cijele situacije želimo urediti vodospreme tako da vodonosac može u jednom dolasku donijeti što više vode i otići do drugog otoka, a da potom mještani polako sami distribuiraju vodu mjesnom mrežom do svake pojedine kuće, objasnio je Katić.
U razgovoru se dotaknuo i Malog Iža, čiji su mještani prošloga ljeta muku mučili sa sušom, a koji još uvijek nema uređenu mjesnu vodospremu. Katić je rekao da je svjestan da je maloiška vodosprema u lošem stanju jer je izgrađena prije mnogo godina te je dosta udaljena od vodonosca, što nije najbolje rješenje. Zbog navedenog u gradu planiraju izgraditi novu vodospremu za Mali Iž, ali to će, kako je rekao Katić, morati još pričekati jer Grad Zadar nema novaca budući da je to veća investicija.