Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Blago Kupreškoga polja

18.02.2014. 23:00


Dobar primjer obiteljskog gospodarstva našao sam u udaljenom, za nas dičnom povijesnom Kupresu.
Ogromna visoravan oduvijek je nastavala kršne Hrvate, koji su znali preživjeti u teškim uvjetima.
Danas je Kupres oaza mira i života njenih žitelja, poljodjelaca, sitnih obrtnika s turizmom, u skladu s prelijepom prirodom.
Upoznajem Ivana Akrapa (37), oca troje djece i ženu mu Anitu. Voditelj je obiteljskog hotela Knez, nedaleko od skijaških staza.
Strastveni lovnik, koji otkriva čari ulova i pripreme riječnog raka, pokazuje pute divlje svinje.
Vodi lovce i pustolove na skrivene položaje tetrijeba gluhana kako bi uživali u tajanstvenom huku i klepetanju divlje kokoši uz prepoznavanje vučje i medvjeđe staze.
Vodeći turiste vrletima Čajuše, Stožera i Plazenice, uređujući zaravni i spustove za goste skijaše, Ivan bilježi i poljodjelske uspjehe.
Na bogatim gorskim pašnjacima pase poseban soj pramenke.
Gigantska kupreška ovca, čije janje prelazi 40 kg kakvoće mesa, ne zaostaje za ovcom škrtog kraškog područja.
Goveđi odrezak spravljen od Ivanova kupreškog montafonca, genetski pojačane buše, vraća vas u vjerne potrošače crvenog mesa.
Pun osjećaj zrelog mesa kupreške janjetine oduševio me svojom aromatiziranošću i opojnošću.
Kupreški planinski ljulj, slačica, maslačak, majčina dušica i neven, s ljekovitim srčanikom, trave su koje usklađenim okusima djevičanske ovce odišu zalogajem dvostruke veličine janjeće lopatice, ključa, rebara, prednjice i papršnjaka. “Preživam” u osjećaju pune sitosti i okusne razvedenosti.
Ta posna gorska jestvina, bogatog sadržaja mirisnih trava, zaokružena okusa, neobičnog janjećeg doživljaja, vrhunska je nagrada iskusnom jelcu.
Vaš Bage