Dan kada Čudine časte

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Pakoštane kao mjesto tradicije i zajedništva još jednom su se pokazale u utorak na poklade na etno-gastro manifestaciji Čudinov dan. Naime, Čudine su već šestu godinu za redom, moglo bi se reći, nahranile i napile gotovo cijelo mjesto.

A ono što se nije uspjelo pojesti i popiti od 9 do 14.30 sati potom su pojele i popile Pakoške maškare.

- Riječ je o 550 do 600 porcija tradicionalne okrjepe za poklade, govori Marin Čudina zvani Ljenin koji je uz pomoć Ante Šaldija, Mate, Milana, Ive, Mladena i ostalih iz "plemena" Čudina organizirao ovu etno-gastro manifestaciju brižno čuvajući višestoljetnu tradiciju svojih predaka.

- Kako je nakon poklada Čista srijeda ili Pepelnica, kad je strogi post i nemrs i kad počinje korizma i 40 dana priprave za Uskrs, riječ je o tradicionalnoj okrjepi za poklade - kuhanim svinjskim osušenim ušima, nogicama, oglavini i panceti te gulašu na vino kao i na "tećama" domaćeg bijeloga i crnoga vina, kaže Martin Lenjin dodajući kako je pripravljeno oko 200 kilograma mesa i brdo tjestenine te se osigurano na desetke litara vina.

Glavni kuhar je bio Robert Vulin zvani Bebi dok je u organizaciji pripomogla i Turistička zajednica.

- Naši šukundidovi bi govorili: "Di ćemo raditi kad je sutra Čista srida, 40 dana do najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Počinje korizma, ajmo se veseliti, isti i piti, a ne raditi". I tako se dan poklada počeo zvati i Čudinov dan, objašnjava Lenjin.

Pritom je naglasio ponos i radost što je dio ovih vrijednih, radišnih i humanih ljudi iz loze Čudina.

- S kolina na kolino se čuva tradicija Čudina, velikog plemena u Pakoštanima. Najbrojniji su Maksani pa Čudine i Lokini, objašnjava.

- O Čudinovom danu i karnevalskom teštamentu priča se i u Belgiji, Nizozemskoj i Luksemburgu, sasvim ozbiljno će bračni par Marica i Fred Meijer iz Nizozemske koji se u Pakoštanima bave turističkom djelatnošću.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno