Josipovićeva "osveta"

Slika korisnika admin

Je li Josipović zadnji dan svojega predsjedničkog mandata pronašao onaj pravi put na kojemu se izgubio tijekom predsjedničke kampanje, noseći teret stranke koja ga je kandidirala ili je njegova izjava kako se ne vraća u SDP zapravo jedini preostali politički put jer su mu na Iblerovom trgu vrata širom - zatvorena?

Naime, unatoč premijerovoj nonšalantno dobačenoj pozivnici u stranku, jasno je da Josipović uz Milanovića u SDP-u ne može dobiti prostora koliko bi htio, a on kako reče, ne želi biti statist, a ni pučist. Tako se od čovjeka na kojega je stranka položila sve karte na predsjedničkim izborima pretvorio u potencijalnog kradljivca glasova toj istoj stranci i u svojevrsnog osvetnika. Dosta se puta čulo kako je zapravo gospodarski neučinkovita Milanovićeva vlada Josipoviću bila presudan uteg zbog kojeg je Kolindi Grabar Kitarović nakon pet godina mandata gospodski i sa smiješkom predao Pantovčak.

Za razliku od tvrdoglavog premijera koji za sebe reče kako nije „klimav" pa niti na inauguraciji preko usta nije prevalio čestitku, bivši je predsjednik ponovno čestitao predsjednici i upućivao dobre želje, kao uostalom i ona njemu. Iz tih sitnih detalja mogu se iščitati i nadolazeći odnosi na političkoj sceni, a na njoj SDP-u i Milanoviću nikako neće biti lako. Nova je predsjednica umila i umirila retoriku iz kampanje, a premijer je, na što također ima pravo, ostao svoj i svojeglav. Kakav će i koliki utjecaj to ostaviti na birače pokazat će parlamentarni izbori na kojima, očito, sada i Josipović trasira svoj put. Zatvorio je vrata SDP-a jer, kako tek sada otvoreno govori, Vlada na čelu s SDP-om nije prihvaćala njegove prijedloge. No, zašto tada odmah nije kritizirao Vladu da ne haje za njega?! Nije, jer je računao na financijsku i logističku potporu SDP-a u kampanji. Kada je poslije predsjedničkih izbora sve analizirao, Josipović je uvidio kako je s SDP-om već izgubio pa nema koristi opet se zaputiti na vrata iza kojih će se politički zatvoriti.

Premda kolege socijaldemokrati redom hvale Josipovića jer hrvatskoj politici i SDP-u još ima puno dati, bivši je predsjednik, kako najavljuje, odlučio okrenuti novu stranicu i s onim kapitalom od milijun osvojenih glasova na predsjedničkim izborima krenuti svojim putem.

Ovo okretanje leđa SDP-u ne može se okarakterizirati niti kao avanturistički, niti kao naivan, niti hrabar potez, on je trenutačno za Josipovića jedini logičan, ako se ne želi utopiti u SDP-u razdiranom unutarnjim sukobima, koji se znaju nazivati i tzv. unutarstranačkom demokracijom. Premda se ne trebaju od Josipovića očekivati teške riječi upućene na račun bivše stranke već i neprihvaćanje stranačke iskaznice dovoljno govori samo za sebe i šteti SDP-u. Iako će svi redom - Leko, Dragovan, Milanović, Ostojić... glasno govoriti kako Josipoviću žele sve najbolje, ispod glasa će mu zamjerati. No, moguće je da bi nekima i poremetio planirane političke karijere pa i nemaju ništa protiv da mu se zaželi sretan put.

Pokušat će SDP što je više moguće umanjiti značaj Josipovićeve odluke, no jasno je kako prestrojavanje na ljevici nikako ne ide na ruku SDP-u. Hoće li Josipović okupljati nove ljude, osnovati novu stranku ili pokušati suradnju možda s ORaH-om čija ga predsjednica hvali i cijeni, to će još tek kratko vrijeme ostati zagonetka jer do parlamentarnih izbora Josipović bi morao isprofilirati svoju novu politiku samo ovaj put glasnije, odlučnije i jasnije kako njegova „osveta" ne bi ostala tek politička sjeta jer se našao među onima koji su kroz otvorena vrata SDP-a - izašli.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno