Promatrali replike glave Solinjanke i Vučedolske golubice

Slika korisnika admin
Autor: 
Učenici su pokazali i velik interes za nova saznanja o cjelokupnoj kulturnoj baštini starigradskog kraja

U OŠ Starigrad održani su treći po redu arheološki susreti u ovoj školskoj godini. Susreti se održavaju u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu, a predavanje je i ovaj put održao arheolog Ozren Domiter. Osmišljeno u dva dijela, predavanje su slušali i u njemu aktivno sudjelovali učenici 5. i 6. razreda sa profesorom povijesti i geografije Markom Jurićem.

Posjetili crkvu sv. Petra

U prvom dijelu predavanja učenicima je predstavljeno arheološko istraživanje kao znanstveni proces koji počinje lociranjem arheološkog nalazišta, a nastavlja se raznim tehnikama i metodama iskopavanja, obradom pokretnog arheološkog materijala te zaštitom i prezentacijom arheološkog nalazišta. Objašnjena je društvena uloga arheološkog muzeja kao javne ustanove koja čuva, istražuje i vjerodostojno komunicira arheološku baštinu. Učenici su imali priliku i pobliže promotriti replike muzejskih primjeraka kao što su glava Solinjanke i Vučedolska golubica.

Tema drugog dijela predavanja bila je vrlo važan i prepoznatljiv dio kulturne baštine starigradskog kraja, crkva sv. Petra. Iako su učenici već posjetili i razgledali spomenutu crkvu i raspolažu zanimljivim podacima iz njene povijesti, kroz predavanje su saznali mnogo više o vremenu kada je crkva građena, stilu gradnje te o vrijednim nalazima oko same crkve. Među tim nalazima najviše je grobnog inventara - raznog prstenja i naušnica od kojih su najpoznatije srebrne trojagodne naušnice.

Osim što su vrlo aktivno sudjelovali u predavanju, učenici su pokazali i velik interes za nova saznanja o cjelokupnoj kulturnoj baštini starigradskog kraja, kao i njenom očuvanju.

Potaknuti između ostalog i spomenutom činjenicom, na obostrano zadovoljstvo, dogovorena je daljnja suradnja OŠ Starigrad i AMZ na projektu Arheološki susreti u školama, ali i pozicioniranje Osnovne škole Starigrad u budućnosti kao ishodišnog centra i oglednog primjera za provođenje programa u ostalim školama na području naše županije.

Sastanak u Općini

Po završetku predavanja u prostorijama Općine Starigrad održan je sastanak na inicijativu ravnatelja AMZ-a, mr. sc. Sanjina Mihelića.

Sastanku su nazočili i načelnik Općine Starigrad Krste Ramić, direktorica Turističke zajednice Općine Starigrad Marjana Marasović, ravnatelj Nacionalnog parka Paklenica Zlatko Marasović, voditeljica službe za promidžbene aktivnosti i ugostiteljsko - turističku djelanost NP Paklenica Dragica Jović, dr. Asja Tonc s Instituta za arheologiju, viši kustos AMZ-a dr. sc. Ivan Radman Livaja, arheolog Ozren Domiter, predstavnik konzultantske tvrtke Driope Kristijan Basa, ravnateljica Osnovne škole Starigrad Jadranka Marasović te voditeljica školskog projekta Arheoloških susreta u školama, učiteljica Martina Čavić.

Na sastanku je ravnatelj AMZ-a, pozivajući se na pozitivne tekovine suradnje Turističke zajednice, Škole i Arheoloških muzeja u Zadru i Zagrebu, a obzirom na daljnje planiranje prostornog istraživanja i prateće prezentacije arheološke zone od lokaliteta Gradina Sv. Trojice do obale mora, predložio zajedničku suradnju kojoj bi među prvim ciljevima bilo podizanje razine svijesti o bogatoj prirodnoj i kultrunoj baštini zavičaja među lokalnim stanovništvom i upravljačkim strukturama. Gledano pak dugoročno, ovim projektom Muzej želi okupiti sve potencijalne dionike-baštinske institucije (NP Paklenica, PP Velebit, Arheološki muzej u Zadru) kako bi sinergijski obogatili postojeću turističku ponudu Općine Starigrad, ostvarili vlastita društvena poslanja te suvremenim i inovativnim pristupom omogućili stvaranje svojevrsnog muzeja na otvorenom koji bi unutar svojih nepostojećih zidova neraskidivo povezao i na poučan, zanimljiv i inspirativan način komunicirao bogatu prirodnu i kulturnu baštinu starigradskog zavičaja.

Iskustvo vlastitog sudjelovanja

Arheološki muzej u Zagrebu, kao idejni začetnik ovakvog oblika istraživačko-prezentacijske simbioze, svoj bi istraživački rad iskoristio ne samo kao ključan korak u prikupljanju i pratećoj interpretaciji znanstveno utemeljenih činjenica, već i kao izniman prezentacijski potencijal, omogućujući svim zainteresiranim prisustvo prilikom arheoloških istraživanja, organiziran obilazak mjesta istraživanja, svjedočenje arheološkim iskopavanjima te, najbolju interaktvinu metodu prezentacije - iskustvo vlastitog sudjelovanja.

Spremnost za suradnju na ovom projektu iskazali su svi sudionici sastanka, a potporu cijelom projektu dao je načelnik Općine Starigrad Krste Ramić.

- Vjerujemo kako potencijal ovog vida međuinstitucionalne suradnje neće proći nezapaženo te kako nedostatak sredstava i podrške ostalih upravljačkih struktura neće biti prepreka ka početku njegovog ostvarivanja na dobrobit lokalne zajednice i društva u cjelini, poručili su sa sastanka. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno