Temelji palače Cedulin moraju se učvrstiti pilonima

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
U skladu s ugovorom radovi bi trebali završiti do kraja ove godine

Iako smo za potrebe postojećega projekta izgradnje Turističkog informativnog centra, TIC-a, već izradili troškovnik te iako, dakako, posjedujemo i pravomoćnu građevinsku dozvolu, zbog onoga što je utvrđeno ispitivanjem statike na gradilištu tog centra bili smo prisiljeni izraditi novi troškovnik. Ponovno se tako za svake pojedine radove tražila procjena troškova, a taj dokument smo, u skladu sa zakonom, uputili našem kreditoru, Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj na odobrenje - kazao je direktor Turističke zajednice grada Zadra Zvonko Šupe, koji je potvrdio kako su se o izmjenama troškovnika već usmeno dogovarali s tom bankom.

- Tek nakon što HBOR odobri novi troškovnik, moći će se pristupiti nastavku radova, a prvi posao koji slijedi je učvršćenje temelja palače Cedulin. Odlučeno je, naime, da će se temelji te srednjovjekovne palače, koja je kasnije nadograđivana, morati učvrstiti pilonima. Radi se o oko 135 pilona, a poslom njihove ugradnje bavi se samo nekoliko hrvatskih tvrtki. Procjena je da će taj posao potrajati 15-ak dana- istaknuo je Zvonko Šupe, koji je podsjetio kako su istom tehnologijom učvršćivani i temelji također povijesne zadarske zgrade, u koju je nakon  obnove uselio Muzej antičkoga stakla.

Inače, početak radova na obnovi palače Cedulin obilježio je u lipnju prošle godine bivši ministar turizma Darko Lorencin. To ministarstvo je već izdvojilo novac za obnovu palače, a njime su se izveli radovi na rušenju, demontaži, sanaciji i konsolidaciji postojećeg zida i temeljnih konstrukcija. Ukupna procijenjena vrijednost obnove iznosi 10,2 milijuna kuna.

- Htio bih istaknuti kako su se dosad uspjeli završiti istražni arheološki, ali i kamenoklesarski radovi na dijelu zida koji je gotovo do pola bio uništen te kamenoklesarski na dijelu unutrašnjosti palače. Za ove radove utrošeno je čak 50 tona smjese - otkrio je Šupe, koji je i ovom prigodom naglasio kako vjeruje da će se, u skladu s ugovorom, radovi završiti do kraja ove godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno