Nastavljamo s promicanjem međunacionalne suradnje

Slika korisnika valentinam
PREŠERNOV DAN
Uz članove Lipe, skupštini su nazočili brojni gosti, među kojima i dr. Barbara Riman s Instituta za nacionalna pitanja iz Ljubljane, koja je govorila o značaju Prešernovog dana. Istaknuto je kako Slovenci jedini na svijetu imaju i obilježavaju svoj kulturni dan kao nacionalni praznik
Arif SITNICA
Skupština društva i Prešernov dan izazvali su veliku pozornost

Slovensko kulturno društvo Lipa Zadar, koje okuplja Slovence i prijatelje Slovenije sa zadarskog područja, u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar ovoga petka obilježilo je najveći slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, te održalo 13. redovnu godišnju skupštinu. Predsjednica Društva, Darja Jusup, nazočne je upoznala s brojnim aktivnostima Društva, ističući kako je ovo već 108. događaj kojega organizira Lipa sa ciljem promicanja međunacionalne suradnje i čuvanjem slovenskih običaja i jezika. Posebno je istaknula kako su zadarski Slovenci uspješni i visoko integrirani u hrvatsko društvo.

Uz članove Lipe skupštini su nazočili brojni gosti, među kojima i dr. Barbara Riman s Instituta za nacionalna pitanja iz Ljubljane, koja je govorila o značaju Prešernovog dana, tj. slovenskog kulturnog dana. Tom prilikom istaknuto je kako Slovenci jedini na svijetu imaju i obilježavaju svoj kulturni dan kao nacionalni praznik.

Kulturni praznik

Među uzvanicima bili su i potpredsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Veselko Ćakić, predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije, Mirjana Majić, predsjednica Makedonskog društva Biljana, te Raič Babović i Senad Smailagić, predstavnici Crnogoraca u Zadarskoj županiji.

U kulturnom dijelu programa Andreja Malta govorila je o značaju ovog kulturnog praznika, Zorica Buljanović recitirala je autorske pjesme, a Marija Ivoš svoje sjećanje na Tetu Malčku. Pjesmu iz zbirke "U pjesme protjerana" recitirala je Adrijana Ivoš, unuka autorice Marije Ivoš, a sve su one članice Lipe Zadar. Nastupio je i umjetnik iz Metlike, Oto Nemanič, svirajaući na cvitari. U projektu kulturne suradnje među društvima sa Slovenskom izseljenskom maticom iz Ljubljane nastupio je oktet Vitis iz Metlike, koji je pod vodstvom profesorice Mateje Jakša Jurkovič izveo splet prigodnih pjesama.

Na skupštini je podnijeto izvješće o radu za proteklu godinu, te program za ovu. O brojnim aktivnostima izvjestila je Darja Jusup, podsjećajući i na proslavu Prešernovog dana kada je nastupio pjevački zbor slovenskog kulturnog društva Triglav iz Splita, kao i na održavanje 10. Likovne kolonije sa motom Ljubav i more na kojemu je sudjelovalo 13 slikara amatera iz slovenskih društava u Hrvatskoj te iz okolnih mjesta i iz Slovenije.

Program rada

Čelnica Lipe izvijestila je o daljnim aktivnostima Društva poput projekta međunacionalne suradnje kojok prilikom je na izložbi nastupila Folklorna skupina KUD Tanac iz Zadra i Trio vetrnica iz Gorišnice pod rukovodstvom Konrada Kostanjevca. Nastavljena je i uspješna suradnja s Turističkim uredom Općine Sv. Filip i Jakov u projektima Sajam cvijeća i Brod kulture. U projektu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava uspješno je otvorena Retrospektivna izložba 10. Međunarodne likovne kolonije Maj 2017. Turanj. Brojni posjetitelji uživali su u nastupu poznatog zadarskog kantautora Marija Padelina, a kulturni program otvorenja zaključio je Pjevački zbor Slovenskog kulturnog društva Dr. France Prešern iz Šibenika pod vodstvom Danke Jajac, izvijestila je Darja Jusup koja je na skupštini ujedno predstavila i ovogodišnji program rada. Izvješće o financijskom poslovanju i financijskim planovima Lipe prezentirala je predsjednica Nadzornog odbora Lipe, Katarina Bezić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)