Tekuća i pitka voda svima - do kraja mandata

Slika korisnika valentinam
RADNI SASTANAK ŽUPANA S GRADONAČELNICIMA I NAČELNICIMA
Župan Longin kazao je kako su pod točkom o Centru za gospodarenje otpadom razgovarali o opcijama te obvezama i pravima općina i gradova
Zvonko KUCELIN
Za okruglim stolom kod župana Longina

Župan Božidar Longin održao je radni sastanak s gradonačelnicima i načelnicima Zadarske županije na kojemu se raspravljalo o Centru za gospodarenje otpadom, vodovodizaciji i odvodnji. Osim glavne tri teme na sastanku je bilo i riječi o štetama od poplava te trajektnim linijama za otoke. Sastanak je, prema riječima sudionika, bio konstruktivan te je između ostalog zaključeno kako bi sva mjesta u Zadarskoj županiji do kraja mandata trebala imati pitku i tekuću vodu.

Župan Longin kazao je kako su pod točkom o Centru za gospodarenje otpadom razgovarali o opcijama te obvezama i pravima općina i gradova.

- Stavili smo za stol sve gradonačelnike i načelnike i iznijeli im šest različitih opcija kako bi izgledali vlasnički udjeli i obveze pojedinih općina i gradova. Također smo dogovorili i sastanak za dvadesetak dana te svi oni koji imaju neke druge prijedloge mogu ih poslati pismenim putem pa ćemo i o tom raspraviti, kazao je Longin dodajući da je predloženo i da Centar s 10 posto sufinancira Ličko-senjska županija.

Kod teme vodovodizacije župan je istaknuo kako je cilj da do kraja mandata niti jedno mjesto u Zadarskoj županiji ne bude bez pitke i tekuće vode.

- Pred nama je veliki posao. Na nivou države raspravlja se kako male općine ne mogu biti nosioci tih projekata. Razgovarali smo o tome da se na području naše županije osnuju dva ili tri velika poduzeća koja bi bila nosioci magistralnih vodovoda, kazao je Longin.

Na samom kraju izvještavanja o radnom sastanku medijima su se obratili neki od gradonačelnika i načelnika od kojih je najveći dio prozvao vijećnike koji su na županijskoj skupštini izrazili sumnju da novci za sanaciju šteta od poplava nisu transparentno i namjenski potrošeni. Emil Ćurko, gradonačelnik Nina, kazao je kako ne zna koja je poanta prozivki za elementarne nepogode.

- Gradonačelnici i načelnici pogođenih mjesta pozivamo te vijećnike koji prozivaju nas za utrošak tih sredstava. Grad Nin primio je 6,6 milijuna za elementarnu nepogodu komunalne infrastrukture te 1,467 milijuna za sanaciju mostova, odnosno izradu projektne dokumentacije. Mi još nismo potrošili taj novac, on je na računu Grada Nina. Poslove koje namjeravamo napraviti zahtjevaju i projektnu dokumentaciju i javnu nabavu. Sredstva iz državnog proračuna su tu, a Vijeće i građani Nina su o tome obavješteni. Vijećnike koji prozivaju pozivam da dođu na kavu i obiđu nastale štete, kazao je Ćurko.

Kristijan Kapović, načelnik Općine Vir, na samom kraju je rekao da je zadovoljan sastankom te da oko ovih tema nije bilo nesuglasica, ali je najavio konferenciju za medije u utorak na kojoj će reći više o onome što njega tišti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)