Uskoro razminiranje 108 hektara na području Pristega

Slika korisnika valentinam
HCR izabrao izvođače radova
Ove godine u Hrvatskoj se provodi šest projekata nrazminiranja, od kojih se dva nalaze na području Zadarske županije. Ukupno se radi o 285 hektara minski sumnjive površine, a uz Zadarsku obuhvaćena su područja u Šibensko- kninskoj i Splitsko- dalmatinskoj županiji. Procjenjena vrijednost svih radova je 31,1 milijuna kuna
Posao pirotehničara jedan je od najopasnijih

Hrvatski centar za razminiranje (HCR) iz Siska objavio je ovih dana odluku koje su tvrtke dobile posao razminiranja za ukupno ovogodišnjih šest projekata, od kojih se dva nalaze na području Zadarske županije. Ukupno se radi o 285 hektara minski sumnjive površine, a uz Zadarsku obuhvaćena su područja u Šibensko- kninskoj i Splitsko- dalmatinskoj županiji. Procjenjena vrijednost svih radova je 31,1 milijuna kuna.

Što se tiče razminiranja u Zadarskoj županiji radovi grupe 2. odnose se na područje Umac u naselju Pristeg, tlocrtne površine 557.365 metara četvornih. Najbolju ponudu od njih četiri na natječaju sa čak 99,57 od mogućih 100 bodova dala je tvrtka Fas iz Karlovca s ponuđenih 5.796.596 kuna, što je pola milijuna kuna manje od procijenjene vrijednosti.

I drugi projekt razminiranja provest će se u Pristegu i to na području Pinturove jare čija je tlocrtna površina 521.555 m2. Od sedam ponuda najboljom je ocijenjena ona zajednice ponuditelja Harpija iz Varaždina i Tornado razminiranje iz Lepoglave s iznosom od 5.508.924,69 kuna, kolika je bila i procijenjena vrijednost.

Kao i u drugim projektima razminiranja tvrtke koje su dale ponude u njima su odmah i raspodijelile posao. Tako će na području Umac razminirati tvrtke Prolumis iz Zagreba, Titan iz Požege i Piton iz Čakovca. Pinturovu jaru razminirat će Zigo iz Lukarišća, Credo iz Velike, Piper iz Požege, Piper razminiranje iz Zagreba, Zona razminiranje iz Slavonskog Broda, potom tri tvrtke iz Nuštra, Istraživač benz, Istraživač i TNT 7 te Bios F iz Lekenika.

Inače, Američka gospodarska komora u Hrvatskoj (AmCham) organizirala je u listopadu prošle godine po 16. put zaredom »Večer za sigurne korake«, dobrotvorni projekt za razminiranje Hrvatske, a zadnja od ovih večeri bila je namijenjena isključivo za Zadarsku županiju. Svih ovih godina AmCham ustraje u podizanju svijesti o opasnostima koje nose minsko-eksplozivna sredstva te okuplja političku, diplomatsku i poslovnu elitu na dobrotvornoj gala večeri kojom se prikupljaju sredstva za razminiranje minski sumnjivih površina. U šesnaest godina projekta prikupljeno je više od 9,2 milijuna kuna, čime je izravno od mina očišćeno više od 950.000 m2.

- Po završetku Domovinskog rata Zadarska županija imala je oko 800 km2 minski sumnjivih područja. Razminiranju smo prije svega pristupili kako bismo omogućili svojim žiteljima povratak u sigurne domove. Koliko je to težak i dugotrajan posao, znaju svi koji se njime bave, osobito pirotehničari koji, nažalost, i živote gube obavljajući ga. Danas je još oko 35 km2 pod minsko-eksplozivnim sredstvima i potrebno je posao nastaviti i dalje, poručio je te večeri župan Božidar Longin.

Projekti u ostalim županijama

Što se tiče ostalih ovogodišnjih projekata razminiranja, Grupa 1. obuhvaća područje G. J. Gudača zapadno od Sonkovića, u Šibensko- kninskoj županiji, tlocrtne površine 638.541 m2. Grupa 4. obuhvaća šire područje grada Drniša, a tlocrtne je površine 452.906 m2. Grupa 5. se odnosi na područje južno od naselja Ždrapanj, u Šibensko- kninskoj županiji, tlocrtne površine 390.578 m2, a Grupa 6. je na području Malinjaka, u Splitsko- dalmatinskoj županiji, tlocrtne površine 284.255 m2.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno