Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Bedemi će imati interaktivni glazbeni pločnik

19.02.2019. 15:31
Bedemi će  imati  interaktivni  glazbeni pločnik


Grad Zadar raspisao je natječaj za izvođača radova za parterno uređenje Bedema. Natječaj je otvoren do 12. ožujka, a procijenjena  vrijednost radova je 19,9 milijuna kuna. 
 – Završeno je prethodno savjetovanje s javnošću, imamo svu potrebnu  dokumentaciju i sad čekamo izvođače da se jave na natječaj. Nadamo se  da će ih biti više te ćemo moći odabrati izvođača i što prije krenuti u posao, rekao je Šime Erlić, pročelnik UO za EU fondove.
Inače, ovim projektom sanirat će se i prenamijeniti fortifikacijske utvrde Bedema zadarskih pobuna, nepokretnog kulturnog dobra, koje je trenutno neadekvatno sanirano i ugroženo zbog činjenice da se parterni  dio Bedema koristi kao prometnica na Poluotoku u Zadru.
– Preduvjet za provedbu ove komponente je da se sav motorni promet  ukloni s Bedema, što uključuje osobna vozila te vozila za opskrbu tržnice  i ribarnice kako bi Bedemi postali pješačka zona, javna površina s kulturnim i društvenim sadržajima, te prepoznatljiva kulturno-turistička  atrakcija grada Zadra namijenjena posjetiteljima. U sklopu projekta dizajnirat će se interaktivni glazbeni pločnik s 20 osjetljivih ploča koji će  predstavljati jedinstveni doživljaj za posjetitelje, te se može promatrati  kao nastavak dosadašnjih napora grada Zadra za audiovizualnim i osjetilnim atrakcijama za posjetitelje (trenutno najpoznatije su Morske orgulje i Pozdrav Suncu). Kako bi se u potpunosti iskoristila kulturna i  društvena svrha i potencijal Bedema nabavit će se 10 posebno dizajniranih drvenih kućica, s osnovnom svrhom prodaje autohtonih proizvoda,  izlaganja i prodaje zanatskih radova te ugostiteljske usluge prodaje tradicijskih jela i pića privremenog karaktera, pojasnili su iz Grada Zadra. 
Dodali su kako će parterno obnovljeni Bedemi omogućit novi koncept  prezentacije kulture, posebice urbanog života i doživljaja grada Zadra na  novi, do sada neispričani način, te će dati posjetitelju direktan uvid u karakter grada Zadra, njegovih ulica, ljudi, života i običaja. Bedemi će predstavljati poučnu stazu za lokalno stanovništvo i posjetitelje te jedinstven  izložbeni prostor na otvorenom, koji zbog svog povišenja omogućuju  pogled na cijeli grad, a istodobno šetaču-prolazniku daju nezaboravan  doživljaj lokalne kulture.