Bedemi će imati interaktivni glazbeni pločnik

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Natječaj za parterno uređenje Bedema do 12. ožujka
Ovim projektom sanirat će se i prenamijeniti fortifikacijske utvrde Bedema zadarskih pobuna, nepokretnog kulturnog dobra, koje je trenutno neadekvatno sanirano i ugroženo zbog činjenice da se parterni dio Bedema koristi kao prometnica na Poluotoku. Procijenjena vrijednost radova je 19,9 milijuna kuna
arhiva Zadarski list
Preduvjet za provedbu ove komponente je da se sav motorni promet ukloni s Bedema, što uključuje osobna vozila te vozila za opskrbu tržnice i ribarnice kako bi Bedemi postali pješačka zona

Grad Zadar raspisao je natječaj za izvođača radova za parterno uređenje Bedema. Natječaj je otvoren do 12. ožujka, a procijenjena  vrijednost radova je 19,9 milijuna kuna. 

 - Završeno je prethodno savjetovanje s javnošću, imamo svu potrebnu  dokumentaciju i sad čekamo izvođače da se jave na natječaj. Nadamo se  da će ih biti više te ćemo moći odabrati izvođača i što prije krenuti u posao, rekao je Šime Erlić, pročelnik UO za EU fondove.

Inače, ovim projektom sanirat će se i prenamijeniti fortifikacijske utvrde Bedema zadarskih pobuna, nepokretnog kulturnog dobra, koje je trenutno neadekvatno sanirano i ugroženo zbog činjenice da se parterni  dio Bedema koristi kao prometnica na Poluotoku u Zadru.

- Preduvjet za provedbu ove komponente je da se sav motorni promet  ukloni s Bedema, što uključuje osobna vozila te vozila za opskrbu tržnice  i ribarnice kako bi Bedemi postali pješačka zona, javna površina s kulturnim i društvenim sadržajima, te prepoznatljiva kulturno-turistička  atrakcija grada Zadra namijenjena posjetiteljima. U sklopu projekta dizajnirat će se interaktivni glazbeni pločnik s 20 osjetljivih ploča koji će  predstavljati jedinstveni doživljaj za posjetitelje, te se može promatrati  kao nastavak dosadašnjih napora grada Zadra za audiovizualnim i osjetilnim atrakcijama za posjetitelje (trenutno najpoznatije su Morske orgulje i Pozdrav Suncu). Kako bi se u potpunosti iskoristila kulturna i  društvena svrha i potencijal Bedema nabavit će se 10 posebno dizajniranih drvenih kućica, s osnovnom svrhom prodaje autohtonih proizvoda,  izlaganja i prodaje zanatskih radova te ugostiteljske usluge prodaje tradicijskih jela i pića privremenog karaktera, pojasnili su iz Grada Zadra. 

Dodali su kako će parterno obnovljeni Bedemi omogućit novi koncept  prezentacije kulture, posebice urbanog života i doživljaja grada Zadra na  novi, do sada neispričani način, te će dati posjetitelju direktan uvid u karakter grada Zadra, njegovih ulica, ljudi, života i običaja. Bedemi će predstavljati poučnu stazu za lokalno stanovništvo i posjetitelje te jedinstven  izložbeni prostor na otvorenom, koji zbog svog povišenja omogućuju  pogled na cijeli grad, a istodobno šetaču-prolazniku daju nezaboravan  doživljaj lokalne kulture.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)