Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Dr. sc. don Mario Soljačić izabran za voditelja SICU-a

19.02.2019. 15:47
Dr. sc. don Mario  Soljačić izabran  za voditelja SICU-a


Nakon smrti mons. dr. Pave Kera, Stalna izložba crkvene  umjetnosti (SICU) u Zadru ostala je bez svoga voditelja. Jučer, tijekom  saziva 102. sjednice Vijeća SICU-a u prostorijama Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru, za Voditelja SICU-a izabran je dr. sc. don Mario  Soljačić.  
Dr. Soljačić je trenutno župnik u Murvici i Briševu. Rođen je 18.  veljače 1964. godine, pa je nakon osmogodišnjeg srednjoškolskog školovanja u Zadru maturirao 1983. g. u Srednjoškolskom centru „Juraj Baraković“. Poslije završetka studija, teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, zaređen je za svećenika Zadarske nadbiskupije 22. travnja 1990. godine. Od tada je službovao u više župa u nadbiskupiji. Osim studija teologije upisao je jednopredmetni studij Hrvatskog jezika i književnosti (1994.). Doktorski studij Humanističke znanosti (Teorija i povijest književnosti) upisao je na Sveučilištu u Zadru u  akademskoj godini 2011./2012. pod mentorstvom prof. dr. sc. Zvjezdane Rados. Doktorski rad pod naslovom „Književni prilozi u Katoličkoj  Dalmaciji (1870.-1898.) obranio je 21. lipnja 2018. godine.
Don Mario se bavi proučavanjem književnih priloga u vjerskim i političkim časopisima koji su izlazili u Zadru u drugoj polovici 19. i početkom 20. st. U njegovom interesnom području su i svećenici koji su svojim pastoralnim, publicističkim i književno-kulturnim djelovanjem doprinijeli lokalnoj (zadarskoj) i regionalnoj (dalmatinskoj) sredini (Ivo  Prodan, Ante Peroš, Ante Nižić i dr.). Trenutno radi na prilogu za bibliografiju dvojice značajnih zadarskih svećenika: Žarka Brzića, vjerskog pisca i novinara i Rozaria Šutrina, pedagoga i publiciste. Sudjelovao je na  nekoliko znanstvenih skupova i publicirao je više znanstvenih radova.