Dr. sc. don Mario Soljačić izabran za voditelja SICU-a

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
Tijekom saziva 102. sjednice Vijeća SICU-a
Dr. Soljačić je trenutno župnik u Murvici i Briševu. Rođen je 18. veljače 1964. godine, pa je nakon osmogodišnjeg srednjoškolskog školovanja u Zadru maturirao 1983. g. u Srednjoškolskom centru „Juraj Baraković“. Poslije završetka studija, teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, zaređen je za svećenika Zadarske nadbiskupije 22. travnja 1990.
Zadarski list
Dr. sc. don Mario Soljačić

Nakon smrti mons. dr. Pave Kera, Stalna izložba crkvene  umjetnosti (SICU) u Zadru ostala je bez svoga voditelja. Jučer, tijekom  saziva 102. sjednice Vijeća SICU-a u prostorijama Stalne izložbe crkvene umjetnosti u Zadru, za Voditelja SICU-a izabran je dr. sc. don Mario  Soljačić.  

Dr. Soljačić je trenutno župnik u Murvici i Briševu. Rođen je 18.  veljače 1964. godine, pa je nakon osmogodišnjeg srednjoškolskog školovanja u Zadru maturirao 1983. g. u Srednjoškolskom centru „Juraj Baraković“. Poslije završetka studija, teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, zaređen je za svećenika Zadarske nadbiskupije 22. travnja 1990. godine. Od tada je službovao u više župa u nadbiskupiji. Osim studija teologije upisao je jednopredmetni studij Hrvatskog jezika i književnosti (1994.). Doktorski studij Humanističke znanosti (Teorija i povijest književnosti) upisao je na Sveučilištu u Zadru u  akademskoj godini 2011./2012. pod mentorstvom prof. dr. sc. Zvjezdane Rados. Doktorski rad pod naslovom „Književni prilozi u Katoličkoj  Dalmaciji (1870.-1898.) obranio je 21. lipnja 2018. godine.

Don Mario se bavi proučavanjem književnih priloga u vjerskim i političkim časopisima koji su izlazili u Zadru u drugoj polovici 19. i početkom 20. st. U njegovom interesnom području su i svećenici koji su svojim pastoralnim, publicističkim i književno-kulturnim djelovanjem doprinijeli lokalnoj (zadarskoj) i regionalnoj (dalmatinskoj) sredini (Ivo  Prodan, Ante Peroš, Ante Nižić i dr.). Trenutno radi na prilogu za bibliografiju dvojice značajnih zadarskih svećenika: Žarka Brzića, vjerskog pisca i novinara i Rozaria Šutrina, pedagoga i publiciste. Sudjelovao je na  nekoliko znanstvenih skupova i publicirao je više znanstvenih radova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika SOFIJA ROSA
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com