Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Gotovo 80 posto spolno aktivnih osoba zarazit će se HPV-om

19.02.2019. 15:06
Gotovo 80  posto spolno  aktivnih  osoba  zarazit će se  HPV-om


Osim pozivanja na provođenje Papa testa, u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice uvodi se i testiranje na humani papiloma virus (HPV), čiji su neki tipovi izravno povezani s nastankom raka vrata maternice. HPV je, naime, toliko čest da će  se njime, navode stručnjaci, zaraziti gotovo svaka spolno aktivna osoba  u nekom trenutku života, a da toga neće ni biti svjesna. 
Slab interes za cijepljenjem
Istraživanja su pokazala da se najveći broj novih infekcija HPV-om događa osobama između 14. i 25. godine, koje se mogu zaraziti već pri prvom spolnom odnosu sa zaraženim partnerom. Zahvaljujući medicinskom napretku i desetljećima znanstvenih istraživanja, danas je infekciju HPV-om moguće spriječiti cijepljenjem, a cjepivo protiv HPV-a ujedno je i jedino cjepivo protiv raka jer se prevencijom infekcije smanjuje rizik od razvoja čak šest vrsta raka koje ovaj virus može uzrokovati. 
Iako se u Hrvatskoj na nacionalnoj razini, kao i u nekim drugim europskim državama, već nekoliko godina provodi besplatno cijepljenje  protiv HPV-a, koje je namijenjeno učenicima osmih razreda osnovne i  prvih razreda srednje škole, interes za cijepljenjem je na području Zadarske županije, kao i u većini Hrvatske, daleko ispod očekivanoga. Na  slab odaziv najviše utječe strah od mogućih nuspojava, kao i nedovoljna  saznanja javnosti o cjepivu. Istaknimo i kako su programom besplatnog  cijepljenja osim djevojčica obuhvaćeni i dječaci jer infekcija HPV-a zahvaća i muškarce i žene. Također, osoba zaražena HPV-om često ne zna  da je nositelj virusa, te ga može prenositi na druge osobe, budući da  većina HPV infekcija ne izaziva vidljive promjene.
– Gotovo 80 posto spolno aktivnih osoba će jednom tijekom života biti  zaraženo HPV-om. Neki tipovi HPV-a izravno su povezani s razvojem  karcinoma vrata maternice, u čak 99,7 posto slučajeva, ističe dr. Ivica  Žuvela, poznati zadarski ginekolog, te navodi kako dobrovoljno cijepljenje pruža zaštitu od bolesti uzrokovanih HPV tipovima 6, 11, 16 i 18,  te je namijenjeno sprječavanju nastanka teških predstupnjeva raka vrata  maternice (CIN  I/II/III) i raka vrata maternice, predstupnjeva raka stidnice i rodnice uzrokovanih HPV tipovima 16 i 18, te vanjskih spolnih bradavica (kondiloma) uzrokovanih HPV tipovima 6 i 11. Za sada nema dokaza da cjepivo djeluje na druge tipove HPV-a kojih je inače više od stotinu.
– U sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice kao novina uvodi se i testiranje na humani papiloma virus, kaže dr.  Ljilja Balorda, spec. javnog zdravstva i voditeljica Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo Zadar, te koordinatorica Nacionalnog  programa ranog otkrivanja raka vrata maternice za Zadarsku županiju.
Broj oboljelih i umrlih
– Testiranje na HPV preporučuje se nakon 30. godine života. Naime,  prevalencija visokorizičnih tipova HPV-a veća je kod mlađih žena i opada sa starenjem, što se može pripisati prolaznosti HPV infekcije u mlađoj  dobi i promjeni spolnog ponašanja, što uzrokuje smanjenje stopa infekcije kod starijih žena. Zbog toga se mlađim djevojkama ne preporučuje  odmah testiranje na HPV jer se očekuje da će infekcija tim virusom u velikom broju slučajeva spontano nestati, pojašnjava dr. Balorda, te navodi  kako je postupak testiranja na HPV sličan onome kod Papa-testa, a sastoji se od analize brisa vrata maternice na molekularnoj razini, čime se  utvrđuje prisutnost HPV-a. Dr. Ljilja Balorda još ističe kako bi i žene cijepljene protiv HPV-a i dalje trebale redovito sudjelovati u organiziranom  probiru, odnosno obavljati redovite ginekološke preglede.
Navedimo još kako od raka vrata maternice u Hrvatskoj godišnje umre  više od sto žena. U Zadarskoj županiji, prema zadnjim dostupnim podatcima Državnog zavoda za statistiku RH, 2017. godine od raka vrata  maternice umrlo je 6 žena, dok u 2016. godini od ovog karcinoma nije  umrla ni jedna žena. U prethodnim godinama broj umrlih od raka vrata  maternice kretao se u rasponu od 1 do 7 umrlih žena. 
U odnosu na druge županije Zadarska županija je po broju novooboljelih od invazivnog raka vrata maternice na 15. mjestu i ima stope niže  od prosjeka za Hrvatsku, a za neinvazivni – početni rak vrata maternice  je na 14. mjestu, te su stope također niže od državnog prosjeka. Po broju  umrlih od raka vrata maternice Zadarska županija je na 8. mjestu i stope  su u 2017. godini više od prosjeka za Republiku Hrvatsku.