Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zahvala galovačkim braniteljima i vitezu Damiru Vestiću, učitelju ovdašnje škole

19.02.2019. 15:21
Zahvala  galovačkim  braniteljima i  vitezu Damiru  Vestiću, učitelju  ovdašnje škole


Izložba pod nazivom „Fotografije i dokumenti 112. brigade Hrvatske vojske", koju u školama diljem Zadarske županije organizira Zadarska županija i Državni arhiv Zadar, jučer je otvorena u atriju OŠ Galovac. 
Radi se o jednoj od najbrojnijih brigada Hrvatske vojske kroz koju je  u četiri i pol godine postojanja prošlo više od 11.000  branitelja, od kojih  je 74 poginulo, a dvojica se i danas smatraju nestalima.
– Jedan od poginulih hrvatskih vitezova iz 112. brigade, Damir Vestić,  bio je i djelatnik naše škole, profesor tjelesnog odgoja. Junak Domovinskog rata poginuo je u 32 godini života, 3. ožujka 1993. na području  Draga, kazao je Josip Lučić, ravnatelj škole.
Edukativni projekt
Izložba u atriju škole, među čijim izlošcima su i fotografije branitelja  iz Galovca i jedan od ratnih dnevnika, bit će otvorena do petka kako bi  je mogli pogledati i mještani ovog ravnokotarskog općinskog središta.
–  Riječ je o edukativnom projektu  kojim se putem slikovnog i pisanog  materijala želi današnje generacije osnovaca upoznati s velikom ulogom ove zadarske ratne postrojbe i njenim nemjerljivim doprinosom u  obrani i oslobađanju zadarskog područja razaranog i velikim dijelom  okupiranog od srbočetničkih snaga tijekom Domovinskog rata, kazao  je pukovnik Marko Čulina, prvi zapovjednik legendarne 112. brigade istaknuvši kako škole dobivaju i dokumentarni film o  112. brigadi u trajanju od 48 minuta.  
Ova brigada je bila važna za obranu Zadra koji je svoje najteže dane  imao početkom listopada 1991., zatim za oslobađanje brda Križ te u  vojno-redarstvenim operacijama Maslenica i Oluja. 
– Brigada je započela svoj ratni put danom osnivanja 28. lipnja 1991.  kada smo krenuli ni od čega, podsjetio je Čulina istaknuvši kako je u  Galovcu jedno vrijeme bilo i zapovjedništvo bojne.
Prva crta bojišnice
Galovac je bio na prvoj crti bojišnice, trpio je topničke udare, granate  su gađale i školu. 
– Najvažniji datum je 15. siječnja 1992. godine kad je Republika Hrvatska međunarodno priznata a Hrvatska vojska postala legalna. Nitko  u svijetu nije vjerovao da možemo uspjeti, naglasio je Čulina poručivši  kako je 112. brigada Hrvatske vojske bila majka svih postrojbi sa zadarskog područja.
 Učenicima se obratio i Marijan Maroja, autor izložbenog postava i  arhivski savjetnik u Državnom arhivu Zadar, koji je naglasio kako njenim gostovanjem u školama organizator želi mladim naraštajima približiti ratne događaje na zadarskom području.
– U mojem kvartu je bilo zapovjedništvo tako da sam svakodnevno  bio s njima, a najviše bi se radovali kad bi nama djeci dijelili bombone  i čokolade, rekao je Marin Gulan, načelnik dodavši kako mu je srce veliko kad vidi da još uvijek postoje ljudi koji imaju entuzijazma i volje ispričati neispričanu priču o Domovinskom ratu.
Iz hangara izvukli 35 ljudi
Galovac je dao više od 400 branitelja od kojih je njih šestero u temelje Oltara domovine ugradilo svoje živote, više njih je i ranjeno.
– Hrvatski branitelji iz Galovca su bili izuzetno hrabri i odvažni. Primjerice, gotovo goloruki su iz hangara na zemuničkoj aerobazi izvukli  čak 35 ljudi, naglasio je Gulan koji je izložbu i službeno proglasio otvorenom. 
Osim učenika, učitelja i već navedenih na izložbi su bili i Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru, Milan Bašić, ratni zapovjednik  satnije u 112. brigade, don Mladen Kačan, župnik Galovca, Svetko Vujević, zamjenik galovačkog načelnika.