Zahvala galovačkim braniteljima i vitezu Damiru Vestiću, učitelju ovdašnje škole

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika anamarijabilan
GALOVAČKA ŠKOLA Izložba fotografija i dokumenata slavne 112. brigade
Izložba u atriju škole, među čijim izlošcima su fotografije branitelja iz Galovca i jedan od ratnih dnevnika, bit će otvorena do petka kako bi je mogli pogledati i mještani ovog ravnokotarskog općinskog središta
Velimir Brkić
Veliko zanimanje pobudio je pano s braniteljima iz Galovca

Izložba pod nazivom „Fotografije i dokumenti 112. brigade Hrvatske vojske", koju u školama diljem Zadarske županije organizira Zadarska županija i Državni arhiv Zadar, jučer je otvorena u atriju OŠ Galovac. 

Radi se o jednoj od najbrojnijih brigada Hrvatske vojske kroz koju je  u četiri i pol godine postojanja prošlo više od 11.000  branitelja, od kojih  je 74 poginulo, a dvojica se i danas smatraju nestalima.

- Jedan od poginulih hrvatskih vitezova iz 112. brigade, Damir Vestić,  bio je i djelatnik naše škole, profesor tjelesnog odgoja. Junak Domovinskog rata poginuo je u 32 godini života, 3. ožujka 1993. na području  Draga, kazao je Josip Lučić, ravnatelj škole.

Edukativni projekt

Izložba u atriju škole, među čijim izlošcima su i fotografije branitelja  iz Galovca i jedan od ratnih dnevnika, bit će otvorena do petka kako bi  je mogli pogledati i mještani ovog ravnokotarskog općinskog središta.

-  Riječ je o edukativnom projektu  kojim se putem slikovnog i pisanog  materijala želi današnje generacije osnovaca upoznati s velikom ulogom ove zadarske ratne postrojbe i njenim nemjerljivim doprinosom u  obrani i oslobađanju zadarskog područja razaranog i velikim dijelom  okupiranog od srbočetničkih snaga tijekom Domovinskog rata, kazao  je pukovnik Marko Čulina, prvi zapovjednik legendarne 112. brigade istaknuvši kako škole dobivaju i dokumentarni film o  112. brigadi u trajanju od 48 minuta.  

Ova brigada je bila važna za obranu Zadra koji je svoje najteže dane  imao početkom listopada 1991., zatim za oslobađanje brda Križ te u  vojno-redarstvenim operacijama Maslenica i Oluja. 

- Brigada je započela svoj ratni put danom osnivanja 28. lipnja 1991.  kada smo krenuli ni od čega, podsjetio je Čulina istaknuvši kako je u  Galovcu jedno vrijeme bilo i zapovjedništvo bojne.

Prva crta bojišnice

Galovac je bio na prvoj crti bojišnice, trpio je topničke udare, granate  su gađale i školu. 

- Najvažniji datum je 15. siječnja 1992. godine kad je Republika Hrvatska međunarodno priznata a Hrvatska vojska postala legalna. Nitko  u svijetu nije vjerovao da možemo uspjeti, naglasio je Čulina poručivši  kako je 112. brigada Hrvatske vojske bila majka svih postrojbi sa zadarskog područja.

 Učenicima se obratio i Marijan Maroja, autor izložbenog postava i  arhivski savjetnik u Državnom arhivu Zadar, koji je naglasio kako njenim gostovanjem u školama organizator želi mladim naraštajima približiti ratne događaje na zadarskom području.

- U mojem kvartu je bilo zapovjedništvo tako da sam svakodnevno  bio s njima, a najviše bi se radovali kad bi nama djeci dijelili bombone  i čokolade, rekao je Marin Gulan, načelnik dodavši kako mu je srce veliko kad vidi da još uvijek postoje ljudi koji imaju entuzijazma i volje ispričati neispričanu priču o Domovinskom ratu.

Iz hangara izvukli 35 ljudi

Galovac je dao više od 400 branitelja od kojih je njih šestero u temelje Oltara domovine ugradilo svoje živote, više njih je i ranjeno.

- Hrvatski branitelji iz Galovca su bili izuzetno hrabri i odvažni. Primjerice, gotovo goloruki su iz hangara na zemuničkoj aerobazi izvukli  čak 35 ljudi, naglasio je Gulan koji je izložbu i službeno proglasio otvorenom. 

Osim učenika, učitelja i već navedenih na izložbi su bili i Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiva u Zadru, Milan Bašić, ratni zapovjednik  satnije u 112. brigade, don Mladen Kačan, župnik Galovca, Svetko Vujević, zamjenik galovačkog načelnika.

 
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno