Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ZBOG DUGOVANJA IZ PROŠLOSTI – Ćustić: Bez veće podrške Grada Zadra ne možemo opstati

19.02.2019. 16:15
ZBOG DUGOVANJA IZ PROŠLOSTI –  Ćustić: Bez veće podrške Grada Zadra ne možemo opstati


Danas je u prostorijama Nogometnog kluba Zadar održana  izvanredna konferencija za novinare. Tema ove "presice" bila je analiza  zatečenog stanja i odrađenog posla u klubu od rujna 2016. godine od kada je u direktorku fotelju zasjeo Svetko Ćustić. Točnije, u Klubu su na  ovaj način željeli u potpunosti javno prikazati sve ono što je zatečeno i  što se napravilo s ciljem da, kao nikada do sada, javnosti bude transparentno prikazano poslovanje i na što je utrošen "njihov" novac. Također  je ukazano na to kako je NK Zadar opterećen dugovanjima iz prošlosti  koje pokušava selektivno riješiti, ali, kako su sami naveli, bez veće pomoći Grada Zadra u tome neće uspjeti. Sve ovo potkrijepljeno je dokumentima iz kojih se jasno da iščitati s kojim se financijskim problemima  sadašnja uprava susreće. Nakon uvodnog dijela u kojem je sve prisutne  pozdravio Roman Morović, voditelj službe za odnose s javnošću, prisutnima se obratio Svetko Ćustić.
– Pozdravljam vas i zahvaljujem vam što ste došli u ovolikom broju, a  što ukazuje da je javnosti stalo do NK Zadra – kazao je u uvodu Zadrov  direktor.
Transparentnost poslovanja 
– Cilj ove konferencije za novinare je javnosti pokažemo s kojim problemima smo se susretali i što smo radili od mog dolaska na mjesto direktora u rujnu 2016. godine. U materijalima koje smo vam dostavili jasno se da iščitati što smo napravili, s kojim se problemima i dugovanjima  susrećemo, ali i ono što želimo učiniti u budućnosti. Ne želimo da ovo ispadne nikakva samohvala, već suprotno da potpuno transparentno prikažemo poslovanje kluba. To javost zaslužuje znati jer je NK Zadar javno  dobro i u njega se ulažu novci svih građana ovoga grada. Zato nam je cilj  da ovakvu konferenciju imamo svake godine i da na taj način pokažemo  u što je uložena i potrošena svaka kuna u ovome klubu. Jako me pogađaju govorkanja tipa "ništa nije napravljeno" jer su ona jednostavno  neutemeljena. Zato u javnost želimo izaći s brojkama koje nekada dovoljno govore same za sebe. 
U nastavku svog izlaganja Ćustić je u kratkim crtama kazao s kojim  su se problemima susreli od njegovog dolaska u Klub.
– Od prvog dana smo zasukali rukave i krenuli raditi sve sa ciljem da  NK Zadar vratimo tamo gdje on i zaslužuje biti, u Prvu HNL. Tada sam  kazao da nam je to cilj učiniti do 2020. godine i vjerujem da to tako može  i biti. Bilo je iznimno teško jer smo se susreli s velikim dugovanjima koja  su napravljena u periodu prije mog dolaska na čelo kluba. U ovome trenutku uspjeli smo od tih starih dugovanja vratiti iznos od 1.580.407,00  kuna. U isto vrijeme igrači koji su na arbitražama oprostili su klubu  585.000,00 kuna. A to su nam oprostili jer su u razgovoru samnom shvatili u kojim se problemima klub nalazi. A neki od njih nisu u dvije ili više  sezona koje su proveli u NK Zadru dobili niti lipe od onoga što su dogovorili s klubom. 
Također je Zadrov direktor kazao da se posebna pozornost pridaje  redovitim isplatama plaća, kao igračima, tako i radnoj zajednici što je  neophodno za ostvarenje rezultata. 
– Ono što je vrlo važno naglasiti je da su o ovome periodu od dvije i pol  godine svim igračima, trenerima i radnoj zajednici uz mala kašnjenja isplaćivane plaće i doprinosi. U tom periodu uspjeli smo ostvariti i sportski rezultat jer smo se iz Treće lige uspjeli vratiti u Drugu HNL. Osobno  nikada nisam zadovoljan rezultatom i mislim da uvijek možemo više.  Smatram da u Drugoj HNL možemo igrati samo s našim, zadarskim  igračima, ali za veći iskorak potrebni su nam i igrači sa strane koji imaju  kvalitetu i s kojima u bliskoj budućnosti možemo očekivati povratak u  Prvu HNL. 
Istaknuo je da bez Grada Zadra ništa ne bi moglo biti učinjeno, ali i  da očekuje njihovu veću podršku.
Veća podrška Grada 
– Naravno, sve ovo ne bi mogli učiniti bez podrške Grada Zadra koji je  vlasnik većinskog paketa dionica NK Zadra. Ali, moram kazati da u budućnosti očekujem njihovu još veću podršku jer bez toga ovaj klub ne  može opstati. Nadam se da će sve učinjeno i ono što planiramo učiniti  prepoznati u Gradu Zadru i uz još bolju suradnju s njima omogućiti povratak ovoga kluba na grane na kojima zaslužuje biti. Naravno, svjesni  smo da imamo problem dok se ne riješi pitanje vlasništva 35% dionica, a  što je još uvijek u procesu i što se nadam da će kroz određeni period biti  riješeno. Svi znamo o kojim se dionicama tu radi i tko je njihov trenutačni vlasnik.
Ono na što je direktor posebno ponosan je napredak koji je učinjen  u Školi nogometa NK Zadra, ali nije zadovoljan uvjetima u kojima ona  djeluje. 
– Posebno sam ponosan na našu Školu nogometa koja je u trenutku  mog dolaska u klub imala oko 220 polaznika, a sada ih ima oko 430. To je  budućnost ovoga kluba. Mislim da radimo odličan posao u Školi nogometa, zaustavili smo odlazak te djece u druge klubove i unaprijedili naš  rad. Kada bi imali uvjete kakve imaju drugi klubovi, uz talent koji je neosporan na ovim prostorima, ne znam gdje bi nam bio kraj. Nadam se da  ćemo u suradnji s Gradom Zadrom i HNS-om koji je pokazao interes da  nam pomogne po pitanju uvjeta za našu djecu, napraviti dodatni iskorak  po tom pitanju. Zadar sutra sa svojim talentima zaslužuje igrati Prvu  HNL i sve ćemo učiniti da do tog cilja i dođemo – kazao je Zadrov direktor.


 


 




Analiza zatečenog stanja i odrađenog  posla u Nogometnom klubu Zadar od  rujna 2016. godine


FINANCIJE


Zatečeno stanje


– Račun kluba u blokadi


– Dugovi prema službenim osobama HNS-a, koji onemogućavaju  početak natjecanja


– Arbitraže s bivšim igračima zbog neisplaćenih plaća


– Dugovi prema dobavljačima, koji onemogućavaju normalan rad


– Sustav klupskog računovodstva u kolapsu


– Neredovite isplate zaposlenicima


Rezultati


– Deblokada računa


– Isplata duga službenim osobama i uspostavljanje normalnih odnosa sa HNS-om


– Nagodba i djelomična isplata duga dijelu igrača na arbitraži 


– Nagodba i djelomična isplata duga dobavljačima


– Uspostava Odjela računovodstva u klubu i kasniji prelazak na vanjski računovodstveni servis


– Revizija klupskog poslovanja od strane ovlaštenog revizora


– Redovite isplate zaposlenicima, uz pripadajuće poreze i doprinose


OMLADINSKI POGON


Zatečeno stanje


– Broj djece u konstantnom padu, manje od 250 polaznika


– Odlazak preko 20 selektivnih igrača iz mlađih kategorija u klubove  Prve HNL, što je rezultiralo ispadanjem pionira i kadeta iz Prve lige


– Negativna slika u javnosti


Rezultati


– Broj djece povećan za gotovo 200 polaznika – ukupno 430


– Zaustavljen odlazak selektivnih igrača u druge klubove


– Izrada Sportske strategije razvoja kluba


– Pioniri, kadeti i juniori na putu povratka u 1. HNL – sve selekcije su  trenutačno prve u svojim natjecanjima na razini Dalmacije 


SENIORSKA MOMČAD


Zatečeno stanje


– Momčad u 3. HNL jug


– Nezadovoljstvo igrača neredovitim isplatama, odnosno neisplatama  plaća


– Broj gledatelja najniži u povijesti


– Negativna slika u javnosti


Rezultati


– Plasman u Drugu HNL u sezoni 2017./18.


– Svi igrači i članovi stručnog stožera su plaćeni, uz pripadajuće poreze i doprinose


– Porast broja gledatelja, na značajnijim utakmicama preko 1000


– Kreiranje pozitivne slike u javnosti i među navijačima kroz razne  akcije i promociju kluba


STADION STANOVI


Zatečeno stanje


– Travnjak u očajnom stanju


– Potrgane sjedalice na tribinama


– Ruševine na zapadnoj strani igrališta


– Klupske prostorije u neredu i prljavštini, bez interneta i telefona


Rezultati


– Uloženo preko 250.000,00 kuna u infrastrukturu (zamjena potrganih sjedalica, uređenje zapadne strane igrališta sa zidom i kućicama za  kamere, uređenje novinarske lože sa zasebnim ulazom, uređenje prolaza kod svlačionica, uređenje klupskih prostorija, saniranje dotrajalih  vodovodnih cijevi)


– Dobivena licenca za Drugu HNL


– Organizacija prijateljske utakmice muških U-19 reprezentacija Hrvatska – Italija


– Organizacija utakmica pod ingerencijom FIFA-e prvi put u povijesti  u Zadru, kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo ženskih reprezentacija (Hrvatska – Mađarska i Hrvatska – Ukrajina)


ODNOSI S JAVNOŠĆU


Zatečeno stanje


– Nepostojanje službe za odnose s javnošću ni osobe koja bi se brinula o tom segmentu


– Klub bez web stranice, društvenih mreža i ikakve komunikacije s  navijačima


– Izrazito negativna opća slika o klubu u javnosti, koji je stekao status  "stranog tijela" u gradu


Rezultati


– Pokretanje društvenih mreža: facebook, twitter, instagram sa svakodnevnim aktivnostima i ažuriranjem te brojem fanova u stalnom porastu


– Youtube kanal sa sažecima utakmica


– Novi web portal www.nkzadar.hr


– Prvi put u povijesti pokrenuta akcija članstva u klubu


– Prva pretplatnička kampanja u povijesti


– Ugošćivanje eminentnih svjetskih medija na stadionu Stanovi za  vrijeme i nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, kada je priča i slika iz Zadra obišla svijet


– Kandidat za godišnju nagradu za najbolju press službu u izboru Hrvatskog zbora sportskih novinara.


ODNOSI S BIVŠIM IGRAČIMA


Zatečeno stanje


– Nebriga kluba o bivšim igračima, koji su velik dio života proveli na  Stanovima


– Negativan stav bivših igrača prema klubu i onome što se u njemu  događalo, zbog čega su se potpuno odmakli od kluba


Rezultati


– Uspostavljen kontakt s mnogim bivšim igračima, koji su dobili trajne ulaznice za utakmice Zadra, aktivna komunikacija i druženje s njima


– Hrvatski reprezentativci ponikli u NK Zadru učlanili su se u klub, a  nakon osvajanja svjetskog srebra u Rusiji i došli na Stanove na organizirano druženje sa polaznicima Škole nogometa


– Pozitivan efekt očituje se kroz mnoge intervjue, u kojima igrači  pohvalno govore o novoj priči NK Zadra te iskazanom željom da pomognu klubu


PROBLEMI


– Neriješena vlasnička struktura (sudski postupak zbog kojeg je blokirano 35,06 % dionica drugog dioničara)


– Zatečeni dugovi iz prošlosti prema bivšim igračima i dobavljačima  koji, prema nekim izračunima iznose oko 4 milijuna kuna


– Infrastruktura: stadion koji ne udovoljava uvjetima igranja Prve  HNL, te nepostojanje terena za treniranje i neadekvatni tereni za rad  Škole nogometa (Bagat)


– Komunikacija na relaciji Klub – Grad Zadar


RJEŠENJA


– Precizan izračun iznosa ukupnog duga 


– Rješenje pitanja infrastrukture u suradnji s Gradom Zadrom i Hrvatskim nogometnim savezom, za što je HNS već iskazao interes


– Aktivna komunikacija s Gradom po pitanju modela rješavanja starih dugova te povećanja prihoda i smanjenja rashoda kroz suradnju sa  gospodarskim subjektima koji djeluju na području grada i županije


– Po završetku sudskog procesa i dobivanja jasne slike vlasničke  strukture kluba, težnja pronalasku strateškog partnera i najboljeg modela funkcioniranja kluba u budućnosti.


 


 


Prihodi iz proračuna Grada Zadra za  razdoblje od 2007. – 2016. godine  (bez rebalansa)


2007. – 2.200.000,00 kuna


2008. – 2.275.000,00 kuna 


2009. – 4.400.00,00 kuna


2010. – 3.800.00,00 kuna


2011. – 4.500.000,00 kuna


2012. – 3.800.000,00 kuna


2013. – 3.200.000,00 kuna


2014. – 2.800.000,00 kuna


2015. – 1.000.000,00 kuna


2016. – 950.000,00 kuna


Prihodi iz proračuna Grada Zadra za  2017., 2018. i 2019. godinu


(sa rebalansom)


2017. – 700.000,00 kuna + 625.000,00 kn


2018. – 800.000,00 kuna + rebalans 1.250.00,00 kn 


2019. – 1.250.00,00 kuna (uplaćeno do danas 250.000,00 kn)


Ukupno uplaćeno: 3.625.000,00 kuna


Plaćeno PDV-a: 675.000 kuna


 


 


HNS želi pomoći s obnovom Bagata,  ali Grad Zadar mora stati iza tog  projekta


Na upit novinara misli li pri tome kada kaže "poboljšanje uvjeta za Školu nogometa NK Zadra" na uređenje igrališta Bagat, Ćustić je kazao:


– Da, pritom mislim na uređenje igrališta Bagat. Kada bi se tamo stvorili uvjeti treniranja, nekakav normalan prilaz i tribina uz pripadajućim svlačionicama, uz postavljanje reflektora, sve kategorije NK Zadra mogle bi tamo održavati svoje treninge.  Hrvatski nogometni savez nam želi pomoći s obnovom Bagata, s njima sam u redovitom kontaktu i u to nema sumnje. Međutim, Grad Zadar mora stati iza toga jer bez  toga HNS ne može ništa učiniti. A siguran sam da bi s time Škola nogometa dodatno  povećala broj polaznika i uvjeti rada i stvaranja igrača bili bi definitivno mnogo lakši  i učinkovitiji. 


 


 


NK Zadru godišnje treba 3 milijuna  kuna


Grad Zadar je u ovoj godini za NK Zadar iz proračuna predvidio izdvojiti  1.250.000 kuna od kojih 25% otpada na PDV. Na upit kolika su financijska sredstva potrebna NK Zadru na godišnjoj razini za normalno funkcioniranje, Ćustić je kazao:


– Za normalno funcioniranje kluba u Drugoj HNl potrebno nam je oko 3 milijuna  kuna. Pritom mislim na tekuće poslovanje, od plaća, igrača, zaposlenika, davanja  prema HNS-u, putovanja, vodu, struju i sve ostalo. U to nije ukalkulirano pokrivanje  starih dugovanja koja u ovome trenutku iznose oko 4 milijuna kuna. Sa svim vjerovnicima mi smo dogovorili određene rokove plaćanja, kazao sam koliko smo toga do  sada platili i uštedili na arbitražama, Ali, bez plana otplate koji trebamo usuglasiti s  Gradom Zadrom kao vlasnikom većinskog udjela dionica, ništa od toga ne možemo  sprovesti u djelo. Od 1.250.000 kuna ili eventualno 2 milijuna koje bi dobili zajedno  s rebalansom, mi ne možemo pokrivati tekuće godišnje poslovanje i isplate dugovanja. To je jednostavno nemoguća misija.