Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zbog odsustva stalnog sudskog vještaka dio zadarskih obdukcija provodi se u KBC- u Split

19.02.2019. 14:21
Zbog  odsustva  stalnog sudskog  vještaka dio  zadarskih  obdukcija  provodi se u KBC- u Split


Obdukcije po nalogu Općinskog i Županijskog državnog  odvjetništva u Zadru od početka ove godine obavljaju se u Kliničkom  bolničkom centru Split. Kako su nam kazali Duško Berović, glasnogovornik Županijskog državnog odvjetništva Zadar i Ivica Škara, zadarski  općinski državni odvjetnik, to ne ometa njihov rad jer se sve obdukcije  ipak obave u naloženom vremenu, ali im poskupljuje troškove.
Obavijestili sve nadležne
– Trošak obdukcije za državno odvjetništvo je svakako veći nego kada  se one rade u Zadru i to za razliku prijevoza tijela pokojnika koje obavljaja komunalna tvrtka Nasadi, pojasnio je Škara, no nije mogao reći o kolikom iznosu se radi budući da im Nasadi još uvijek nisu dostavili račune  za obavljene usluge prijevoza.   
Zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar, dr. Edi Karuc, kaže kako se  obdukcije na Odjelu Odjelu za patologiju, citologiju i sudsku medicinu  provode, no da trenutačno nisu u mogućnosti provoditi one po nalogu  Državnog odvjetništva jer su one pod nadležnosti stalnih sudskih vještaka, a jedini zadarski je, kako je kazao, odsutan na dulje razdoblje.
– Ustanova je o tome dostavila dopise Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru te Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru, a sve u  svrhu upućivanja naloga za obdukciju jednom od nadležnih kliničkih  zavoda za patologiju i sudsku medicinu. Isto tako obavijestili smo i  Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade kao nadležno  tijelo Zadarske županije, kazao je dr. Karuc ističući kako se obdukcije na  zadarskoj patologiji provode u svim drugim slučajevima. 
Obdukcija se može i odbiti
– Obdukcije se provode na Odjelu za patologiju, citologiju i sudsku  medicinu temeljem odredbi Zakona o zdravstvenoj zaštiti radi utvrđenja  uzroka smrti umrle osobe. Zakon taksativno navodi slučajeve kad se obdukcija provodi, a to su: kada postoji sumnja ili je očito da je smrt prouzročena kaznenim djelom ili je u vezi s izvršenjem kaznenog djela, kada  je to potrebno radi zaštite zdravlja ljudi, odnosno kada to zahtijevaju  epidemiološki, sanitarni i drugi stručni medicinski razlozi, kada zahtjev  za obdukciju postavi obitelj umrle osobe, kada je osoba umrla u zdravstvenoj ustanovi ili u prostoru trgovačkog društva koje obavlja zdravstvenu djelatnosti ili u ordinaciji. Prema navedenom, sredstva se osiguravaju  bilo iz državnog proračuna Republike Hrvatske, bilo na trošak obveznika  plaćanja troškova liječenja umrle osobe ili na zahtjev i trošak obitelji  umrle osobe kada je smrt nastupila izvan zdravstvene ustanove, a sve  ovisno razlozima zbog koje se obdukcija provodi, pojašnjava dr. Karuc te  dodaje da u slučajevima kada je osoba umrla u zdravstvenoj ustanovi  ravnatelj na zahtjev uže obitelji umrle osobe, u sporazumu s rukovoditeljem ustrojstvene jedinice i patologom može odlučiti da se obdukcija  ne provodi. Ističe kako postoje izuzeci kada se obdukcija mora provesti i  navodi da je to u slučajevima kad se radi o neprirodnoj smrti ili smrti nepoznatog uzroka, ako smrt nastupi tijekom dijagnostičkog ili terapijskog  zahvata, ako smrt čiji uzrok nije moguće jasno utvrditi iz postojeće medicinske dokumentacije nastupi u roku od 24 sata od prijema osobe u  zdravstvenu ustanovu, ako je osoba sudjelovala u kliničkom ispitivanju  lijeka ili medicinskoga proizvoda, odnosno drugom znanstvenom ispitivanju u zdravstvenoj ustanovi te u slučaju smrti osobe čiji se dijelovi tijela mogu uzimati radi presađivanja u svrhu liječenja sukladno posebnome zakonu.
Iz tvrtke Nasadi do zaključenja teksta nismo dobili podatak o iznosu  troška prijevoza pokojnika iz Zadra u Split i natrag.