Često je potrebno tri godine da osoba prizna ovisnost o alkoholu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
U zadarskom Klubu liječenih alkoholičara 50-ak članova
U Klub dolaze apstinenti, osobe koje su svjesne svog problema ovisnosti o alkoholu, i dolazak u Klub je zapravo nastavak liječenja u apstinencijskoj fazi. Često je potrebno oko tri godine da osoba ovisna o alkoholu uvidi svoj problem, kaže dalje dr. sc. Mladen Mavar i navodi da se u Klubu trenutačno »vrti« pedesetak osoba
MARIN GOSPIC
Tretmani u Klubu liječenih alkoholičara održavaju se svake srijede u 18 sati

Alkohol je prvo sredstvo ovisnosti koje probaju mladi, a hrvatski adolescenti su prema nekim istraživanjima pri samome europskom vrhu po zlouporabi alkohola i rizičnog pijenja. Iako u Zadru već više od pola stoljeća uspješno djeluje i Klub liječenih alkoholičara, među njegovim članovima nema mnogo onih koji su tek zakoračili u punoljetnost.
- Tek je nekolicina članova u ranim dvadesetim godinama, a u Klub znaju doći po preporuci psihijatra ili Savjetovališta pri Zavodu za javno zdravstvo, doznajemo od dr. sc. Mladena Mavara, ravnatelja Psihijatrijske bolnice Ugljan koji zajedno s psihologinjom Lucijanom Rupić Krstić vodi zadarski Klub liječenih alkoholičara. Mavar pojašnjava i kako je među razlozima izostanka vrlo mladih osoba u Klubu, činjenica da na klupski tretman dolaze osobe koje su već prošle liječenje.
- U Klub dolaze apstinenti, osobe koje su svjesne svog problema ovisnosti o alkoholu, i dolazak u Klub je zapravo nastavak liječenja u apstinencijskoj fazi. Često je potrebno oko tri godine da osoba ovisna o alkoholu uvidi svoj problem, kaže dalje dr. sc. Mladen Mavar i navodi da se u Klubu trenutačno »vrti« pedesetak osoba, od kojih svakog tjedna na tretman dolazi njih petnaestak.
- Nešto je više muškaraca nego žena, ali imamo i supruge koje dolaze s mužem. Inače je praksa da u Klub dolaze i članovi obitelji liječenih alkoholičara, kako bi im bili što bolja podrška. Žene su redovitije u dolascima i na ozbiljniji način pristupaju tretmanu. Imamo i ženu koja je proslavila 25 godina dolazaka u Klub, kaže dalje Mavar i navodi kako ima i onih koji u Klub dolaze u više navrata kao recidivisti.
U Klubu se, doznajemo dalje, razvijaju i prijateljstva, neka kratkotrajna jer članovi zbog obveza ili nekih životnih okolnosti ponekad prestanu dolaziti, ali i trajna prijateljstva koja povežu ljude sličnih iskustava kad je u pitanju ova ovisnost koja je u porastu.
Iako je alkoholizam u porastu, nekad je mnogo više ljudi bilo na liječenju. No, prije više desetljaća liječenje je trajalo dulje, oko tri mjeseca, dok se danas mnogo toga s pacijentom može napraviti već za dva-tri tjedna ukoliko nije riječ o bolesniku s dodatnim zdravstvenim problemima.
- Nekad je u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan bilo sto kreveta za liječenje ovisnika o alkoholu, a sada ih je tridesetak, prisjeća se još ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan dr. sc. Mladen Mavar.
Inače, tretmani u Klubu održavaju se svake srijede u 18 sati, a za svoj rad s liječenim alkoholičarima Klub je prošle godine dobio Nagradu Grada Zadra.

»Žene su redovitije u dolascima i na ozbiljniji način pristupaju tretmanu. Imamo i ženu koja je proslavila 25 godina dolazaka u Klub«

Mladen MAVAR

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)