Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Holy otkrila konoplju kao fenomenalnu priliku za gospodarski i okolišni benefit

19.02.2020. 19:15


Brojne kontroverze koje se vezuju uz proizvodnju industrijske konoplje, okupile su veliki broj zainteresiranih, koji su u utorak sa zanimanjem popratili znanstveno-stručni skup pod nazivom »Konoplja – biljka prošlosti, sadašnjosti i budućnosti«, koji se održao u press centru SC-a Višnjik.


Široka primjena
Vladimir Kovačević, ravnatelj Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije koja je bila organizator ovog skupa, istaknuo kako je proizvodnja konoplje oduvijek zanimala poljoprivrednike s područja Zadarske županije.
– Na inicijativu naših poljoprivrednika, organizirali smo ovaj znanstveno-stručni skup, te na ovaj način želimo prikazati koje sve mogućnosti nudi proizvodnja industrijske konoplje oko koje se vrti dosta kontroverzi, istaknuo je Kovačević te dodao kako vjeruje da će nakon ovog predavanja dio poljoprivrednika krenuti u proizvodnju konoplje koja definitivno ima svoju isplativost, zaključio je Kovačević.
Na gospodarski i okolišni potencijal konoplje u kontekstu donošenja »Lex cannabisa«, posebno se osvrnula Mirela Holy, koja je govorila benefitima ove biljke ali i kaznama ukoliko bi se njezina proizvodnja zloupotrijebila.
– Benefit konoplje je u tome što je ona vrlo održiva biljka, te je ona etalon održivosti. Ako govorimo o okolišnim informacijama, konoplja ima jako dobre metode za sanaciju i čišćenja tla koja apsorbira ugljikov oksid i to četiri puta više nego drveće. Konoplja je također odlična u suzbijanju klimatskih promjena, naglasila je glavna predavačica skupa Mirela Holy.
Kada se govori o gospodarskom dijelu i primjeni industrijske konoplje, njezine su primjene prema riječima Mirele Holy bezgranične.
– Industrijska konoplja je alternativna biljka za uzgoj biokompozita koji može zamijeniti plastiku, naglasila je Holy, dodajući kako se konoplja nedvojbeno koristi na širokom gospodarskom području, a pogotovo u medicini, farmaceutskoj industriji, te u tekstilnoj i papirnoj industiriji, dok je najbitnija činjenica da konoplja ima ljekovita svojstva te da može pomoći velikom broju oboljelih od malignih bolesti, i epilepsije, ali i da utječe i na poboljšanje općenitog zdravstvenog stanja, naglasila je Holy.


Za zloupotrebu velike kazne
Svojim predavanjem, Mirela Holy je ukazala na neke kontroverze koje su vezuju uz proizvodnju konoplje, te je naglasila da je to uglavnom zbog nedovoljne informiranosti. Također je Holy rekla kako se ne treba bojati eventualne zloupotrebe industrijske konoplje u proizvodnji, jer da su u tom slučaju određene jako velike kazne, ukoliko bi se netko usudio na zloupotrebu njezine proizvodnje.
– Velike predrasude o marihuani kao vrlo opasnoj drogi proizlaze iz neinformiranosti građana, objasnila je Holy, te je istaknula da se ovim predavanjem želi progovoriti o industrijskoj konoplji na integriran i cjeloviti način kako bi se konoplja pokazala kao fenomenalna prilika za gospodarski i okolišni benefit, poručila je bivša SDP-ova ministrica Mirela Holy.
Jedan od najvećih uzgajivača industrijske konoplje i vlasnik tvrtke CER-CO, mladi poduzetnik Marko Cerjan čiji su pogoni za proizvodnju smješteni na području Varaždina, poručio je budućim zadarskim proizvođačima da ne počinju s konopljom na velikim površinama.
– Svatko tko je zainteresiran za proizvodnju industrijske konoplje, neka dvaput razmisli prije nego krene u taj posao i neka ima spremne sušare i berače, upozorio je Cerjan dodajući kako Zadarska županija ima fantastične klimatske uvjete za konoplju, ali da nedostaju sušare i berači bez kojih se ne može ova proizvodnja od sjetve do žetve realizirati.
Iako je Hrvatska najliberalnija zemlja u Europskoj uniji u proizvodnji industrijskog kanabisa, prema riječima mladog poduzetnika Cerjana, ipak postoji problem jer nedostaje medicinskoga kanabisa.
– Iako nam nedostaje medicinskoga kanabisa, nadam se da će se to promijeniti, rekao je Cerjan, ističući da je veliki problem što se za sada radi s gentikama industrijke konoplje koje nisu konkurentne na tržištu, te da bi se trebalo ući u u proizvodnju vlastitog sjemena, zaključio je Cerjan.




"Najbitnija je činjenica da konoplja ima ljekovita svojstva te da može pomoći velikom broju oboljelih od malignih bolesti, i epilepsije ali i da utječe i na poboljšanje općenitog zdravstvenog stanja"
Mirela HOLY