Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

HP odmaralište u Sukošanu prodano u paketu s nekretninom u centru Zagreba, kupac nepoznat

20.02.2020. 13:00


Beskonačna priča o prodaji okrnjenog turističkog bisera na Dječjem raju u Sukošanu, atraktivnog odmarališta HP-a (Hrvatske pošte), popularnog PTT odmarališta, koja traje već osam godina, napokon je završena. Turistički kompleks na najljepšem i najatraktivnijem dijelu sukošanske obale konačno je prodan.
U šestom ili sedmom pokušaju odmaralište je prodano, vjerovali ili ne, zajedno u paketu s 8.500 metara četvornih površinski velikom, nadasve atraktivnom nekretninom HP-Hrvatske pošte u centru Zagreba u Harambašićevoj ulici koja je u dodiru s poznatom Zvonimirovom ulicom, nedaleko od Ekonomskog fakulteta, bazenskog kompleksa Svetice i Dinamovog stadiona na Maksimiru. Početna cijena nekretnina u paketu je bila 30 milijuna kuna.
»Na navedenom natječaju za prodaju dvije nekretnine pristigle su dvije ponude te je donesena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuditelja. U tijeku je sklapanje ugovora o kupoprodaji, sukladno rokovima iz javnog natječaja«, piše u e-mail odgovoru Jo Kempen, direktorice Ureda za korporativne komunikacije, i Krešimira Domjančića, voditelja Odjela za odnose s javnošću.


Zagrebačka nekretnina ima 8.500 m2
U Zagrebu je riječ o nekretnini Hrvatske pošte od čak oko 8.500 metara četvornih površine zemljišta na kojem se nalazi zgrada skladišta od oko 2.800 metara četvornih korisne površine.
U Sukošanu se prodala nekretnina površine 5.765 metara četvornih na kojoj se nalazi upravna zgrada s restoranom i 11 bungalova i pripadajuća kč. br. 8910, površine 29 metara četvornih na kojem se nalazi trafostanica. Tri godine početna prodajna cijena bila 1,5 milijuna eura (11.150.000 kuna), 259 eura ili oko 2.000 kuna po kvadratu.
U ovom natječaju nije bilo zasebnih početnih cijena za nekretnine u Sukošanu i Zagrebu, početna kupoprodajna cijena iznosila je ukupno 30 milijuna kuna za obje nekretnine u kompletu. Jamčevina je iznosila tri milijuna kuna.
»Kako je proces kupoprodaje u tijeku, ne možemo vam dati podatke o kupcu. Po završetku procesa, taj će podatak biti javno dostupan. Konačna cijena kupoprodaje predstavlja povjerljiv podatak o čijem iznošenju se moraju usuglasiti obje ugovorne strane«, piše u odgovoru na na naš upit.


​Prvi slučaj prodaje u paketu?
Kako javna natjecanja o prodaji nekretnina u vlasništvu Hrvatske pošte zbog odmarališta Sukošan Zadarski list prati već sedam godina, u ovom trenutku se diljem Lijepe Naše prodaje čak 37 nekretnina HP-a, a nikad do ovog puta nekretnine nisu prodavane u paketu kao u ovom slučaju ili nam nije poznato.
Zbog čega su se atraktivne nekretnine na prelijepoj obali uvale Dječji raj u Sukošanu i atraktivna nekretnina u centru Zagreba, udaljene jedna od druge čak oko 300 kilometara, prodavale u paketu? Donosimo službeni odgovor Hrvatske pošte iz Ureda za korporativne komunikacije:
»Zbog izuzetne atraktivnosti nekretnine u Harambašićevoj, a s druge strane relativno slab interes tržišta za nekretninu Sukošanu, donesena je odluka da se nekretnine prodaju u kompletu ».
Odmaralište Hrvatske pošte u Sukošanu, popularno PPT odmaralište, generator razvoja ovdašnjeg turizma i važan činilac turističkog buma šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ugasilo se 2012.,a prodaja je započela još u proljeće 2014. godine




Simbol sukošanskog turizma
Simbol sukošanskog turizma početno se prodavao kao cjelina s preko 13 tisuća metara četvornih s početnom cijenom od 2,8 milijuna eura. Međutim, kako je »siguran« kupac pred isplatu neočekivano odustao i izgubio jamčevinu od 300.000 kuna, kompleks se potom prodaje u četiri zasebne parcele s uvećanom cijenom od 195.000 eura, ukupno za 2.950.000 eura.
Parcela s motelom i dva kamena bungalova površine od 5.474 metra četvorna prodavala se po početnoj cijeni od 1,2 milijuna eura (oko 9 milijuna kuna). Kupac je prije četiri godine bila tvrtka Ren-tur d.o.o. Varaždin, međutim, radovi ni do danas nisu započeli.
Dva kamena bungalova kod Ante Kerana Težaka na 405 metara četvornih zemljišta prodavana je po početnoj cijeni od 150.000 eura (1.100.00 kuna). Kupac je bio Erent iz Preloga, gradića kraj Čakovca. Odmah po kupnji bungalovi su vrlo brzo renovirani, a uredilo se i dvorište te prorijedilo gusto drveće s ograde.
Kameni bungalov na 308 metara četvornih metara površine zemljišta, između Marina Vanjaka Prpića i Željka Nadinića Pipca, prodavao se po početnoj cijeni od 100.000 eura (745.000 kuna). Kupac je bila obitelj Lacić koja u Sukošanu ima kuću za odmor. Nakon preuređenja u uslužno-ugostiteljski objekt sad se tu gradi novi objekt.


Općina »otkantana« iz prve i odustala
Za cijeli kompleks HP odmarališta zainteresiranost je pokazala i Općina Sukošan, međutim Hrvatske pošte nisu prihvatile razmjenu, »trampu« HT odmarališta za građevinsko zemljište u također atraktivnoj Tustici.
Općina je u neobvezujećem pozivu ponudila cijenu od 2,8 milijuna eura. Međutim, propali su svi pokušaji da se općinska komisija (načelnik Ante Martiinac i predsjednik Vijeća Tomislav Dražić te Marin Keran i Šime Dijan Kapetan iz redova SDP-a) sastane s resornim ministrom. Naime, Općina ipak nema 25 milijuna kuna bez povoljnih kredita.
Je li se moglo još nešto pokušati učiniti da PTT (HP) odmaralište kupnjom ipak prijeđe u vlasništvo Općine Sukošan, poput Poljoprivredne zadruge Sukošanka, i da potom po svojim uvjetima diktira koji će tu sadržaji biti, nije nam poznato. No, kako nije uspjela sakupiti dovoljan iznos za kupnju po povoljnim uvjetima, »zaštitila« ga je promjenom Prostornog plana uređenja »prekrstivši« područje u isključivo turističku-ugostiteljsku namjenu.


Odmaralište zapošljavalo 30-ak djelatnika
PTT odmaralište na najljepšem i najatraktivnijem dijelu sukošanske obale otvoreno je još 1963. godine. Turistički biser iz Dječjeg raja u kojem su radili brojni Sukošanci i Debeljačani, stalno ili sezonski, godišnje 30-ak zaposlenih, tijekom Domovinskog rata služio je i za smještaj hrvatskih branitelja i kao logistika s kuhinjom koja je pripremala preko 500 obroka. Nažalost, odmaralište je zatvoreno 2012. godine.