Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Interes za njemački jezik raste

19.02.2020. 18:50


Na Županijskom natjecanju iz njemačkog jezika za osnovne škole, održanom danas u Osnovnoj školi Krune Krstića, sudjelovalo je 27 učenika osmih razreda iz 15 škola diljem županije s ukupno 14 mentora. Na školskoj razini natjecanja sudjelovalo je 59 učenika u 18 škola. Učenici su se natjecali u dvije kategorije. U kategoriju 1 spadaju povratnici iz zemalja njemačkog govornog područja i učenici koji uče njemački jezik od prvog razreda, a u kategoriju 2 spadaju učenici koji uče njemački kao izborni predmet od 4. razreda osnovne škole.
– Ovdje ćemo dobiti privremene rezultate koji idu državnom povjerenstvu te će za neka tri tjedna biti objavljena objedinjena lista i službeni rezultati. Tada ćemo znati tko se plasirao na državnu razinu. Veseli nas što je OŠ Krune Krstića i ove godine domaćin Državnog natjecanja, što znači da smo prošle godine lijepo primili sudionike. Pripremamo priredbu, povezat ćemo sve od osnovne, preko srednje škole do fakulteta. Državno će se održavati od 30. ožujka do 1. travnja, govori Marina Bais, predsjednica Županijskog povjerenstva za natjecanje iz njemačkog jezika za osnovne škole.
Prošle godine je na državnoj razini sudjelovalo dvoje učenika iz Zadarske županije, a od njih je jedna učenica bila prva u državi. To je, kako je rekla Bais, veliki uspjeh za jedan izborni predmet, a i interes za njemački jezik kod djece raste.
– Mi mentori u osnovnim školama potičemo djecu da i u srednjoj školi nastave učiti njemački jezik jer znanje njemačkog kasnije otvara mnoga vrata i prednost je pri zapošljavanju. Može se reći da se to sve više i prepoznaje, kazala je Bais.
Natjecanju je prethodio prigodni program kojeg su pripremili učenici i njihovi mentori.