Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Nevenka Marinović jednoglasno predložena za predsjednicu Županijske skupštine

20.02.2020. 06:45


Malo se koji član HDZ-a može pohvaliti da je jednoglasno predložen za neku dužnost, a upravo je takvu potvrdu svojega rada na sjednici Županijskog odbora stranke jučer dobila Nevenka Marinović.
Naime, dugogodišnja županijska pročelnica, saborska zastupnica, danas županijska vijećnica, stopostotnom podrškom kolega iz županijske organizacije izabrana je za kandidatkinju za predsjednicu Županijske skupštine, s obzirom da ova odluka još mora proći i evaluaciju na idućoj sjednici ŽS-a. A budući da je Marinović dobila jednoglasnu podršku HDZ-ovaca, nema sumnje da je njezin izbor tek pitanje formalnosti koje će biti riješene na idućoj sjednici Skupštine..
Da je za kandidatkinju izabrana od strane svih kolega jučer nam je potvrdio glavni tajnik Županijskog odbora HDZ-a, Ante Babić, izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je dobila ovoliku podršku kolega.


Bez mrlje u karijeri
– Županijski odbor stranke na sjednici je jednoglasno potvrdio gospođu Nevenku Marinović kao kandidatkinju za predsjednicu Županijske skupštine, a vijećnici će to izglasati na idućoj sjednici. Smatramo da ona ima najviše iskustva s obzirom da je bila i dugogodišnja saborska zastupnica i županijska vijećnica te smo zaključili da je upravo ona u ovom trenutku najbolja opcija. Kao članica Županijskog odbora, i sama je bila na ovoj sjednici, predložena je za predsjednicu Skupštine, otvorena je rasprava i svi su je pohvalili, te je u konačnici i jednoglasno izabrana, kazao nam je Babić.
Moguće je stoga da će protiv njezina imenovanja glasovati samo oni koji i inače glasuju protiv svega što vladajuća koalicija predloži. Takvim je vijećnicima, međutim, problem što se za Nevenku Marinović s pravom može reći da je političarka bez mrlje u karijeri te da je, za razliku i od nekih kolega u stranci, na mjestu pročelnice, zastupnice u Saboru RH i vijećnice u Županiji, svoj posao odrađivala doista savjesno.


Lončar dao ostavku i u ŽUC-u
No, nije to jedini razlog njezina izbora, naime, Nevenka Marinović zna se nositi sa zahtjevnošću ove dužnosti, zbog čega su iz igre i otpala neka druga imena. A staloženost i mirnoća HDZ-u su osobito važni u situaciji kakva zadnjih mjeseci vlada u Županijskoj skupštini zbog nezajažljive potrebe nekih vijećnika da od svake sjednice napravi vlastiti performans.
Nema sumnje da će u velikoj vijećnici i dalje biti vezivanja za govornicom, prisvajanja mikrofona i ostalih djetinjarija, zbog čega HDZ doista treba nekog jakog tko će ovakve vijećnike znati obuzdati.
Dosadašnji predsjednik Željko Lončar itekako je s njima znao izlaziti na kraj, no očito ga je nešto drugo u njegovu radu smetalo, a o čemu javno nije htio govoriti. To nešto razlog je zbog kojega je Lončar godinu dana prije isteka mandata kolegama u Skupštini rekao »zbogom«, ne dozvoljavajući ikome da ga odvrati od odlaska. U medijima je ovih dana pojašnjavao kako je riječ o zamoru materijala, odnosno da bi njegovu dužnost trebao preuzeti netko mlađi. No, izjave u stilu »na mlađima svijet ostaje« ipak nisu mogle ukloniti sumnju kako nije riječ o umoru i starosti, već o nečem drugom vezanom za odnose u stranci.
Naime, evo zašto. Da se Lončar počeo umarati, ne bi se ni prihvatio dužnosti predsjednika Županijske skupštine nakon zadnjih lokalnih izbora. I drugo, i još važnije – ne bi prethodno podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća ravnatelja Županijske uprave za ceste!




Deložiran iz svojega ureda
Ove dvije ostavke u tek nešto više od godine dana kazuju kako se razlozi Lončarevih ostavki kriju u nečem sasvim drugom, a ne u njegovim godinama. Naime, podsjetimo na njegovu ostavku u ŽUC-u kada je tog studenog 2018. napustio dužnost predsjednika Upravnog vijeća, a nakon što je ostavku već podnijela članica tog vijeća Marica Nekić.
– Ostavku sam podnio iz osobnih razloga i nemam obrazloženja za nju, tada nam je kratko izjavio Lončar, ne želeći detaljnije pojašnjavati razloge povlačenja. Godinu i pol dana kasnije podnio je još jednu ostavku, ovu na čelu ŽS-a. Svima je stoga jasno da »zamor materijala« nije razlog političkom povlačenju jednog od najistaknutijih HDZ-ovaca te da se razlozi kriju u stranačkim odnosima, bolje reći u odnosu prema Lončaru. Naime, ne zaboravimo da je kao predsjednik Županijske skupštine Lončar izbačen iz svojega ureda 2014. godine kada ga je tadašnji župan Stipe Zrilić, uz obrazoženje da su im »prostori su nužni za rad tijela i zaposlenika Županije«, deložirao iz njegova ureda na koji je kao predsjednik Skupštine imao pravo.
Lončaru je, dalo bi se stoga zaključiti na kraju, prekipjelo zbog nečeg drugog, a ne godina života ili onih provedenih u politici. Kao i ostali političari koji su podnosili ostavke, možda će i Lončar jednog dana otvoreno progovoriti o svemu.
Njegovoj nasljednici, Nevenka Marinović, sada ostaje izlaziti na kraj sa »zločestom djecom« Županijske skupštine, a koja će joj zacijelo već na prvoj sjednici poželjeti – »dobrodošlicu«.


DVIJE LONČAROVE OSTAVKE U ZADNJIH 15 MJESECI
Dosadašnji predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar podnio je već drugu ostavku na svoje političke dužnosti u zadnjih 15 mjeseci. Prethodno je u studenom 2018. podnio ostavku na mjesto predsjednika Upravnog vijeća ravnatelja Županijske uprave za ceste