Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Prodajom Marine Dalmacija ugroženo 100-injak radnih mjesta

20.02.2020. 08:45


Sindikalna podružnica Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijski sindikat pri Marini Dalmacija i Teritorijalni Ured SSSH Zadar u ponedjeljak, 24. veljače, održat će konferenciju za medije vezanu uz najnovija zbivanja u toj tvrtki i neizvjesnost za 100-tinjak radnika koja je nastala kao posljedica promjene vlasništva nad tom sukošansko-bibinjskom marinom, a za koju tvrde kako je nezakonita.
– Nedopustivo je da radnici za promjenu vlasništva doznaju iz medija. A iz medija su saznali da je turska Dogus grupa, odnosno njihova tvrtka kćer D-Marin prodala Marinu Dalmacija, pa i Marinu Borik u Zadru, investicijskom fondu CVC Capital partners sa sjedištem u Luksemburgu. U toj je tvrtki u tijeku kolektivno pregovaranje i radnici nisu bili zadovoljni mnogim stvarima. Nakon ovakvog poteza vlasnika radnička prava su još lošija. Dovedeni su pred gotov čin i do danas se nitko od odgovornih nije očitovao zbog čega se nije poštovao zakon, sukladno kojemu je u pregovore još u fazi predugovora trebalo obavijestiti radničko vijeće, kaže Vedran Uranija pravni povjerenik u TO SSSH Zadar ističući kako je upravo nereagiranje odgovornih razlog zbog kojega su se radnici odlučili za konferenciju za medije i javno iznošenje problema s kojima su suočeni.


Nereagiranje odgovornih
Uranija ukazuje na činjenicu kako Zakon o radu, člankom 149. i 150. propisuje obvezatno obavještavanje i savjetovanje poslodavca s radničkim vijećem prije donošenja osobito važnih odluka, kao što su odluke o prijenosu poduzeća, dijela poduzeća, gospodarske djelatnosti ili dijela gospodarske djelatnosti, kao i ugovora o radu radnika na novog poslodavca. Također, napominje i kako Zakon izričito propisuje da je odluka poslodavca donesena protivno odredbama tog Zakona o obvezi savjetovanja s radničkim vijećem, ništetna, što znači da je nezakonita i da ne može proizvoditi pravne učinke.
– Radi se o jednoj od najvećih marina na Mediteranu u kojoj radi 100-tinjak radnika. Radničko vijeće je moralo biti uključeno u pregovore između bivšega i novog vlasnika. Trebalo je sklopiti sporazum koji jamči opstojnost radnih mjesta, zadržavanje iste djelatnosti kako se ne bi dogodio pokušaj poput onoga u Nauta Lamjani prije nekoliko godina kada su vlasnici željeli promijeniti djelatnost. Hrvatski zakon nije slučajno apostrofirao člancima 149. i 150. da se to mora obaviti, kaže Uranija ističući i kako je sada već bivši vlasnik, Dogus grupa, pokušao demantirati navedene činjenice pozivajući se na nalaz inspekcije rada. Taj inspekcijski nalaz nema veze s ovom transakcijom niti se inspekcija tada time bavila, decidiran je Uranija koji dodaje kako su se sindikalisti odlučili obratiti Vladi RH, Ministarstvu gospodarstva i DORH-u jer je povrijeđen i državni interes. Kao apsurd iznosi činjenicu da se ovakvo nešto događa u vrijeme kada Hrvatska predsjeda Europskom unijom. Kao sporno radnici predvođeni sindikatom vide to što u tvrtki ostaje ista uprava jer, kako ističu, upravo ta uprava godinama krši njihova prava.


Kršenje radničkih prava
Sindikalni povjerenik Marine Dalmacija, Vice Fuzul, navodi kako je dolaskom na mjesto sindikalnog povjerenika i predstavnika radničkog vijeća prije nepune dvije godine uočio ogroman broj propusta i kršenja postupanja poslodavaca prema radnicima.
– Nisu obavještavali radničko vijeće koje su po Zakonu dužni obavijestiti minimalno jednom u tri mjeseca i to detaljno – o financijskom stanju, politici razvoja, zapošljavanju itd. Dva puta sam im uputio službeni dopis i molio da me u skladu sa Zakonom obavještavaju, a dobio sam da odgovor u kojem traže nove izbore za radničko vijeće, kaže Fuzul koji je ujedno i predsjednik radničkog vijeća. Dodao je kako strani poslodavci u Marini Dalmacija imaju domaće direktore koji krše zakone RH i Kolektivni ugovor na štetu radnika.
– Naši direktori kontinuirano, već godinama krše sindikalna i radnička prava i pokušavaju oslabiti Sindikat, tako da je jedan dio radnika izašao iz Sindikata, ali još uvijek je ostalo dovoljno članova koji imaju snage i hrabrosti da se skupa sa sindikalnim povjerenikom i predstavnikom radničkog vijeća zauzimaju za zaštitu radničkih i sindikalnih prava, zaključenje Kolektivnog ugovora te posebno za transparentnu i zakonitu privatizaciju, ističe Fuzul dodajući kako za sve o čemu govori ima opipljive dokaze, odnosno dokumentaciju.




Traže zakonito postupanje poslodavca
– Naši ključni zahtjevi kao radničkog vijeća i sindikalne podružnice jesu da nas se izvijesti o svim radnjama o prodaji Marine Dalmacije, da se zajamči opstojnost svih radnih mjesta 100-tinjak radnika u Marini, da se zajamče njihova stečena prava u pogledu plaće i drugih materijalnih prava, da se zajamči striktno poštivanje hrvatskih zakona, kao i suradnja s radničkim vijećem i Sindikatom, nastavak socijalnog dijaloga, odnosno kolektivnih pregovora radi zaključenja Kolektivnog ugovora, a u cilju osiguranja većih plaća i većih materijalnih prava. Zaključno, tražimo transparentno i zakonito postupanje poslodavca, kao i korekciju nepravdi koje su nastale prema radnicima u ranijem razdoblju, kroz obeštećenje radnika. Uz to tražimo i sankcioniranje nesposobnih direktora i zaposlenika u upravnoj zgradi koji su znali za kršenje zakona, a to su zataškali i štitili, naglašavaju iz sindikata, a Uranija podsjeća i kako se posao obavlja na pomorskom dobru koje je u koncesiji, a ne vlasništvu, pa poziva nadležne institucije da istraže ovaj slučaj vezano i uz tu činjenicu.
U odgovoru na upit Zadarskog lista prije nekoliko dana iz agencije koja obavlja poslove odnosa s javnošću D-Marina Hrvatska, potvrdila da je, među ostalim, Fonda CVC VII tvrtke CVC Capital Partners preuzela Marinu Dalmacija te se osvrnula na dobro poslovanje tijekom protekle godine i očekivanja u 2020. Na ponovljeni upit nije imala ništa novo za dodati.


»Prekršen je Zakon o radu koji propisuje obvezatno obavještavanje i savjetovanje poslodavca s radničkim vijećem prije donošenja osobito važnih odluka, kao što je prijenos poduzeća. Stoga smo se odlučili obratiti Vladi RH, Ministarstvu gospodarstva i DORH-u jer je povrijeđen i državni interes
Vedran Uranija