Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

»Rane i ozljede po tijelu su zaliječene, ali ozljede u duši bile su neopisive«

20.02.2020. 11:15


Kod nas je došla iz bolnice. Nakon što je godinama trpjela psihičko i verbalno nasilje, na kraju je kulminiralo na način da ju je zlostavljač izbo žaračem za drva. Rane i ozljede po tijelu su bile zaliječene, ali »ozljede« na njezinom psihičkom zdravlju i u duši bile su – neopisive. Iako prije toga nije bila vjernica, okrenula se vjeri i uz našu pomoć, uspjela se izvući. U skloništu je ostala godinu dana, smogla snage i hrabrosti, okrenula novu stranicu u životu i krenula dalje, sama. Eto, mislim da ta priča ima sretan završetak – zaključila je Gordana Markulin Ježina dugogodišnja voditeljica zadarske Male kuće – skloništa za žene i djecu, žrtve obiteljskog nasilja.
Ali, iako je ova jedna od nažalost, rijetkih priča koja ima sretan završetak, ono što jako zabrinjava, pa i plaši voditeljicu zadarskog skloništa, jest činjenica da je posljednje vrijeme u Hrvatskoj nasilje općenito, u velikom porastu i da se u cjelokupnom društvu događa – regresija.


Društvo u regresiji?
– Jako sam zabrinuta i konsternirana. Nakon toliko puno godina našeg truda i velikog rada na edukaciji od djece vrtićke dobi, okruglih stolova, radionica, predavanja, snažnih medijskih kampanja kako bismo senzibilizirali javnost na žrtve nasilja, posljednju godinu, dvije – imamo stagnaciju. Kao da se vraćamo na početak. Posljednje vrijeme nasilje kao da eskalira, a mi imamo sve manje poziva kojima žene, obiteljsko nasilje – prijavljuju. Dakle, posljednje vrijeme imamo situaciju da prosječno tjedno, imamo pet, šest poziva, a ranijih godina smo imali po dva do tri poziva, prosječno – dnevno- otkrila je Gordana Markulin Ježina dodajući, kako je prema njezinu mišljenju razlog u sve većoj i jačoj ekonomskoj ovisnosti žena o muškarcima, ali i u sve većem nepovjerenju u institucije.
– Svi znamo kako to nažalost, u većini slučajeva završava. Žene se boje jer ako i kad se utvrdi da je u pitanju krivica muža, njemu se primjerice, može izreći mjera zabrane približavanja, liječenje ako je u pitanju problem s alkoholom ili pak, zatvorska kazna. Ali, nakon toga nasilnik se obično vraća kući i ako je žena ostala u zajedničkom domaćinstvu, a u pravilu ostaje jer nema kamo, nasilje i iz osvete može postati još gore – objasnila je Markulin Ježina.
Prema nedavno objavljenim podacima, prošle je godine u Hrvatskoj ubijeno 13 žena, pet više nego 2018. godine. Sedam žena ubili su muževi ili partneri. Skloništa za žene stalno su puna, prepuna, a nasilje od kojega se s djecom tamo sklanjaju sve je brutalnije, što svjedoči i primjer s početka naše priče.


Stančić za hitne intervencije i krizne situacije
I zadarsko je sklonište – puno. Tamo je trenutačno sklonjeno sedam žena u dobi od 30, pa do 60 godina života i troje djece. Ali, kako je napomenula voditeljica Markulin Ježina, nisu samo u pitanju žene zlostavljane od svojih partnera ili pak, muževa. Ima primjera, iako u manjini, da su žene zlostavljane i od strane vlastite djece, pa i roditelja.
– Žene se nažalost, javljaju kasno, kad već dožive nasilje i čine to u pravilu zbog djece. A, to je ono što je najgore jer djeca koja odrastaju gledajući nasilje u kući i sama često postaju nasilnici, preuzimaju obrazac ponašanja roditelja – naglasila je Gordana Markulin Ježina i dodala na kraju, kako bi im hitno trebao jedan mali stančić za hitne i krizne intervencije gdje bi mogle biti sklonjene žene usred noći kako ne bi u takvoj situaciji uplašile, uznemirile i »uzbunile« druge žene u Maloj kući te i za kraći vremenski period od nekoliko dana, kada se žena hitno treba skloniti i zaštiti, ali nakon toga ima kamo otići – kod roditelja, prijatelja, sestre, brata i ne želi ostati u skloništu. Zadarsko sklonište financijski potpomažu Grad i Županija.




»Nakon toliko puno godina našeg truda i velikog rada na edukaciji od djece vrtićke dobi, okruglih stolova, radionica, predavanja, snažnih medijskih kampanja kako bismo senzibilizirali javnost na žrtve nasilja, posljednju godinu, dvije – imamo stagnaciju. Posljednje vrijeme nasilje kao da eskalira, a mi imamo sve manje poziva«
Gordana MARKULIN JEŽINA