Sukošanske Babe luže sa zvonima i lugom, jedinstvene maškare kod nas i u svijetu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Vjerni čuvari kulturnog dobra Republike Hrvatske
Babe luže te Trke tovara Memorijal kenje Viole i jedinstveno sukošansko jelo čufrit ili tripice s janjećim nogicama, treba sačuvati od zaborava i upisati u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao nematerijalnu kulturnu baštinu, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić, prva dama od maškara u Sukošanu
Velimir BRKIĆ
Babe luže s vrećom luga nedovoljno su turistički valorizirane

Sukošanske maškare traju neprekidno desetljećima, među najbrojnijim su u Dalmaciji. Gotovo da i nema Sukošanca koji nije bio u maškarama, a mnogi su i dobitnici nagrada za masku kako u Zadru i okruženju tako i diljem Lijepe Naše. Svoj trag su ostavile i u Rijeci, ali i u talijanskoj Veneciji, španjolskom Santa Cruzu, brazilskom Rio de Janeriu.
Make-up, kostimi, maske, igranje uloga, parade i puno ulične zabave, hrane, pića, glazbe i plesa, jednom riječju ludovanje.
A najorginalnije su sukošanske Babe luže, ružne maškare ili zvončari s vrećom luga koje predstavljaju posebnost svoga kraja i prenose kulturno naslijeđe na mlađe generacije.

Ogrnuti ovčjim runom

- Babe luže te Trke tovara Memorijal kenje Viole i jedinstveno sukošansko jelo čufrit ili tripice s janjećim nogicama, treba sačuvati od zaborava i upisati u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao nematerijalnu kulturnu baštinu, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić, prva dama od maškara u Sukošanu.
Momci i muži obučeni su u staru odjeću, ogrnuti ovčjim runom. Na glavi mizerije, ovčje i kozje mišine, oko pasa zvona i razna druga čuda, u ustima truba ili pištac, u ruci vreća luga za simbolično posipanje ljudi, a na ramenima Did, krivac za sve sukošanske nevolje i nedaće.
Poganski su kultovi, tjeranje zlih duhove te prizivanje kraja zime i najavljivanje dolaska proljeća i novog života, pretvoreni u junačke obrede, a na koncu i u puku zabavu. A službena maškarana povijest stavlja ih u vrijeme bojeva s Turcima.

Treba imati mota

- Naši su stari od koljena do koljena pričali kako su se tako na prijevaru oslobodili Turaka. Obukli su se u vunu i kože, na glave stavili strašne mišine i objesili zvona, izgledalo je kao da ih je na stotine, pa su Turci zauvijek pobjegli, kaže luža zvani Vuk.
S Željkom Pašićem Pajom zvanim Vuk slažu se i Tome-Božo, Lota, Smoljo, Vukša, Dorkuja, Arif, Kesa, Prota, Pito, Santamata, Lučo, Tralje, Bazalo, Lapčina, Jovica, Kuko i drugi, grupa ružnih maškara Baba luža, vjernih čuvara sukošanskih, hrvatskih običaja i tradicije.
- Nije ni lako hodati i po nekoliko kilometara, zavriti u što više domaćinstva, poisti i popiti. Treba za to biti rođen i imati mota, objašnjava iskusni Ante Dijan Kesa, ružna maškara Baba luža, jedan od junaka maškara na Poklade.
Sukošanske Babe luže, ružne maškare ili zvončari s vrećom luga održavaju se u utorak na Poklade. Did, krivac za sva nedjela se optužuje i pali navečer na trgu Gornja vrata. Fešta traje sve do ponoći i zvuka zvona s kampanela sv. Kasijana kad započinje Korizma koja podsjeća da je kršćanski život trajna borba u kojoj se vjernici služe oružjem molitve, posta, pokore i dobročinstva.

Maškarani program

U nedjelju, 23. veljače 2020., s početkom u 15 sati na parkiralištu kod restorana-motela Josu kreće karnevalska kolona u kojoj će sudjelovati velike, tzv. Lipe maškare. S njima će biti i ostali uzrasti dok će se predškolci iz Sukošana, Debeljaka, Gorice i Glavice do Ruševca voziti u popularnom vlakiću. Na Ruševcu će se podignuti veliki šator, djeca tu ostaju i do 18 sati imaju svoj program. Odrasli nastavljaju starim putevima oko sela, preko Pitorka i Bičićevih do Ruševca gdje će biti istinska urnebesna, maškarana fešta s puno pića i ića, živom glazbom Balboa benda, nagradama, »svašta nešto«.
Ponedjeljak i utorak, 24. i 25. veljače, rezervirane su za školske maškare u Sukošanu, Debeljaku i Gorici te za vrtićku djecu u Debeljaku i Gorici. U petak, 21. veljače, maškare ima matični DV Zlatna lučica Sukošan.
Babe luže se održavaju u utorak, 25. veljače, na Poklade. Završna svečanost je navečer na trgu Gornja vrata. Fažol, piva i krafne su besplatne.

Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)