Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Sukošanske Babe luže sa zvonima i lugom, jedinstvene maškare kod nas i u svijetu

20.02.2020. 16:15


Sukošanske maškare traju neprekidno desetljećima, među najbrojnijim su u Dalmaciji. Gotovo da i nema Sukošanca koji nije bio u maškarama, a mnogi su i dobitnici nagrada za masku kako u Zadru i okruženju tako i diljem Lijepe Naše. Svoj trag su ostavile i u Rijeci, ali i u talijanskoj Veneciji, španjolskom Santa Cruzu, brazilskom Rio de Janeriu.
Make-up, kostimi, maske, igranje uloga, parade i puno ulične zabave, hrane, pića, glazbe i plesa, jednom riječju ludovanje.
A najorginalnije su sukošanske Babe luže, ružne maškare ili zvončari s vrećom luga koje predstavljaju posebnost svoga kraja i prenose kulturno naslijeđe na mlađe generacije.


Ogrnuti ovčjim runom
– Babe luže te Trke tovara Memorijal kenje Viole i jedinstveno sukošansko jelo čufrit ili tripice s janjećim nogicama, treba sačuvati od zaborava i upisati u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske, kao nematerijalnu kulturnu baštinu, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić, prva dama od maškara u Sukošanu.
Momci i muži obučeni su u staru odjeću, ogrnuti ovčjim runom. Na glavi mizerije, ovčje i kozje mišine, oko pasa zvona i razna druga čuda, u ustima truba ili pištac, u ruci vreća luga za simbolično posipanje ljudi, a na ramenima Did, krivac za sve sukošanske nevolje i nedaće.
Poganski su kultovi, tjeranje zlih duhove te prizivanje kraja zime i najavljivanje dolaska proljeća i novog života, pretvoreni u junačke obrede, a na koncu i u puku zabavu. A službena maškarana povijest stavlja ih u vrijeme bojeva s Turcima.


Treba imati mota
– Naši su stari od koljena do koljena pričali kako su se tako na prijevaru oslobodili Turaka. Obukli su se u vunu i kože, na glave stavili strašne mišine i objesili zvona, izgledalo je kao da ih je na stotine, pa su Turci zauvijek pobjegli, kaže luža zvani Vuk.
S Željkom Pašićem Pajom zvanim Vuk slažu se i Tome-Božo, Lota, Smoljo, Vukša, Dorkuja, Arif, Kesa, Prota, Pito, Santamata, Lučo, Tralje, Bazalo, Lapčina, Jovica, Kuko i drugi, grupa ružnih maškara Baba luža, vjernih čuvara sukošanskih, hrvatskih običaja i tradicije.
– Nije ni lako hodati i po nekoliko kilometara, zavriti u što više domaćinstva, poisti i popiti. Treba za to biti rođen i imati mota, objašnjava iskusni Ante Dijan Kesa, ružna maškara Baba luža, jedan od junaka maškara na Poklade.
Sukošanske Babe luže, ružne maškare ili zvončari s vrećom luga održavaju se u utorak na Poklade. Did, krivac za sva nedjela se optužuje i pali navečer na trgu Gornja vrata. Fešta traje sve do ponoći i zvuka zvona s kampanela sv. Kasijana kad započinje Korizma koja podsjeća da je kršćanski život trajna borba u kojoj se vjernici služe oružjem molitve, posta, pokore i dobročinstva.




Maškarani program
U nedjelju, 23. veljače 2020., s početkom u 15 sati na parkiralištu kod restorana-motela Josu kreće karnevalska kolona u kojoj će sudjelovati velike, tzv. Lipe maškare. S njima će biti i ostali uzrasti dok će se predškolci iz Sukošana, Debeljaka, Gorice i Glavice do Ruševca voziti u popularnom vlakiću. Na Ruševcu će se podignuti veliki šator, djeca tu ostaju i do 18 sati imaju svoj program. Odrasli nastavljaju starim putevima oko sela, preko Pitorka i Bičićevih do Ruševca gdje će biti istinska urnebesna, maškarana fešta s puno pića i ića, živom glazbom Balboa benda, nagradama, »svašta nešto«.
Ponedjeljak i utorak, 24. i 25. veljače, rezervirane su za školske maškare u Sukošanu, Debeljaku i Gorici te za vrtićku djecu u Debeljaku i Gorici. U petak, 21. veljače, maškare ima matični DV Zlatna lučica Sukošan.
Babe luže se održavaju u utorak, 25. veljače, na Poklade. Završna svečanost je navečer na trgu Gornja vrata. Fažol, piva i krafne su besplatne.