Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zgrada Zavoda prodana za 22 milijuna kuna

20.02.2020. 09:00


Treći javni poziv Zavoda za javno zdravstvo Zadar kojim se tražio kupac za poslovnu zgradu i zemljište na Kolovarama, bivšu Polikliniku, namijenjenu za hotel s rokom za dostavu ponuda do 18. veljače u 12 sati uspješno je okončan. Interes za kupnju, nakon prethodno uplaćene jamčevine u iznosu od 850.250 kuna, kao jedini ponuditelj iskazala je tvrtka Eko Zadar Dva d.o.o. s temeljnim kapitalom od 60 tisuća kuna i sjedištem u Zagrebu, vlasnika Iljka Ćurića. Iako je početna cijena bila 17.005.000 kuna, iz ove zagrebačke tvrtke za kompleks izgrađen prije pola stoljeća na atraktivnoj zadarskoj lokaciji ponudili su iznos od 22.334.455 kuna. To je za pet milijuna kuna više, odnosno četiri manje nego što je prema ranijim procjenama u dva navrata ta nekretnina prodavana.


Podjela uplaćenog novca
U Zavodu za javno zdravstvo, koje posljednjih godinu dana posluje u novom prostoru Poliklinike zadovoljni su, kako konačnom prodajom, tako i iznosom koji je Eko Zadar dva ponudio te koji ovih dana treba u cijelosti uplatiti.
Dio sredstava ići će na račun Zavoda za javno zdravstvo, a dio na račun Opće Bolnice Zadar, a odluku o tome koliko će na koji račun otići donijet će župan Božidar Longin u ime osnivača obaju institucija, odnosno Zadarske županije.


200 milijuna eura procjenjuje se kako iznosi vrijednost tvrtki u vlasništvu obitelji Ćurić i Ćurković, koje su vlasnici dviju vjetroelektrana na benkovačkom području VE Bruška i Zadar 4 nedaleko Karina Donjeg




– Drago mi je da je ova priča u koju smo uložili dobru volju, želju i trud konačno privedena kraju nakon 14 godina. Još je župan Ivo Grbić 2006. godine prihvatio ideju gđe. Brnetić da se podigne još jedna etaža na novoj Poliklinici, a to je prihvatio i tadašnji ministar Ljubičić, naš Zadranin. Županija je sudjelovala s iznosom od 70 milijuna kuna, a ostalo je podmirio Zavod. Godinama kasnije uslijedili su razni problemi i zapreke, no sve smo to ipak uspjeli riješiti. Zadovoljni smo i s postignutom cijenom, a moram reći kako je meni osobno drago i što je kupac hrvatska tvrtka te što se pokazalo kako nisu bili u pravu oni koji su zlonamjerno iznosili da će zgrada biti za sitniš predana već poznatom kupcu, kazao je Zoran Škrgatić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo podsjećajući i na činjenicu da je Zavod svojim sredstvima opremio prostor u kojemu su danas i osposobio ga za normalan rad bez jednoga dana stanke i uskraćivanja usluga korisnicima.


Useljenje Školske medicine
Utrošeno je oko osam milijuna kuna, a Škrgatić podsjeća i kako je Zavod izišao iz prostora od oko 5000 metara četvornih. Očekuje kako će se uloženi novac vratiti, a najavljuje i brojne nove projekte, među kojima je i useljavanje Školske medicine u prostor Poliklinike koji je još uvijek u roh-bau stanju, a sve kako bi sve bilo objedinjeno i na jednom mjestu.
– Vjerujem da ćemo s iznosom koji ćemo dobiti i mi, a i zadarska bolnica, podići usluge na još viši stupanj, zadovoljno je poručio Škrgatić.
Kako smo uspjeli doznati, te vidjeti u sudskom registru, poduzetnik Iljko Ćurić suprug je Ane Ćurković Ćurić, kćeri bivšeg direktora u HEP-ovu Sektoru za strategiju i investicije Ante Ćurkovića, poznatog javnosti po nadimku »kralj vjetra«. Ćurić se kao direktor, vlasnik ili suvlasnik pojavljuje u 10-ak tvrtki, a u još desetak članovi su obitelji njegove supruge, kao i ona sama. Kao što nadimak »kralj vjetra« i da naslutiti, većina tvrtki u vlasništvu ove obitelji bavi se energetikom. Njihovo prvo ulaganje u vjetroturbine na zadarskom području prije 12-tak godina rezultiralo je izgradnjom VE Bruška, a potom i one kod Benkovca prema Karinu Donjem čiji je naziv Zadar 4. Procjenjuje se kako vrijednost njihovih tvrtki premašuje iznos od 200 milijuna eura.
Jučer smo pokušali stupiti u kontakt s Ćurićem kako bi doznali kakvi su njegovi plabnovi s ovom nekretninom i kad će započeti prenamjena, odnosno kad se očekuje dovršetak izgradnje, no bez uspjeha.


»Zadovoljni smo i s postignutom cijenom, a moram reći kako je meni osobno drago i što je kupac hrvatska tvrtka te što se pokazalo kako nisu bili u pravu oni koji su zlonamjerno iznosili da će zgrada biti za sitniš predana već poznatom kupcu
Zoran Škrgatić, ravnatelj ZJZ-a Zadar