KOMUNALNA PITANJA Klovićevoj nedostaje rasvjeta, a Putu Špetica oborinska odvodnja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Zadrani se obraćaju Gradu zbog mračnih i poplavljenih ulica
U okviru projekta Aglomeracija Zadar - Petrčane predviđena je izgradnja sustava odvodnje te rekonstrukcija vodovodne mreže na području Mjesnog odbora Diklo. Prema dinamici projekta radovi bi na području našeg mjesta trebali krenuti tijekom ove godine, a završetak projekta predviđen je krajem 2023. godine kada bi se trebali riješiti i problemi oborinskih voda na Putu Špetica, istaknula je Martina Matešić, predsjednica Mjesnog odbora Diklo
Marin GOSPIĆ
Komunalni odjel uvijek nastoji olakšati građanima pa će tako progustiti javnu rasvjetu u Klovićevoj ulici

Stanovnici grada bore se sa stalnim komunalnim problemima, a građani šalju dojave o nepravilnostima koje utječu na normalan život. Jedan građanin javio nam se te objasnio kako u Ulici Julija Klovića u Zadru nema rasvjete. Naime, zapadni dio ulice prema križanju s Ulicom Grge Novaka noću je jako loše osvijetljen i potencijalno opasan. Na spomenutom dijelu ulice već postoje dva stupa, no na njima nema rasvjete što nakon 17 sati u ovom zimskom vremenu predstavlja problem pješacima, a osobito djeci koja tim putem idu prema školi, požalio se građanin. Nezadovoljni građanin obratio se i nadležnim službama, ali još nije dobio odgovor. U vezi ovog problema kontaktirali smo Robertina Dujelu, pročelnika za komunalnu djelatnost i zaštitu okoliša.

Osvijetlit će se dio ulice

- Komunalni odjel je postavio prioritet i proslijedio Ulicu Julija Klovića na evidenciju Povjerenstvu za evidentiranje komunalne infrastrukture Grada Zadra, kako bi nakon rješavanja imovinskopravnih odnosa dobili mogućnost korektnog rješenja, odgovorio je Dujela napomenuvši kako trajno rješenje problema podrazumijeva izgradnju komunalne infrastrukture dok je djelatnost Komunalnog odjela održavanje postojeće, već izgrađene, komunalne infrastrukture.
- Ali odgovor kako isto nije u nadležnosti Komunalnog odjela, nas ne zadovoljava, već poduzimamo sve dodatne aktivnosti kako bi dio ulice osvijetlili kroz poziciju progušćivanja javne rasvjete, dodao je pročelnik Dujela.
Drugi problem stvara se u ulici prema Rampadi u Diklu koja često poplavi, a u ovim hladnim danima kad se temperature spuštaju ispod nule pa se ta voda zaledi, ulica postaje opasna za sve pješake i vozila zbog opasnosti od pada, odnosno proklizavanja automobila. Pročelnik Dujela upoznat je i s ovim problemom te navodi kako je ulica Rampada uključena u projekt aglomeracije, čijom realizacijom upravlja Odvodnja.
- Međutim, mi poduzimamo sve što je u našoj moći kako bi barem zimskom službom održavanja nerazvrstanih cesta spriječili stvaranje poledice na svim prometnicama kojima upravljamo. U izravnoj smo komunikaciji s predstavnicima mjesnih odbora, stojimo na usluzi našim građanima i reakcija Komunalnog odjela je u pravilu konkretna i korektna. Razumijemo i izolirane reakcije pojedinaca te ponizno i bez uzmaka radimo na poboljšanju života naših građana.
S problemima je dobro upoznata i predsjednica Mjesnog odbora Diklo Martina Matešić koja nam je objasnila kako je došlo do problema.

Urbanizacija Dikla i oborinske vode

- Poteškoće s oborinskim vodama na području Mjesnog odbora Diklo intenzivirale su se povećanjem stupnja urbanizacije našega mjesta, smanjenjem zelenih površina koje su prije imale funkciju upojnika, ali i zatvaranjem kanala koje su prije održavali naši stari (ovi kanali pružali su se okomito na morsku obalu i prolazili su kroz privatne posjede odvodeći višak oborinskih voda prema moru). Posljedično, u kišnom dijelu godine kroz pojedine se ulice i nekoliko dana nakon prestanka kiše slivaju vode zbog kojih najviše problema imaju pješaci koji tim putem prolaze prema školi i crkvi. Ovih dana temperaturni minusi pridonijeli su i zaleđivanju vode te smo stoga urgirali u Gradu Zadru da poduzmu sve potrebne mjere da se osigura sigurnost vozača i prolaznika s naglaskom na ulicu Put Špetica.
Matešić je u stalnom kontaktu s nadležnim službama u Gradu.
- Iz UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra promptno su reagirali postavljanjem dopunske prometne signalizacije koja upozorava na moguću opasnost te poduzimaju sve mjere i radnje u cilju sprečavanja poledice.
Što se tiče dugoročnog rješenja ovog problema s oborinskim vodama Put Špetica, Matešić nadodaje kako je ono predviđeno projektom Aglomeracija Zadar - Petrčane.
- Naime, u okviru ovog projekta predviđena je izgradnja sustava odvodnje te rekonstrukcija vodovodne mreže na području Mjesnog odbora Diklo. Prema dinamici projekta radovi bi na području našeg mjesta trebali krenuti tijekom ove godine, a završetak projekta predviđen je krajem 2023. godine kada bi se trebali riješiti i problemi oborinskih voda Put Špetica, zaključuje Matešić. (Ana ŠARIĆ)

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)