Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Bunja: Na zajedničkoj listi želimo imati dogradonačelnika Zadra

Autor: Nives Rogoznica

18.03.2009. 23:00
Bunja: Na zajedničkoj listi želimo imati dogradonačelnika Zadra

Foto: Vedran SITNICA



Mi ćemo se voditi onim što je u interesu HSP-a. U Biogradu, Bibinjama i Zemuniku Donjem na izbore izlazimo samostalno. U Škabrnji izlazimo u koaliciji koja ne uključuje HDZ, kaže Bunja


Pregovori HDZ-a i HSP-a, čini se, polagani su i mukotrpni. HDZ je nedavno objavio dugo očekivanu kandidaturu Zvonimira Vrančića za gradonačelnika te Darka Kasapa za zamjenika, a na listu s kojom izlazi na neposredne izbore kooptirao je, kao drugog zamjenika, Dražena Grgurovića.
Svođenje šireg koalicijskog potencijala s najdugovječnijim partnerom HSLS-om i novijim HSP-om, na izbor čovjeka bez stranke koji je naknadno izjavio kako se njegova Nezavisna lista neće natjecati za mjesta u Vijeću, nedvojbeno je otežalo pregovore s HSP-om. Pregovaračka pozicija HSP-a i dalje počiva na tome da bez koalicije za Grad Zadar neće biti ni koalicije na izborima za župana i Skupštinu Zadarske županije.
– Mi obavljamo razgovore s HDZ-om. Načelno se dogovaramo od prosinca prošle godine kada smo započeli s konzultacijama, a razgovore smo nastavili u siječnju, veljači i zatim službene razgovore 7. i 14. ožujka. Još uvijek smo stava da postoji obostrana spremnost da zajedno iziđemo na izbore u Gradu Zadru, Zadarskoj županiji i u većini gradova i općina gdje je to moguće postići. Sada je potrebno utvrditi modalitet. Što se HSP-a tiče, bez obzira na postizanje dogovora s HDZ-om mi smo spremni za samostalan izlazak na izbore, kazao je predsjednik županijskog HSP-a Đani Bunja.
HSP je, valja podsjetiti, prva stranka koja je još prošle godine jasno istaknula svoje kandidate za župana i gradonačelnika Zadra u osobama Đanija Bunje i Rade Škarice koji danas obnašaju dužnosti zamjenika župana, odnosno zamjenika gradonačelnika. U koalicijskim pregovorima oni su osobe za koje na zajedničkoj isti stranka traži zamjenička mjesta.
– Mi ćemo se voditi onim što je u interesu HSP-a. U Biogradu, Bibinjama i Zemuniku Donjem na izbore izlazimo samostalno. U Škabrnji izlazimo u koaliciji koja ne uključuje HDZ. HDZ je jači partner. Jasno je da na zajedničkoj listi ne možemo imati gradonačelnika, ali dogradonačelnika želimo imati, rekao je Bunja.
Odgovarajući na upit je li dogradonačelničko mjesto na listi za Grad Zadar uvjet sklapanja koalicije, Bunja će ipak kazati kako HSP ne uvjetuje, već pregovara.
Postoji doduše i mogućnost koju Bunja unatoč tvrdnji kao HSP želi dogradonačelnika, ne odbija kategorički, a ona obuhvaća parcijalnu koaliciju na izborima za Gard Zadra, to jest isticanje zajedničke liste kada su u pitanju izbori za Vijeće, pri čemu bi izostala koalicija u obliku isticanja HSP-ovog zamjenika gradonačelnika u Vrančićevom timu. Naravno, kandidature koje je zasad istaknuo HDZ promjenjive su sve do trenutka predaje lista. Stoga nije nerealno pretpostavljati da bi se, ukoliko obje strane ostanu na tome da, kako kazuje Bunja, “postoji obostrana spremnost da zajedno iziđu na izbore”, HDZ bi se mogao naći pred odlukom da se odrekne jednog od dogradonačelničkih kandidata, svog Kasapa ili kooptiranog Grgurovića.