Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Medić: Upotreba prezervativa je najbolji put

Autor:

18.03.2009. 23:00
Medić: Upotreba prezervativa je najbolji put


Po meni su znanje i svijest o mogućnosti zaraze te odgovorno ponašanje uz upotrebu prezervativa najbolji put. Stoga smatram da je uvođenje seksualnog odgoja u škole najbolji način da se mladima pruže prave informacije, kazao je dr. Alan Medić


Za vrijeme svog putovanja u Afriku ne kojem će provesti idućih tjedan dana, papa Benedikt XVI. između ostalog je izjavio i to da prezervativi nisu odgovor na širenje HIV-a i AIDS-a na Crnom kontinentu te da oni samo povećavaju problem. Prema njegovim riječima, rješenje stoji u buđenju duhovnog i ljudskog kao i u prijateljstvu s onima koji pate, zbog čega će tijekom svog posjeta Africi mladima promovirati “kulturu apstinencije”.
Ovi su navodi u javnosti izazvali buru komentara u kojima prvo stoji kako je, s obzirom da je realnost posve drukčija, ovakav način zaustavljanja smrtonosne epidemije nemoguće provesti.
No, kako navodi don Marinko Duvnjak, župnik u Turnju, u župi Gospe od Karmela, činjenica je da je jedna afrička država, koja nije kršćanska, poslušala Papine navode i provodila kulturu apstinencije, što je automatski rezultiralo smanjenjem broja novozaraženih. To dokazuje da provođenje crkvenih propisa itekako ima smisla iako, prema župnikovim riječima, Crkva u ovom slučaju nije ekspert koji ulazi u tehničke detalje, nego govori o pravom smislu ljudske spolnosti.
– Ono što Crkva govori odnosi se na bit ljudske spolnosti, na važan dio njegove osobnosti koji je bitan za kvalitetu njegova života. Ona u tom smislu govori o ljubavi koja mora biti trajna i smislena, jer učestalo mijenjanje partnera je znak nezadovoljstva, znak traženja užitka i strasti s čime sve završava, kazao je don Duvnjak, naglasivši da je spolnost sveta stvar, stvorena od Boga, a što bi trebalo biti temelj svim kršćanima.
Istaknuo je stoga da je upravo to bit cijelog problema i prvotni aspekt s kojeg se Crkva obraća.
No, naravno, i ovaj je problem moguće sagledati s dvije strane pa je tek ono znanstveno objašnjenje nešto drukčije. Kako pojašnjava epidemiolog Alan Medić, u današnje je vrijeme u važnost apstinencije mlade sve teže uvjeriti, no kombinacija apstinencije i upotrebe zaštite najbolje je rješenje.
– Istina je da je apstinencija najbolja zaštita od svih spolno prenosivih bolesti i poštujem stav Crkve, no ipak trebamo znati da je realnost posve drukčija. Po meni su znanje i svijest o mogućnosti zaraze te odgovorno ponašanje uz upotrebu prezervativa najbolji put. Stoga smatram da je uvođenje seksualnog odgoja u škole najbolji način da se mladima pruže prave informacije, da ih se nauči kako sa stupanjem u spolne odnose ne smiju žuriti samo zbog pritiska društva, kazao je Medić, naglasivši da opasnost nije samo od virusa HIV-a, nego od raznih drugih infekcija koje mogu dugoročno narušiti reproduktivni sustav mladića i djevojke.
Prema Medićevim riječima, u zadarskoj područnoj službi HZZO-a od 1989. godine do danas registrirano je ukupno 32 HIV pozitivnih građana, od čega ih je deset umrlo, a njihova zaraženost najčešće je uzrokovana upravo spolnim putem.
– U današnjem se vremenu HIV pozitivne osobe više ne bi smjele stigmatizirati, jer moguće je da osoba ima samo jednog partnera koji možda i ne zna da godinama nosi taj virus i na taj način zarazi drugu osobu. Stoga mislim da je sasvim normalno da partneri koji su prije vodili aktivan spolni život dođu na testiranje, kazao je Medić, naglasivši da je svakodnevno moguće doći po besplatan i anoniman savjet i testiranje u prostorije HZZO-a, a što su mnogi mladi Zadrani vrlo brzo prepoznali i prihvatili.