Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Ostrea” zapošljava 200 novih radnika

Autor: Nenad Marčina

18.03.2009. 23:00
“Ostrea” zapošljava 200 novih radnika


“Ostrea” otkupljuje čak i do 60 posto sveukupnog hrvatskog ribolova inćuna i to od 50-ak vlasnika ribarskih brodova. Pokušavamo se probiti na istočno tržište, na područje Rusije, kazao je Katalinić, pozvavši sve zainteresirane za posao soljenja i prerade inćuna da se prijave


Pod poslovnim sloganom “Slani inćuni iz Jadranskog mora, dalmatinska delikatesa bez premca” u “Ostrei” su pokrenuli vlastitu marku, a proizvodi se izvoze u 36 zemalja. Odnedavno manji dio prerade isporučuje se hrvatskim trgovačkim lancima. Osim inćuna jedini u Hrvatskoj prerađuju i usoljene lokarde. Tako tvrtka “Ostrea” unatoč svjetskoj recesiji i krizi zapošljava još 200-tinjak novih radnika. Kako to uspijevaju, upitali smo Nikolu Katalinića, savjetnika u upravi tvrtke “Ostrea”.
– Riba koja se prerađuje isključivo je iz Jadranskog mora koje je poznato kao najčišće u svijetu. Svježa riba se direktno s broda transportira kamionima s rashladnim uređajima, jer se inćuni ne smiju zamrzavati, već se u roku od 48 sati moraju u benkovačkom pogonu uz strogu kontrolu i preraditi. Riba se soli ručno, prema staroj tradiciji. Čitav proces praćen je vrhunskim znanjem i profesionalnošću stručnih osoba tvrtke “Ostrea”, kao i HACCP sustavom kontrole kvalitete uz svakodnevnu analizu ribe u vlastitom laboratoriju, kaže Katalinić, istaknuvši da radnici tvrtke “Ostrea” postižu rekordnu proizvodnju u jednom danu.
– U stanju su očistiti i osoliti stotinu tona ribe, što nijedna tvornica u Europi ne uspijeva. Naime, taj višak sirovine i interes za konzumacijom u Europi i u svijetu bili su razlozi da se u poslovnoj zoni Novi Stankovci sagradi novi pogon površine 7.500 metara četvornih. Uskoro u tijeku mjesec dana taj će novi pogon, u koji je naša tvrtka uložila 50 milijuna kuna, i proraditi, kaže Katalinić, dodavši da će se proširiti asortiman proizvodnje.
– Najveći konzumenti naših proizvoda su Talijani, Španjolci, Francuzi. U pripremi je i pakiranje fileta slane ribe u ulju, što smo dosada prerađivali u Albaniji, a potom plasirali na svjetska tržišta. “Ostrea” otkupljuje čak i do 60 posto sveukupnog hrvatskog ribolova inćuna i to od 50-ak vlasnika ribarskih brodova. Pokušavamo se probiti na istočno tržište, na područje Rusije, kazao je Katalinić, pozvavši sve zainteresirane za posao soljenja i prerade inćuna da se prijave.