Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Peša pušten iz pritvora

Autor: Sergej Abramov

18.03.2009. 23:00
Peša pušten iz pritvora

Foto: Daniel KASAP



Ustavni sud je ocijenio da nema razloga za Pešino daljnje zadržavanje u pritvoru ali i to da mu je povrijeđeno pravo na čovječno postupanje i poštovanje dostojanstva tijekom boravka u pritvoru


Odlukom Ustavnog suda jučer oko 14.25 sati iz pritvora u Remetincu pušten je bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Robert Peša, drugoosumnjičeni u slučaju “Maestro”.
Peša je u pritvoru bio od lipnja 2007. godine otkad je njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan u više navrata tražila da mu se omogući obrana sa slobode. Ustavni sud je ocijenio da nema razloga za Pešino daljnje zadržavanje u pritvoru ali i to da je Peši povrijeđeno pravo na čovječno postupanje i poštovanje dostojanstva tijekom njegovog boravka u pritvoru. Peša se, kako smo već izvijestili, potužio da je smješten u prostoriji veličine 18 kvadrata sa još šest osoba.
“Robert Peša zadovoljan je odlukom Ustavnog suda o ukidanju pritvora i izlasku na slobodu nakon 20 mjeseci što ih je proveo iza rešetaka”, prenio nam je razmišljanje bivšeg potpredsjednika HFP-a jedan od njegovih branitelja, odvjetnik Tomislav Kešina. Pešino zadovoljstvo dijeli i njegova obitelj, pogotovo otac koji je uz sina bio gotovo na svim nastavcima suđenja u slučaju Maestro. U više je navrata Pešin otac izražavao svoje ogorčenje činjenicom da mu sin bez ikakvih razloga i valjanih dokaza tako dugo boravi u pritvoru.
Ministar pravosuđa Ivan Šimonović jučer je našem listu izjavio kako će u roku od pet godina stanje zatvorskog sustava biti usklađeno sa zakonskim standardima i to ne samo u Remetincu, već i u ostalim penalnim ustanovama.
– U veljači smo donijeli akcijski plan koji se upravo poklapa s rokom iz odluke Ustavnog suda. Do polovice godine namjeravamo mijenjati i Zakon o izvršenju kaznenih sankcija, osnovati neovisno tijelo za kontrolu zatvorskog sustava i uvesti probacijski sustav. Već tim mjerama namjeravamo rasteretiti zatvore, a u drugoj fazi ćemo povećati i kapacitete penalnih ustanova, rekao je Šimonović.
Novac za takve zahvate Ministarstvo pravosuđa namjerava pronaći u inozemstvu, odnosno iz europskih fondova i bilateralne pomoći koju nude razvijene države.


 MATANOVIĆ I PETLEVSKI MOGLI BI ISTO BITI PUŠTENI




Odluka Ustavnog suda mogla bi prouzročiti i puštanje preostalih pritvorenika iz slučaja Maestro – Josipa Matanovića i Igora Petlevskog. Naime, u svojoj odluci Ustavni sud je ocjenio kako je Vrhovni sud po Pešinoj žalbi na pritvor propustio valjano objasniti zašto ga i dalje zadržava iza rešetaka i na taj način povrijedio njegovo ustavno pravo na osobnu slobodu. Vrhovni sud je u svojoj osporenoj odluci zanemario načelo razmjernosti, odnosno nije ustanovio je li 20-mjesečni pritvor razumna mjera u odnosu na kaznu koju bi Peša mogao dobiti na temelju prikupljenih dokaza, već je samo zaključio kako toliki pritvor nije nesrazmjeran maksimalnoj zapriječenoj kazni. Shodno takvom zaključku Ustavnog suda, Vrhovni sud ili Županijski sud morali bi preispitati i rješenja o pritvoru u slučaju Petlevskog i Matanovića.