Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Smijeh djeluje kao lijek

Autor:

18.03.2009. 23:00
Smijeh djeluje kao lijek

Foto: Adam VIDAS



Zdrava, raznolika i umjerena prehrana je ključna za mozak. Dugovječnost, osim genetski, što je najčešće, ovisi i o kvaliteti i načinu življenja


U sklopu Tjedna mozga, treću godinu zaredom studenti Sveučilišta u Zadru, predvođeni doc. dr. sc. Natašom Šimić posjećuju Dom za starije i nemoćne osobe.
Jučer je u Domu priređeno nekoliko predavanja i radionice s tematikom Zdravo tijelo-zdrav mozak, Osmjehom do zdravlja te Čokolada i mozak. Cilj je bio ukazati na važnost tjelesne i mentalne aktivnosti u očuvanju mozga i njegovih funkcija.
– Čokolada je pravi antidepresiv, drži nas u pozitivnom raspoloženju, istaknula je dr. Šimić na samom početku.
Studenti druge godine preddiplomskog studija psihologije na Sveučilištu u Zadru kratkim predavanjima željeli su potaknuti stariju populaciju na češći osmjeh. Naime, kako je istaknula studentica Antonela, humor je sposobnost svakog čovjeka. Osmijeh je najkraća duljina između dvoje ljudi, istaknula je ona.
– Utjecaj humora je velik. Na tijelo djeluje tako da se pokreću svi mišići u tijelu, a kada je riječ o psihi, smanjuje napetost te potiče dobro raspoloženje i povećava kvalitetu života, istaknula je Antonela dodavši kako smijeh djeluje kao lijek na način da smanjuje stres te poboljšava disanje, cirkulaciju, a i aktivira imunološki sustav.
Korisnicima Doma govorilo se i o dugovječnosti te je naveden podatak kako danas u svijetu postoji otprilike 450.000 ljudi starijih od 100 godina, od kojih je najviše njih u Japanu. Trenutačno najstarija osoba na svijetu rođena je 1894. godine.
– Mozgu treba posvetiti neku vježbu, a to je moguće kroz svakodnevni život, istaknula je studentica Antonija. Napomenula je kako je za mozak ključna zdrava, raznolika i umjerena prehrana. Dugovječnost, osim genetski, što je najčešće, ovisi i o kvaliteti i načinu življenja.
Na pitanje kako poboljšati vlastiti imunitet, kratkim predavanjem odgovorila je studentica Neva, istaknuvši kako na naš imunitet izrazito utječe stres. Zbog stresa dolazi do opadanja stanica, što može dovesti do tumora. Međutim, protiv stresa se možemo i boriti, a nekoliko je načina, kao što su tehnike relaksacije, tjelovježbe, masiranje i samootkrivanje. Ovo posljednje istaknuto je kao veoma učlinkovito sredstvo, na način da se problem podijeli s prijateljima ili se zabilježi u dnevnik. A kada je riječ o tjelovježbi studenti su korisnicima demonstrirali neke vrste vježbi korisne za poboljšanje imuniteta.
Susret u Domu financijski su potpomogli Grad Zadar i Zadarska županija te Crveni križ koji je svakom korisniku donirao jednu čokoladu po želji.