Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Višak prihoda ide Kazalištu lutaka

Autor: Ivana Burica

18.03.2009. 23:00
Višak prihoda ide Kazalištu lutaka

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ostvarenje Proračuna Zadarske županije za 2008. godinu u odnosu na planirane prihode i rashode iznosi 97,61, odnosno 95,84 posto, objavljeno je iz Upravnog odjela za proračun i financije na jučer održanoj sjednici Županijskog poglavarstva.
Kapitalne pomoći
Ukupni prihodi i primici iznosili su 180.188.739 kuna, što je gotovo 4,5 milijuna kuna manje od planiranih 184,6 milijuna kuna. Rashodi i izdaci ostvareni su u iznosu 176.924.972 milijuna kuna, a iz razlike prihoda i rashoda proizlazi višak prihoda od 3.263.766 kuna.
Što se (ne)punjenja proračuna tiče, najveći dio nepovučenih sredstava odnosi se na kapitalne pomoći koje su ostvarene u iznosu od 15,25 milijuna, što je 80,8 posto od planiranih 18,86 milijuna kuna.
Kako je naglasila pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Bibijana Baričević, ta će sredstva biti povučena u ovoj godini.
Tako je lani, primjerice, za Dom za stare i nemoćne u Salima iz proračunu Ministarstva mora bila planirana financijska potpora u iznosu od 4.239.307 milijuna kuna. Ostvareno je 2,23 milijuna kuna, a preostala 2 milijuna kuna će iz navedenog izvora biti uplaćeno tijekom 2009. godine.
Županijsko poglavarstvo nakon što je prihvatilo prijedlog godišnjeg obračuna Proračuna za 2008. godinu, zeleno je svjetlo dalo i na prijedlog odluke o namjeni viška prihoda po Godišnjem obračunu Proračuna iz 2008. godine.
Prema tom prijedlogu, na kojega mišljenje još mora dati i Županijska Skupština, najveći dio viška prihoda, odnosno milijun od ukupno od 3,26 milijuna kuna, ide za opremanje dvorane Kazališta lutaka Zadar.
Za opremanje podružnica Doma za starije i nemoćne u Salima i Preku predviđeno je 800.000 kuna, a od većih iznosa spomenimo još 547.902 kune predviđene za projekt COAST.
Županijski poglavari dali su pozitivno mišljenje i na prijedlog odluke o osnivanju podružnica Doma za stare i nemoćne u Salima i Preku. Osnivanje podružnica mora potvrditi i Županijska skupština, a ubrzo nakon toga može se očekivati i svečano otvorenje objekata u Preku i Salima.
Šokantni podaci
Nakon tri godine rada na njemu, Županijski tim za rukovođenje i upravljanje za zdravlje dovršio je “Plan za zdravlje žitelja Zadarske županije”, dokument koji donosi dugoročne, srednjoročne i kratkoročne ciljeve za svako od pet utvrđenih javnozdravstvenih prioriteta na području županije te ga je predstavio članovima Županijskog poglavarstva.
Pročelnik Josip Kraljić napomenuo je da su prva tri od ukupno četiri modula, kroz koje su se članovi Tima intenzivno educirali, već završena, a četvrti modul zatvorit će se se za desetak dana u Starigradu, gdje će, uz ostale, doći i stručnjaci iz Santa Barbare u Californiji.
Dr. sc. Zlatko Miliša, član Poglavarstva za kulturu, šport i tehničku kulturu, upozorio je da veliki broj tinejdžera na području Zadarske županije pati od raznih vrsta ovisnosti.
Iznio je tako šokantan podatak da je čak 33 posto mladića tinejdžerske dobi ovisno o klađenju, velik je i broj ovisnika o medijima, posebno o internetu. Internetsko nasilje sve je izraženije, naglasio je Miliša, a znatan je postotak i onih koji su ovisni o dokoličarenju.
– Dokoličarenje izravno korespondira sa zdravljem. U tom sam smislu primijetio da u Planu za zdravlje nije razvidan dovoljan broj aktivnosti koje bi se ponudile mladima. Kako bi se stalo na kraj ovisnostima među mladima, svako bi dijete trebalo biti prepoznato u različitim izvannastavnim aktivnostima, istaknuo je Miliša.
Izvješće o svom radu u prošloj godini Županijskom je poglavarstvu prvi put dao Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije. Kako je poznato, Zavod je od 2008. godine ustanova kojoj je osnivač Zadarska županija, a do tada je funkcionirao kao upravno tijelo Županije.
Nakon što je doneseno pozitivno mišljenje na Izvješće o radu Zavoda u prošloj godini, Poglavarstvo je prihvatilo i Program rada ove ustanove u 2009. godini.
Na jučerašnjoj sjednici također je usvojeno i izvješće o radu Županijske samouprave za 2008. godinu.


 LJEKARNI ZADAR 0 KUNA


U nastavku sjednice utvrđena je odluka o rasporedu sredstava između zdravstvenih ustanova i popis prioriteta za decentralizirane funkcije za zdravstvene ustanove u 2009. godini.
U Županijskom je proračunu za ovu namjenu osigurano ukupno 17.307.363 kune. Kao što je i uobičajeno, najveći dio ide Općoj Bolnici Zadar – 9.241.000 kuna. Za Dom zdravlja Zadarske županije predviđeno je 4.673.000 kuna, za Specijalnu bolnicu za ortopediju Biograd 1.679.163 kune, a za Psihijatrijsku bolnicu Ugljan 1.357.500 kuna. Zavod za javno zdravstvo po ovoj će osnovi dobiti 356.700 kuna, a za Ljekarnu Zadar ove godine nije raspoređena niti kuna.