Josipović osudio pravoslavce-ustaše

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
ivo josipovic
Vedran SITNICA
Ivo Josipović

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u odgovor episkopu Dalmatinske eparhije vladiki Fotiju ističe da najave osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i nesnošljivost prema drugim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i u širem društvenom okruženju.

Odgovor hrvatskog predsjednika objavljen je na internetskim stranicama Dalmatinske eparhije, a Josipović navodi kako je upoznat sa situacijom vezanom uz najavu osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve.

Registriranje udruge hrvatske pravoslavne zajednice prije tjedan dana u Zadru najavili su članovi Inicijativnog odbora iguman Jelisej, koji dolazi iz Crne Gore, i tajnik Inicijativnog odbora Ivo Matanović i rekli da im je glavna zadaća obnoviti i oživjeti hrvatsku pravoslavnu crkvu.

"U namjeri osnivanja i registriranja Hrvatske pravoslavne crkve kao vjerske zajednice spomenuti gospodin poziva se na kontinuitet s Hrvatskom katoličkom crkvom utemeljenom u lipnju 1942. godine, na inicijativu Ante Pavelića, u vrijeme Nezavisne države Hrvatske. Zbog pozivanja na ustaški režim i negativne konotacije koje Hrvatska pravoslavna crkva nosi iz toga razdoblja, provokativne i neodmjerene izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne zajednice mogu biti shvaćene kao poziv na netoleranciju i nesnošljivost prema drugim pravoslavnim vjerskim zajednicama u Hrvatskoj, pa i u širem društvenom okruženju", stoji u Josipovićevom odgovoru u kojem se podsjeća i na uvjete pod kojima se neka od vjerskih zajednica u Hrvatskoj može registrirati.

"Formulacija iz članka 3 (stavak 1) ističe da 'vjerske zajednice u promicanju vjere i drugom svom djelovanju ne smiju širiti netrpeljivost predrasude prema drugim vjerskim zajednicama i njihovim vjernicima ili drugim građanima', što se može isčitati iz izjave predsjednika Hrvatske pravoslavne crkve, u kojoj pretendira na preuzimanje članstva odnosno vjernika ostalih pravoslavnih zajednica u Hrvatskoj", ističe Josipović u svome odgovoru ocjenjujući kako se radi o neprimjerenom govoru.

"To je neprimjeren govor u zemlji u kojoj, unatoč ratnim stradanjima, ekumenski duh nije sasvim zaboravljen, a što se jasno može prepoznati i iz Vaših riječi", upozorava hrvatski predsjednik u odgovoru vladiki Fotiju naglašavajući da će se uvijek zalagati za poštivanje ljudskih prava i zakona.

"Uvjeravam Vas da ću se uvijek zalagati za poštivanje ljudskih prava i zakona koji važe u našoj domovini, pa tako i u ovom slučaju koji Vas je opravdano uznemirio", piše Josipović episkopu Dalmatinske eparhije, vladiki Fotiju.

Vladika Fotije prije pet dana hrvatskom je predsjedniku poslao pismo u povodu najave osnivanja Hrvatske pravoslavne crkve "u nadi da će on svojim predsjedničkim autoritetom pomoći zaustaviti najavljenu registraciju" te udruge, koju Fotije ocjenjuje "militantnim i proustaškim udruženjem".

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika Imos Anunimos
A bolje registrirana zajednica nego ne registrirana, a da djeluje po drzavi.. A pitam se zasto niko ne pise o diskriminaciji Krscanina, Katolika I rimo Katolika na tome ste skrtavi..
Slika korisnika oči
Iguman Jelisej nek se vrati u Crnu Goru ,ono što su napravili u CG neće im uspjeti ovdje.Unatoč svemu ne sramimo se reći tko smo i što smo.Hrvatski pravoslavac što je njemu što on i Matanić kažu na crnogorski ,bosanski ,vojvođanski ili srpski katolik.Igumane od kojeg si roda?