Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

London i Milano vole Zadar

Autor: Anita Ćustić

18.03.2010. 23:00
London i Milano vole Zadar

Foto: Adam VIDAS



U Londonu će se istodobno prezentirati i Garden festival, urbani proizvod proizašao iz radionice ortodoksnih rockera, kao što je Nick Colgan, koji pokazuje svu širinu urbaniteta ove sredine. Prezentacija u Milanu nam je također bitna jer su Talijani jedni od naših najvažnijih gostiju, kaže Ganzulić te ističe da je tužan zbog ukidanja brodske linije Zadar – Ancona


Po najavama koje Turistička zajednica grada Zadra temelji na bukingu zadarskih hotela i dojmovima s brojnih turističkih sajmova na kojima se predstavljala, ova turistička predsezona bi mogla biti čak i iznenađujuće dobra. Ipak, kako kaže Branko Ganzulić, zamjenik predsjednika TZG Zadra, s obzirom na krizu i recesiju, teško je na to unaprijed računati.
Više last minute dolazaka
– Svakako se trebamo pripremiti na gosta koji će manje trošiti. Isto tako, za sezonu računamo i na last minute dolaske pa ćemo grad Zadar u Londonu, Milanu, Sloveniji i Hrvatskoj prezentirati tek u svibnju. Kako je trenutačno takva financijska situacija, mnogi ne planiraju putovanja unaprijed, ali kad zatopli, ipak požele negdje otići. Želimo da se u tom trenutku odluče za Zadar, ističe Ganzulić.
Kako nastavlja, London i Milano su metropole koje prema Zadru gaje lijepe osjećaje, a Turistička zajednica te osjećaje želi opravdati.
– U Londonu će se istodobno prezentirati i Garden festival, urbani proizvod proizašao iz radionice ortodoksnih rockera, kao što je Nick Colgan koji pokazuje svu širinu urbaniteta ove sredine. Prezentacija u Milanu nam je također bitna jer su Talijani jedni od naših najvažnijih gostiju, kaže Ganzulić te ističe da je tužan zbog ukidanja brodske linije Zadar – Ancona.
Kako kaže, bez obzira što će linija biti vraćena u turističkoj sezoni, njenim ukidanjem gubi zadarski turizam, ali i gospodarstvo.
– Roba naših izvoznika je sada skuplja zbog većih troškova prijevoza. I Zadar kao turistička destinacija pati, jer čim se jedna destinacija ukine, ljudi se brzo naviknu na drugu. Jadrolinija je u ovom slučaju trebala imati više razumijevanja, barem zbog toga što ovdje ima najfrekventniju i najisplativiju brodsku liniju, a to je Zadar – Preko. Ako se linija Zadar – Ancona opet ukine na jesen, bit ćemo primorani razgovarati s drugim brodarima koji su spremni na taj aranžman, makar oni bili i talijanski, govori Ganzulić.
Posebnu će pozornost zadarska Turistička zajednica pridati prezentaciji Slovencima i domaćim gostima.
Nastup svjetski poznatog glazbenika
– Slovencima smo mi najatraktivnija destinacija i tako mora i ostati, bez obzira na naše međudržavne relacije. Važno nam je privući i domaće goste. U tom smjeru sam i razgovarao s ministrom Damirom Bajsom da pokuša subvencionirati domaće goste. Kako ih neće moći subvencionirati sve, dogovorili smo se da Ministarstvo subvencionira barem đačke ekskurzije na području Hrvatske. To je fer i prema našim sugrađanima i prema tim turističkim destinacijama, kaže i dodaje da je i za đake atraktivan panoramski kotač koji će biti smješten na zadarskoj rivi.
Isto tako, u atraktivne sadržaje bi agencije, hoteli i ekskurzije trebale uključiti i razgledavanje Apoksiomena, kipa iz 1. ili 2. stoljeća prije Krista koji bi krajem ožujka trebao biti izložen na pola godine u zadarskom Muzeju antičkog stakla.
Kako nastavlja Ganzulić, Turistička zajednica će se i dalje držati prepoznatljivih zadarskih manifestacija kao što su Millenium jump, Noć punog miseca i feštice po gradu koje već imaju svoju brojnu publiku.
– Eventualno ćemo ih malo oživiti i začiniti, a dodat ćemo i poneku novu manifestaciju. Svakako će biti glazbenih događanja s velikim svjetskim imenima, no kako su pregovori još u tijeku, a ni ugovori nisu potpisani, ne želim otkrivati tko će to biti. Svakako će to biti prepoznatljivi svjetski glazbenici jer želimo da se naš grad veže za njihova imena, kazao je Ganzulić te dodao da će ove godine ići s glazbom nešto laganijeg i modernijeg žanra.