Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nemamo ni polovinu predratne proizvodnje

Autor: Boris Kupčak

18.03.2010. 23:00
Nemamo ni polovinu predratne proizvodnje

Foto: Filip BRALA



Kako i zašto je došlo do kolapsa poljoprivredne proizvodnje u Zadarskoj županiji prezentirao je sinoć u hotelu Kolovare Miljenko Marić, predsjednik Stranke hrvatskog zajedništva Zadarske županije. Na prezentaciji i konferenciji za novinare uz njega su bili i predsjednik stranke Ivo Jolić, zamjenik Željko Vinski, agronom Zdravko Perica te dio članstva Zadarske podružnice. Na slikama propalih poljoprivrednih dobara Marić je pokazao sadašnju poraznu sliku poljoprivrede, za što je optužio pojedince i politiku.
– Proizvodnja povrća, voća i grožđa pala je za više od 50 posto na području cijele Zadarske županije, nemamo ni polovinu predratne proizvodnje. Današnje stanje je napravljeno da se zemlja što više obezvrijedi, kako bi je seljaci prodavali što jeftinije i kako bi došla u vlasništvo raznih mešetara bilo domaćih, bilo inozemnih, kazao je Marić dodajući kako udružene “elite” u Hrvatskoj dok vladaju sami su sebi svrha.
– Pojedinci Hrvati u međunarodnim asocijacijama, kako iz emigracije, tako i iz Hrvatske, bez srama samo zbog osobne koristi, pomoću “kumova” u Zadarskoj županiji najprije su devastirali zemlju, a potom istu kupili u bescjenje, a zatim preprodali za desetke puta skuplje, kazao je Marić ističući kako su svoje hrvatstvo tako demonstrirali Strika u Poličniku preko ogromnog imanja Lug, Bubalo koji je prodao Dalmatinsku banku Mađarima, a sada je vlasnik PD Vrana, a hrvatski “poduzetnici” uništili su i PD Bašticu.
Kakve su posljedice ovakvog djelovanja i uništenja poljoprivrednih dobara, kada se od 59 tisuća hektara obrađuje samo oko 10 tisuća, Marić je objasnio u nastavku.
– Posljedice se tek vide, Hrvati su izgubili radna mjesta, ali je veći problem što se Hrvate odviklo od rada, pa bi sada samo neke mirovine i socijalne pomoći, ovaj fenomen nažalost stimuliran je od međunarodnih mešetara, kazao je Marić dodajući kako su za ovakvo stanje odgovorni politika i političari pojedinci u Zadarskoj županiji.
– Pojedinci političari svojim stilom u Zadarskoj županiji obmanjuju hrvatski narod kada je u pitanju razvoj poljoprivrede, a zapravo to je samo šminka za hrvatsku javnost, kazao je Marić.