Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Prevoditelj kao posrednik interkulturalne komunikacije

Autor: Ante Rogić

18.03.2010. 23:00
Prevoditelj kao posrednik interkulturalne komunikacije


U Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru jučer je održana javna obrana doktorske disertacije Vlaste Kučiš, prof. Disertaciju pod naslovom “Prevoditelj kao posrednik interkulturalne komunikacije – Teorijski i komunikološki aspekt”. Kučiš je branila pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Jadranka Lasić-Lazić, prof. dr. sc. Pavao Mikić, prof. dr. sc. Sanja Seljan, prof. dr. sc. Mirko Gojmerac i prof. dr. sc. Josip Vidaković.
Disertacija Vlaste Kučić sadrži ukupno 292 stranice, a podijeljena je u 14 poglavlja.
Mentor dr. sc. Pavao Mikić u svojoj ocjeni Vijeću poslijediplomskih studija Sveučilišta u Zadru navodi kako se analizirajući integralni rukopis doktorske disertacije Vlaste Kučiš može zaključiti da se radi o velikom uloženom trudu i ogromnom naporu u izradi disertacije.
– Tematika doktorske disertacije kandidatkinje Vlaste Kučiš je znanstveno, društveno i translatološki izuzetno relevantna. Kandidatkinja je temeljito proučila znanstvenu literaturu iz područja prevođenja, koju nije samo citirala nego je o svakom razmišljanju, o svakoj teoriji koja se odnosi na prevoditeljstvo iznijela i sud kao i vlastito mišljenje u obliku konstruktivno-kritičke znanstvene analize. Kandidatkinja je u cjelokupnom radu pokazala zrelost i temeljitost u metodološkom pristupu, što pokazuju i korištene znanstvene metode kojima se služila u izradi doktorske disertacije. Disertacija znanstveno problematizira i sinkronijski te dijakronijski analizira bit i suštinu prevoditeljstva, stavljajući u fokus svog istraživanja prevoditelja kao interkulturalnog i višejezičnog stručnjaka. Korištena znanstvena metodologija, znanstveni materijal, obrada podataka te korištena i citirana literatura na zavidnoj su znanstvenoj razini, a rezultati istraživanja predstavljaju značajan translatološki i komunikološki znanstveni doprinos prevoditeljstvu i komunikacijskim znanostima, ne samo na hrvatskom prostoru, već i šire – piše u svojoj ocjeni Mikić.