Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Sezonci stižu u Sutomišćicu

Autor: Boris Kupčak

18.03.2010. 23:00
Sezonci stižu u Sutomišćicu


Jedna od tvrtki koje su već raspisale natječaj za zapošljavanje sezonaca je Olive Island Marina, odnosno tvrtka Plava vala kao nositelj koncesije u Sutomišćici, a ove godine zaposlit ćemo radnike potrebne za otvorenje restorana 1. travnja, kazala nam je Marina Dadić iz Olive Island Marine
 Poražavajuću brojku od gotovo 318 tisuća nezaposlenih mogla bi popraviti turistička sezona, odnosno sezonski poslovi. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te portalima i u raznim oglasima već se mogu vidjeti natječaji za razne poslove tipa: prodavač, konobar, sobarica, čistačica, kuhar, kuhinjski radnik, pomoćni kuhar, recepcionar te pomoćni konobar.
Većina ugovora je na određeno vrijeme, od tri do šest mjeseci, ali većini nezaposlenih i to će biti svojevrsna slamka spasa. Prema podacima HZZ-a od 2007. godine kontinuirano raste broj zaposlenih sezonskih radnika u turizmu na djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovine na veliko i na malo. Samo u 2009. godini na sezonskim poslovima zaposleno je 25.380 radnika. Jedna od tvrtki koje su već raspisale natječaj za zapošljavanje sezonaca je Olive Island Marina, odnosno tvrtka Plava vala kao nositelj koncesije u Sutomišćici, a ove godine zaposlit će jednak broj radnika kao i prošle na raznim poslovima. Olive Island Marina-Sutomišćica je Marina III. kategorije, otvorena 2007. godine, a nude sve sadržaje potrebne za nautičare te će ove godine zapošljavati radnike u raznim sektorima već od 1. travnja.
– Upravljamo marinom te restoranom i barom i koristimo dizalicu. Kao i svake godine restoran otvaramo 1. travnja te su nam potrebni natkonobar i pomoćno osoblje za posluživanje, kao i glavni kuhar i pomoćno osoblje za posluživanje, dok ćemo od 1. lipnja zapošljavati i djelatnike za Marina sektor, odnosno mornara, mornar ronioca i mornar skippera, kazala je Marina Dadić, marketing i reception manager iz Olive Island Marine.
Olive Island Marina je dobitnik nagrade Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije u 2009. godini za “Najbolji restoran u kategoriji gastroponude”, a kako nam je rekla Marina Dadić, svakako se trude opravdati tu nagradu i u 2010. godini.
S obzirom na recesiju stanje nigdje nije sjajno, no u Plavoj vali nadaju se da je to samo privremeno.
– Poslovanje u sezoni 2010. započeli smo po planu i programu, no primjetno je kod gostiju koji koriste naše usluge, jedan vid “zadrške” pri potrošnji i konzumaciji. Nadamo se da je to privremenog karaktera jer sezona tek počinje, dok ćemo prave rezultate vidjeti tijekom srpnja i kolovoza. Planirano dobru 2010. godinu zbog posjećenosti svih važnijih nautičkih sajmova u 2009. i 2010. godini. Broj jedriličarskih događanja i regata je u porastu zbog idealne pozicije Marine Sutomišćica te mogućnosti korištenja restorana za organiziranje večera, ručkova za jedriličare-nautičare, kazala je Dadić, navodeći da su u 2009. godini imali 24 jedriličarske regate, skoro svih nacija iz EU koje gravitiraju RH.
Uz Olive Marine Island potražnju za sezonskim radnicima u turističkim djelatnostima već su započeli i Hoteli Borik, biogradski hoteli Albamaris, Biograd i Adria, hotel Alan te ugostiteljski obrti u TN Zaton, Kruške i Jabuke, Apollo i Shadow.