Sezonci stižu u Sutomišćicu

Slika korisnika admin
sutomiscica
U Sutomišćici planiraju uspješnu turističku sezonu

 Poražavajuću brojku od gotovo 318 tisuća nezaposlenih mogla bi popraviti turistička sezona, odnosno sezonski poslovi. Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje te portalima i u raznim oglasima već se mogu vidjeti natječaji za razne poslove tipa: prodavač, konobar, sobarica, čistačica, kuhar, kuhinjski radnik, pomoćni kuhar, recepcionar te pomoćni konobar.

Većina ugovora je na određeno vrijeme, od tri do šest mjeseci, ali većini nezaposlenih i to će biti svojevrsna slamka spasa. Prema podacima HZZ-a od 2007. godine kontinuirano raste broj zaposlenih sezonskih radnika u turizmu na djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovine na veliko i na malo. Samo u 2009. godini na sezonskim poslovima zaposleno je 25.380 radnika. Jedna od tvrtki koje su već raspisale natječaj za zapošljavanje sezonaca je Olive Island Marina, odnosno tvrtka Plava vala kao nositelj koncesije u Sutomišćici, a ove godine zaposlit će jednak broj radnika kao i prošle na raznim poslovima. Olive Island Marina-Sutomišćica je Marina III. kategorije, otvorena 2007. godine, a nude sve sadržaje potrebne za nautičare te će ove godine zapošljavati radnike u raznim sektorima već od 1. travnja.

- Upravljamo marinom te restoranom i barom i koristimo dizalicu. Kao i svake godine restoran otvaramo 1. travnja te su nam potrebni natkonobar i pomoćno osoblje za posluživanje, kao i glavni kuhar i pomoćno osoblje za posluživanje, dok ćemo od 1. lipnja zapošljavati i djelatnike za Marina sektor, odnosno mornara, mornar ronioca i mornar skippera, kazala je Marina Dadić, marketing i reception manager iz Olive Island Marine.

Olive Island Marina je dobitnik nagrade Zadarskog lista i Turističke zajednice Zadarske županije u 2009. godini za "Najbolji restoran u kategoriji gastroponude", a kako nam je rekla Marina Dadić, svakako se trude opravdati tu nagradu i u 2010. godini.

S obzirom na recesiju stanje nigdje nije sjajno, no u Plavoj vali nadaju se da je to samo privremeno.

- Poslovanje u sezoni 2010. započeli smo po planu i programu, no primjetno je kod gostiju koji koriste naše usluge, jedan vid "zadrške" pri potrošnji i konzumaciji. Nadamo se da je to privremenog karaktera jer sezona tek počinje, dok ćemo prave rezultate vidjeti tijekom srpnja i kolovoza. Planirano dobru 2010. godinu zbog posjećenosti svih važnijih nautičkih sajmova u 2009. i 2010. godini. Broj jedriličarskih događanja i regata je u porastu zbog idealne pozicije Marine Sutomišćica te mogućnosti korištenja restorana za organiziranje večera, ručkova za jedriličare-nautičare, kazala je Dadić, navodeći da su u 2009. godini imali 24 jedriličarske regate, skoro svih nacija iz EU koje gravitiraju RH.

Uz Olive Marine Island potražnju za sezonskim radnicima u turističkim djelatnostima već su započeli i Hoteli Borik, biogradski hoteli Albamaris, Biograd i Adria, hotel Alan te ugostiteljski obrti u TN Zaton, Kruške i Jabuke, Apollo i Shadow.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno