Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za sigurnu elektroopskrbu 29 milijuna kuna

Autor: Velimir Brkić

18.03.2010. 23:00
Za sigurnu elektroopskrbu 29 milijuna kuna

Foto: Velimir BRKIĆ



Nova trafostanica i prethodno kabliranje nadzemnih vodova osigurat će se stalna opskrba električnom strujom u podvelebitskom kraju, bez obzira na nepredvidljive vremenske neprilike kao što su primjerice, orkanski udari bure i njena posljedica posolica, kaže Tomislav Dražić, direktor Elektre Zadar


Usprkos općepoznatoj recesiji Hrvatska elektroprivreda nastavlja višemilijunska ulaganja u elektroopskrbni sustav zadarske regije. Na području Selina u općini Starigrad u tijeku je izgradnja nove trafostanice. Prethodno je kablirana visokonaponska električna mreža od Selina do Starigrada. Podzemno je kablirana i niskonaponska mreža. S time su se stekli uvjeti za izgradnju nove trafostanice, elektropostrojenja i poslovne zgrade u Selinama.
Seline i Sali
– Izgradnja zatvorenog tipa trafostanice u Selinama neposredno uz postojeću trafostanicu otvorenog tipa iznosi 13 milijuna kuna. S ovom trafostanicom napajat će se cjelokupno područje općine Starigrad te Rovanjska, Posedarje i Vinjerac. Nova trafostanica značit će sigurnost u opskrbi strujom ne samo za kućanstva, već i gospodarske i turističke objekte, kaže Tomislav Dražić, direktor Elektre Zadar, dodajući kako je izgradnja građevinskog dijela trafostanice Seline i poslovne zgrade nakon provedenog javnog natječaja povjerena građevinskoj tvrtki Kuprić d.o.o. iz Imotskog koja već dugo obavlja zahtjevne radove na energetskim objektima.
Izgradnjom moderne trafostanice, ističe Dražić, ne ulaže se samo u poboljšanje elektroenergetske mreže, nego je to i značajna investicija u domaće gospodarstvo.
– Nova trafostanica i prethodno kabliranje nadzemnih vodova osigurat će se stalna opskrba električnom strujom u podvelebitskom kraju, bez obzira na nepredvidljive vremenske neprilike kao što su primjerice, orkanski udari bure i njena posljedica posolica, kaže Dražić ukazujući i na učinkovitu suradnju s lokalnom zajednicom.
Područje općine Starigrad je u sklopu jedinstvenog elektroenergetskog sustava Zadarske županije. Područje se opskrbljuje električnom energijom zračnim dalekovodom 10 kW iz TS 110/35 kW Obrovac i zračnim dalekovodom 10 kW iz TS 35/10 kW Gospić. Daljnja raspodjela energije je iz TS Seline 35/10 kW.
– Dobra vijest je i druga HEP-ova kapitalna investicija u Zadarskoj županiji koja se odnosi na izgradnju trafostanice TS 35/10(20) kW na Dugom otoku na području općinskog središta Sali. Puštanje u pogon značit će pouzdaniju opskrbu električnom energijom. Trafostanica na Dugom otoku veća je od one u Selinama te će za njezinu izgradnju i opremanje biti potrebno 16 milijuna kuna, koje je osigurao HEP Operator prijenosnog sustava. Ti podaci ne govore samo o izuzetnoj sigurnosti u energetskom napajanju u tom otočnom kraju već i o HEP-ovom ulaganju u zadarski elektroenergetski sustav, ističe Dražić naglasivši pritom i dodatnu sigurnost u opskrbi električnom energijom kabliranjem vodova i izgradnjom novih elektro postrojenja.
Energetska strategija
Područje distribucije Elektre Zadar obuhvaća Zadarsku županiju, koja po svom zemljopisnom položaju zauzima značajno mjesto u državi. DP Elektra Zadar vrši distribuciju električne energije s mreže višeg naponskog nivoa preko TS 110/10 (20) kW i TS 35/10 kW. Ukupno je u pogonu oko 2.000 kilometra vodova 10 kW, od čega oko 1.200 kilometara otpada na nadzemne vodove, 700 kilometara na kabelske vodove, te 70 kilometra na podmorske kabele.
– Potkraj protekle godine Hrvatski sabor je donio iznimno važan strateški dokument “Energetske strategije RH” kojim su pored ulaganja oko 15 milijardi eura u naredno 10-godišnje razdoblje, anticipirani svi izazovi energetskog sektora kako bi Hrvatska mogla za deset godina i dalje biti zemlja koja će se moći slobodno gospodarski razvijati. Jedino tako je moguće ostvariti najvažnije ciljeve – smanjenje nezaposlenosti i porast standarda građana, zaključuje Tomislav Dražić najavljujući daljnja ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu na području distribucije Elektre Zadar, odnosno u Zadarskoj županiji.
Šteta je samo što nas s ovim dobrim vijestima i u ovoj besparici najvjerojatnije uskoro očekuje HEP-ovo poskupljenje struje.


 STOP REDUKCIJI




Izgradnja trafostanice u Selinama veliki je značaj u sigurnosti dugoročne opskrbe energetskog područja Podgorja. Puštanje u rad nove trafostanice zatvorenog tipa sa poslovnom zgradom omogućit će nesmetan razvoj obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, kao i turističkih zona. Štoviše podzemnim kabliranjem nadzemnih vodova dalekovoda novom trasom omogućeno je i proširenje građevinske zone za 40 metara širene u dužini od 5-6 kilometara, odnosno 20 plus 20 metara od nekadašnje trase dalekovoda. Naime, u blizini dalekovoda zbog opasnosti od nadzemnih visokonaponskih elektro vodova dosad se nisu ni smjeli izgrađivati nikakvi objekti, pojašnjava starigradski načelnik Krste Ramić.