Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Endoskopija kapsulom u funkciji od Uskrsa

18.03.2011. 23:00
Endoskopija kapsulom u funkciji od Uskrsa


Kapsula služi za dijagnosticiranje različitih oboljenja tankog crijeva, a njome će se u zadarskoj Općoj bolnici obavljati 30 procedura godišnje


Zadarska Opća bolnica nabavila je kapsulu za gastroenterologiju kojom će se pretrage početi obavljati oko Uskrsa. Endoskopija kapsulom predstavlja novije tehnologijsko dostignuće koje omogućava izuzetno učinkovit i neinvazivan prikaz tankog crijeva.
Dr. Dario Nakić, ravnatelj zadarske Opće bolnice, pojašnjava kako je oprema, odnosno kapsula za gastoenetrologiju, vrijedna oko 30 tisuća kuna. Kapsula služi za dijagnosticiranje različitih oboljenja tankog crijeva, a njome će se u zadarskoj Općoj bolnici obavljati 30 procedura godišnje. Pretrage će se početi obavljati oko Uskrsa, do kada će se educirati i zdravstveni djelatnici.
– Kupili smo kapsulu za gastroenterologiju, kojom će se pretrage početi obavljati oko Uskrsa. Godišnje ćemo obavljati 30 procedura, isključivo u medicinski indiciranim slučajevima, a trošak će snositi zadarska bolnica. Naime,  gastoenterološke pretrage, enterokliza, gastroskopija i kolonoskopija slabo pokrivaju tanko crijevo, što će se riješiti ovom novom pretragom, kaže dr. Nakić, dodajući kako se ova pretraga u zadarskoj Općoj bolnici neće koristiti da bi se izbjegle neugodnosti kolonoskopije i gastroskopije već isključivo zbog medicinskih indikacija.
Ta procedura stoji oko 10 tisuća kuna, što će u medicinski indiciranim slučajevima snositi bolnica. U drugim slučajevima, odnosno na zahtjev zbog neugodnosti ostalih gastroenteroloških pretraga, ta procedura se neće obavljati jer bi se time, kako smatra dr. Nakić, otvorila Pandorina kutija, odnosno nastali različiti problemi.