Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Gimnazijalci spremni udomiti Japance

18.03.2011. 23:00
Gimnazijalci spremni udomiti Japance


Prvo su rekli da bi oni ugostili Japance koji su ostali bez domova ili nemaju gdje. Predložili su i da stavimo kasicu na hodnik pa da će se oni odricati dijela svog novca da im se pošalje… Razmišljali smo kako pomoći, a ravnatelj se sjetio da pošaljemo brzojav s potpisima, kaže Mičić


Svi učenici i djelatnici Gimnazije Jurja Barakovića stavili su svoj potpis na na podršku i suosjećanje s patnjama koje nakon potresa, tsunamija i eksplozija svakodnevno proživljavaju brojni Japanci.
Duboko žaljenje i poruku da su s njima u mislima poslalo je 600 djelatnika i učenika, koji su sve pokrenuli, nudeći i konkretnu pomoć unesrećenima.
Kako kaže Heidi Mičić, profesorica psihologije i voditeljica smjene u Gimnaziji Jurja Barakovića, sve je krenulo od samih učenika.
– Prvo su rekli da bi oni ugostili Japance koji su ostali bez domova ili nemaju gdje. Predložili su i da stavimo kasicu na hodnik pa da će se oni odricati dijela svog novca da im se pošalje… Razmišljali smo kako pomoći, a ravnatelj se sjetio da pošaljemo brzojav s potpisima svih nas te da izrazimo sućut i podršku, govori Mičić, dodajući da su brzojav poslali u japansku ambasadu koja bi ga trebala proslijediti.
Kako dodaje, nakon simbolične geste i dalje razmišljaju kako pomoći Japancima.
– Učenici imaju dovoljno razvijen senzibilitet za druge ljude. Ovdje se dosta govori i prakticira volonterstvo. Neki naši učenici volontiraju na Pedijatriji te bolesnoj djeci uljepšavaju boravak u bolnici. Nastojimo razvijati taj senzibilitet da kasnije kao građani i dalje budu humani i prakticiraju volonterstvo, govori Mičić.