Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Na Noćnjaku uručeno priznanje prečkoj Drobnici

18.03.2011. 23:00
Na Noćnjaku uručeno priznanje prečkoj Drobnici


U Vodicama je otvoren trinaesti Noćnjak, međunarodna manifestacija maslinara i uljara koja će trajati do 20. ožujka. Organizator Noćnjaka je Zadružni savez Dalmacije a manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom vlade RH.
Manifestaciju je otvorio potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, Petar Čobanković. U ime organizatora prisutne je pozdravio Lordan Ljubenkov, Upravitelj Zadružnog saveza Dalmacije a prigodnim riječima prisutnima su se obratili Branka Juričev Martinčev, gradonačelnica Grada Vodica, Vedrana Stecca, predsjednica Uprave Hrvatskog saveza zadruga, Željko Šimunac, zamjenik župana Šibensko – kninske županije i Ivo Bašić, savjetnik u Ministarstvu turizma RH.   
Cilj manifestacije i organizatora je unaprjeđenje maslinarstva i uljarstva, jednih od najvažnijih poljoprivrednih i gospodarskih djelatnosti u Dalmaciji, te povećanje potrošnje ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Manifestacija Noćnjak održana je prvi put 1999. godine, iako Savez u biti već više od 100 godina vrši, između ostalog, edukaciju proizvođača i potrošača maslinovog ulja. Svake godine domaćin Noćnjaka je druga Dalmatinska županija i drugi grad.
Prilikom svečanog otvorenja manifestacije dodijeljena su osobna i kolektivna priznanja među kojima Priznanje uljarskoj zadruzi za 2010. godinu ide PZ Drobnici iz Preka na otoku Ugljanu.
– Maslinarstvo i uljarstvo je osnovna djelatnost naše zadruge. Zadrugu smo obnovili 2006. godine, ali baštini dugu tradiciju zadrugarstva, maslinarstva i uljarstva. Sa svojim suradnicima krenula sam u obnovu maslinika 2008. godine i danas je naš maslinik ogledni primjerak ekološkog uzgoja masline na otoku Ugljanu. Veseli nas da su organizatori Zadružnog saveza Dalmacije prepoznali da ulažemo velike napore u unapređenje maslinarstva u Preku uključujući i ostala mjesta na otoku Ugljanu, rekla nam je Mladenka Mašina, upraviteljica PZ Drobnica. 
Nakon svečane dodjele maslinari i uljari su usvajali nova znanja na Međunarodnom stručnom skupu o ekološkom maslinarstvu i uljarstvu u organizaciji UNDP projekt COAST. Na skupu svoja predavanja održali su Ranko Tadić iz Hrvatske, Adolfo Ninni Piangevino iz Italije i Charikleia Minotou iz Grčke. Na okruglom stolu o zadrugarstvu predstavljena je nagrađena zadruga PZ Drobnica. Tijekom trajanja radionice Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša sudionici su poslušali predavanja na temu Utjecaja vremena i načina berbe na kvalitetu maslinova ulja, zatim Promjena sustava uzgoja maslina i Tehnike obnove starih maslinika. 
Drugog dana Noćnjaka za sudionike je organiziran stručni izlet prilikom kojeg će posjetiti Skradin uz obilazak kulturno-turističko-povijesnih i maslinarsko-uljarskih destinacija. Pri povratku sa izleta moći će prisustvovati radionici Hrvatske poljoprivredne komore – JPSS na kojoj će izlagati eminentni stručnjaci sa područja maslinarstva u Hrvatskoj.
Organizatori Noćnjaka za predstavnike trgovina, hotela, restorana, konoba i drugih trgovačkih i ugostiteljskih objekata posebno iz programa izdvajaju Olio Gastro Show i Burzu maslinovih ulja gdje će se odvijati interaktivna prezentacija sljubljivanja gastronomskih delicija s vrhunskim vinima i sortnim maslinovim uljima.
Od 297 uzoraka maslinovog ulja pristiglih na natjecanje, nakon dva mjeseca ocjenjivanja, u finalni panel ušlo je 20 uzoraka, među kojima su se birali šampioni i to u kategoriji pakovina i otvorenih maslinovih ulja. Po prvi put ocijenjeni su i uzorci maslina za jelo, kupljeni na policama trgovačkih lanaca. Uzorke je ocijenilo šest panela (dubrovački, splitski, šibenski, zadarski, istarski i slovenski) sastavljenih isključivo od certificiranih senzorskih ocjenjivača. Posebno povjerenstvo za ocjenjivanje izgleda pakovina, koje je predvodio  akademski slikar prof. Mile Skračić, izabralo je šampiona i u ovoj kategoriji.
Rezultati ocjenjivanja biti će poznati drugog dana manifestacije kada će se održati svečano uručivanje priznanja za kvalitetu i izgled proizvoda te proglašenje šampiona uz KUD Vodičke perlice.
Maslinare i uljare iz Zadarske županije koji sudjeluju na Noćnjaku došli su podržati Daniel Segarić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije i Ivica Katić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i razvitak otoka, Grad Zadar.
– Maslinarstvo u Zadarskoj županiji postalo je bitan čimbenik u maslinarstvu Hrvatske što je rezultat dugotrajnog rada stručnjaka sa područja poljoprivrede tako i vrijednih maslinara. Zadarska županija i jedinice lokalne samouprave su doprinijeli tome tako što smo sudjelovali u nabavi sadnog materijala, organizirali smo edukacije maslinara kroz radionice i bili promotori maslinara i njihovog proizvoda a namjera nam je istim tempom rada nastaviti i dalje. U ekološkoj proizvodnji prednjačimo u odnosu na druge županije i trebamo nadalje u tom smjeru usmjeriti naše snage radi sve veće prepoznatljivosti naših proizvoda i što boljem plasmanu kako na domaćem tako i europskom tržištu, istaknuo je Daniel Segarić.